logo-liggend-wit-donkerblauw

Agenda: Nationale Museumweek gaat digitaal


Nationale Museumweek Datum: 19-4-2021 tot en met 25-4-2021
Locatie: online

Musea staan te popelen om de deuren weer veilig voor u te openen. Toch kan dat nog niet tijdens de Nationale Museumweek 2021 zolang musea verplicht gesloten zijn. Vandaar dat ook deze editie volledig digitaal zal zijn. Iedereen heeft het afgelopen jaar noodgedwongen moeten leven met vrijheidsbeperkingen. Ook het grondrecht op culturele expressie en vrijetijdsbeleving kwam daardoor onder druk te staan. Publiek kon geen musea meer bezoeken en ruim 400 musea gingen voor lange tijd zelfs dicht. En daardoor beseft iedereen meer dan ooit hoe belangrijk onze (culturele) vrijheid is.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Ons échte goud

De afgelopen maanden hebben musea in volle verantwoordelijkheid en zoveel als mogelijk meegewerkt aan de bestrijding van de corona-epidemie. Door de beperkingen zijn musea andere innovatieve mogelijkheden gaan creëren om iedereen tóch toegang tot onze museale collecties – ons échte goud – te kunnen blijven bieden. En met succes. Er heeft zich het afgelopen jaar een heuse digitale revolutie voorgedaan in de Nederlandse musea. Daardoor bieden musea online activiteiten aan tijdens de Nationale Museumweek.

Museumweek met Splinter

Splinter Chabot laat dagelijks de meest verassende en inspirerende activiteiten zien in Museumweek met Splinter. Daarin gaat ie op zoek naar bijzondere online verhalen, activiteiten én pronkstukken in de Museumweek. Van Maastricht tot Den Helder en van Arnhem tot Delft: Museumweek met Splinter trekt het hele museumland door! Zijn avonturen zijn dagelijks via Museum.nl en de sociale media van de Museumweek te volgen.

Splinter Chabot tijdens opnames Museumweek met Splinter

17 musea tóch te bezoeken door pilot Sneltesten

Museumkaarthouders kunnen gedurende de Museumweek tóch terecht bij enkele musea verspreid over heel Nederland. 17 musea openen beperkt een aantal dagen hun deuren voor publiek. Kaartjes daarvoor zijn nu te verkrijgen op museum.nl door een tijdvak reserveren en vervolgens via de testcentra een gratis sneltest doen. De Museumvereniging doet mee aan de pilot sneltesten zodat de overheid kan onderzoeken hoe onze maatschappij eerder veilig open kan. De vereniging benadrukt daarbij dat het coronaprotocol van musea goed werkt en museumbezoek veilig is. Er is al ervaring opgedaan met het goedwerkende corona-‘museumprotocol’: voor zover bekend hebben er zich geen besmettingen in musea plaatsgevonden. Sneltesten mogen dan ook geen structurele, onnodige drempel voor museumbezoek worden. Hopelijk gaan alle museumdeuren snel én blijvend open: de musea, medewerkers én vrijwilligers zijn er helemaal klaar voor!

Musea gaan digitaal

De Nederlandse musea hebben massaal digitale initiatieven ontwikkeld om bezoekers op afstand toch te blijven bereiken. En die zijn ook in grote getalen gevonden door het publiek. Maar er gaat natuurlijk niets boven de échte fysieke beleving, confrontatie en resonantie met de museale pronkstukken. De musea kijken verwachtingsvol uit om het licht weer aan te doen en de deuren weer te openen voor publiek.

Betaalde museale premium content

Tijdens de digitale Nationale Museumweek 2021, zullen we die digitale initiatieven extra uitlichten. En gaan we op digitale tour door Nederland om de meest bijzondere projecten extra onder de aandacht te brengen. De digitale ontsluiting van museale collecties zal ook een blijvend en steeds belangrijker onderdeel worden van het verdienmodel van musea. Vandaar dat we ook aandacht gaan besteden aan vormen van betaalde digitale museale premium content.

Over de Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ruim de 400 musea die zijn aangesloten bij de Museumvereniging,in het hele land, hun collecties op een niet te missen wijze in de schijnwerpers zetten. En zodoende ambassadeurs, fans én nieuw publiek uitnodigen om zich te laten verrassen, inspireren of confronteren met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is: ons échte goud. Het beoogde resultaat is een sterkere binding van alle inwoners van ons land met de museale collecties van Nederland. De Nationale Museumweek wordt dit jaar voor de zevende keer georganiseerd en is vanwege de coronacrisis volledig digitaal. Het thema is Ontdek samen óns echte goud – in musea.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.