logo-liggend-wit-donkerblauw

Agenda: Nederlandse portretkunstwerken in Slot Zeist


Nederlandse portretkunstwerken in Slot Zeist Datum: 24-06-2021 tot en met 26-09-2021
Locatie: Slot Zeist
Adres: Zinzendorflaan 1, Zeist (Route)
Prijs: vanaf 5.50 euro

Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP) reikt op donderdag 24 juni de Nederlandse Portretprijs uit in Slot Zeist. Voor de derde editie van de tweejaarlijkse uitreiking is een recordaantal van 1.416 portrettekeningen, -schilderijen en -beeldhouwwerken ingezonden door bekende kunstenaars en nieuwe talenten. Een deskundige jury onder leiding van kunsthistoricus Rudi Ekkart heeft de vijftig beste portretten geselecteerd en de winnaar gekozen. Naast de 2D en 3D Portretprijs wordt de publieksfavoriet en Jong Talent beloond. Ook is er een Selfieportretprijs voor scholieren. Van 24 juni tot en met 26 september zijn alle 50 genomineerde portretkunstwerken te zien tijdens een expositie ‘Het Portret’ in Slot Zeist.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Stichting DNP toont met het wedstrijdinitiatief de diversiteit en kwaliteit van de hedendaagse Nederlandse portretkunst. Daarnaast wil de stichting met de prijs een stimulans zijn voor de ontwikkeling in het portretschilderen en beeldhouwen. Winnaars ontvangen naast een geldprijs tot € 5.000,- de kans om in opdracht van een bekende Nederlander – die later nog bekend wordt gemaakt – een portret te maken van hem/haar. Twee bekende Nederlanders zullen de portretprijs uitreiken.

Selfieportretprijs

Om ook jongeren te stimuleren zich creatief te ontplooien, organiseert Stichting DNP sinds vorig jaar de Selfieportretprijs. Scholieren tussen de 12 en 18 jaar kunnen in alle 2D- en 3D-technieken (met uitzondering van een onbewerkte smartphone selfie) een zelfportret indienen. Drie finalisten winnen een geldprijs tot € 250,- en een Museum Jongerenkaart.

De juryleden

De jury van de Nederlandse Portretprijs 2021 bestaat uit een ervaren gezelschap van kunsthistorici, kunstkenners en kunstenaars, waaronder: Rudi Ekkart (kunsthistoricus/-onderzoeker en publicist), Irma Braat (kunstenares en winnaar de Nederlandse Portretprijs 2017), Tonko Grever (voorzitter Overleg van Amsterdamse Musea en voormalig directeur Museum van Loon), Harriet Stoop (kunsthistoricus), Louk Tilanus (kunsthistoricus en voormalig docent Universiteit Leiden), Francien Valk (kunstenaar) en Wieteke van Zeil (kunsthistoricus en cultuurcriticus).

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.