logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: Maand van de geschiedenis

Maand van de Geschiedenis Datum: 01-10-2023 t/m 31-10-2023
Adres: Nederland (Route)

In oktober vindt voor de twintigste keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema ‘Eureka!’ inspireert honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om uiteenlopende activiteiten te organiseren: van queeste tot stadswandeling en van kinderprogramma tot tentoonstelling.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Eureka!

Met het jaarthema ‘Eureka!’ plaatst de Maand van de Geschiedenis de ontwikkeling van wetenschap, innovatie en ontdekkingen in historisch perspectief. In oktober ontdekken we hoe historische denkers, onderzoekers en pioniers de wereld waarin zij leefden stukje bij beetje in kaart brachten en de toekomst vormgaven. Dat doen we met allerlei activiteiten voor verschillende doelgroepen door het hele land. Uiteenlopende onderwerpen en historische figuren komen daarbij aan bod, zoals de oudste draaibare radiotelescoop van Nederland, ontdekkingen in de Oertijd, natuurkundige Hendrik Lorentz en vrijdenker Spinoza.

Trek er in oktober op uit en volg in Assen een lezing over een dove botanicus die de wereld rondfietste of test in Gelderland je kennis tijdens de Grote Arnhemse Eureka!-Momenten Quiz. Het Gemeentearchief Zaanstad leidt je naar een eurekamoment als je vastzit in een bronnenonderzoek en in Maastricht maak je met een expositie kennis met Edmond Hustinx: ‘de Maastrichtse Edison’. Vanaf 1 september zijn de honderden activiteiten in de online agenda terug te vinden op www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda.

Louise O. Fresco schrijft het Maand van de Geschiedenis-essay

Slechts zelden komen wetenschappelijke ontdekkingen tot stand door een eenmalige geniale ingeving. Veel vaker gaat het om hard werk, gelukte en mislukte experimenten, dwaalsporen en toeval. In Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis geeft schrijver, wetenschapper en columnist Louise O. Fresco twee schitterende voorbeelden hiervan. Het essay is in oktober verkrijgbaar bij de boekhandel voor €4,99.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders, samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken. 

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2023 voor de twaalfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar twintigste editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.