Agenda: Romeinse kinderactiviteiten in zomervakantie

Romeinen langs de Rijn
Datum: 4-7-2020 tot en met 30-8-2020
Adres: Rapenburg 28, Leiden (Route)
Prijs: vanaf 4 euro

Tijdens de zomervakantie (t/m 30 augustus) kun je van alles over de Romeinen ontdekken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Kom speuren langs de grens van het Romeinse rijk in de familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’ of steek je handen uit de mouwen en ontdek hoe het is om zelf een Romein te zijn. En wat dacht je van een kijkje in een Romeinse stad van Playmobil, of een app om de Romeinen te leren kennen op de afdeling ‘Nederland in de Romeinse tijd’? Het museum is elke dag open van 10-17 uur.

Meer weten?

Familietentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’

Romeinse zomervakantie Rijksmuseum van Oudheden 1

Ga mee op verkenning langs de Romeinse grens! Wil jij de taal van de Romeinen uitproberen, uitpluizen wat jouw Romeinse naam is of een kijkje nemen in de keuken van de Romeinen? Laat je hersens kraken en kijk je ogen uit in de tentoonstelling ‘Romeinen langs de Rijn’. Daar ontdek je samen hoe je een Romein kunt zijn.

Zo’n 2000 jaar geleden liep de noordelijke grens van het Romeinse Rijk dwars door Nederland. Langs de rivier de Rijn. Archeologen deden in de Romeinse forten en de omliggende dorpjes heel veel bijzondere vondsten, zoals de zwaarden en helmen van de soldaten, maar ook kinderspeelgoed en sieraden van hun vrouwen en kinderen. Meer dan 300 van die spullen zijn nu te zien in ‘Romeinen langs de Rijn’, waar jij al puzzelend met een speurboekje de verhalen van al die Romeinen langs de Rijn kunt ontdekken. (7+)

Aan de slag – Romein in een dag!

Wil je zelf eens uitproberen hoe het was om een dokter, soldaat of restauranthouder in de Romeinse tijd te zijn? Ook dat kan in het museum! Kies een van de beroepen en speur in de museumzalen naar de bijpassende voorwerpen. Wist een Romeinse dokter wel hoe een lichaam in elkaar zat? En aten de Romeinen ook al pizza? Ga aan de slag en ontdek het zelf. Maak selfies bij de voorwerpen die je ontdekt en verdien stempels voor je paspoort. Wanneer je alle stempels hebt verzameld, kun jij jezelf een èchte Romein noemen. (7+)

Romeinse stad van Playmobil

Romeinse stad van Playmobil Rijksmuseum van Oudheden

Hoe de Romeinen woonden kun je zien in de grote entreehal van het museum. Daar staat een Romeinse stad van Playmobil! Compleet met een stadspoort, pleintjes, tempels, een markt, winkeltjes èn bewoners. Kijk goed en van alle kanten. Zie jij in de stad het beroep terug dat je uitprobeerde als ‘Romein in een dag’?

Romeinen Quest

Heb je nog geen genoeg van de Romeinen? Probeer dan de app ‘Romeinen Quest’ op je telefoon. Daarmee volg je de Romeinen Marcus, Caius, Flavia of Valeria in museumzalen over Nederland in de Romeinse tijd. Door puzzels te kraken en te speuren naar aanwijzingen bepaal jij hun reis en hun lot. En zo leer je al gamend de mooiste verhalen over de museumcollectie kennen. Geschikt voor alle liefhebbers van de Romeinen en archeologie. De app ‘Romeinen Quest’ is gratis te downloaden in de App Store en in de Play Store als onderdeel van de Limes-app. (10+)

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.LAAT JE REACTIE ACHTER

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.