logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: Romeinse kinderactiviteiten in zomervakantie

Romeinen langs de Rijn Datum: 6 juli t/m 25 augustus
Prijs: vanaf 4 euro
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden
Adres: Rapenburg 28, Leiden (Route)

In het museum word je Romein voor één dag – een zomers programma voor jong en oud

De zomervakantie is begonnen! In het Rijksmuseum van Oudheden kruip je deze zomer in de huid van de Romeinen en bekijk je de geschiedenis door hun ogen. Van 6 juli tot en met 25 augustus is jong en oud welkom om kennis te maken met het Romeinse leven tijdens de ‘Romeinse zomervakantie’.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Dit zomerprogramma is onderdeel van de tentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Deze is toegankelijk voor families en schetst een beeld van het vroegere Romeinse landleven in Nederland.

Duik in het Romeinse leven met meerdere activiteiten, opdrachten, speurtochten en kindercolleges. Kom meer te weten over de eetgewoonten van de Romeinen, hun manier van handel drijven, de badhuizen en spelletjes die zij speelden. Speur rond in het museum en bewonder de topstukken uit de tentoonstelling ‘Romeinse villa’s in Limburg’. Bekijk de levensgrote 3D-geprinte replica van de Sarcofaag van Simpelveld. Deze replica mag je zelfs aanraken! Heb je eenmaal alle opdrachten gedaan, dan verdien je het Romeinse burgerschap, kies je je naam in het Latijn en ga je op de foto als een echte Romein. Ook in de grote zaal bij binnenkomst van het museum is van alles te beleven. Op de Tempel van Isis is drie keer per dag een wervelende lichtshow te zien, waarbij de lichtshow om 15.30 uur speciaal voor kinderen is.

Leven rondom de villa

Romeins Limburg was van ongelofelijk belang om de Romeinse forten aan de Limes van graan te voorzien. Maar het verbouwen van graan is niet makkelijk. Test in het museum hoe sterk jij bent en ervaar hoe het is om als Romeinse boer kilo’s graan te tillen. Ook werkten de Romeinse boeren met ontzettend veel dieren. Hoe werden deze dieren verzorgd door de Romeinen? Je leert het deze zomer.

Leven in een villa

Romeinen hadden gekke eetgewoontes. Zo aten ze het liefst liggend. Ze namen ook allemaal nieuwe recepten en ingrediënten mee naar Nederland. Kom meer te weten over het dagelijkse leven van de Romeinen en doe mee aan het molenspel, een Romeins bordspel dat je zelfs vandaag de dag nog kan spelen.

Leven in het Romeinse Rijk

In de Romeinse tijd ontstonden er niet alleen mooie villa’s en landhuizen, ook de eerste steden in Nederland verrezen in het Limburgse landschap. Er werden ook badhuizen en triomfbogen gebouwd. Uiteindelijk wisten de Romeinen hun hele rijk met wegen aan elkaar te verbinden, wat handig was voor de handel. Tijdens de Romeinse zomervakantie ervaar je zelf hoe het is om als een Romein te handelen en te bouwen met levensgrote bouwblokken.

Het museum is gratis voor kinderen tot en met 18 jaar | speur- en luisterroute € 2,95 | familierondleiding € 3

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.