logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: Film by the Sea – glamour aan de Noordzee in Vlissingen

Film by the Sea Datum: 08-09-2023 t/m 17-09-2023
Adres: Vlissingen (Route)

Van 8 tot en met 17 september vindt de 25e editie plaats van Film by the Sea. Het eerste event van het filmfestival in Vlissingen is bekend en de voorverkoop is van start gegaan: de legendarische Amerikaanse band Kid Creole and the Coconuts treedt zondag 10 september op in het CCXL-theater in Vlissingen. Ook is het artwork voor de jubileumeditie, van de hand van de Zeeuwse ontwerper Sjoera van der Horst, onthuld.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


CineCity en Film by the Sea

Kid Creole – de Sultan of Suave, the High Priest of Hip, The King of Pizazz, the Tropical Gangster – komt naar Vlissingen! Samen met zijn band en de drie oogverblindende Coconuts als backing vocals. 25 jaar geleden werd CineCity geopend én 25 jaar geleden vond de eerste editie van Film by the Sea plaats. Daarom hebben beide partijen de handen ineengeslagen voor een uitbundig gezamenlijk muziekfeest op zondag 10 september met een optreden van de legendarische Amerikaanse band Kid Creole and the Coconuts in het CCXL-theater.

Over Kid Creole and the Coconuts

Kid Creole and the Coconuts scoorde hits met o.a. Annie, I’m Not Your Daddy, Stool Pigeon en I’m a Wonderful Thing Baby. De in 1979 opgerichte Amerikaanse band rond de bruisende leadzanger August Darnell brengt een muzikale smeltkroes van krachtige pop-funk doorspekt met een flinke dosis Latin en Caribische invloeden. Het is een tijdloze hitmachine, die met name in de jaren ’80 grote successen scoorde en inmiddels 17 albums en 30 singles op zijn naam heeft staan. De band is nog steeds ongeëvenaard qua energie, originaliteit en muzikale hipheid. Tijdens Film by the Sea krijg je de kans om Kid Creole and the Coconuts ’live on stage’ mee te maken: tijdloos en uniek!

Het optreden van Kid Creole and the Coconuts is onderdeel van een Nederlandse tour van vier shows. Behalve Vlissingen op 10 september doen ze de volgende locaties aan: Schouwburg Hengelo (7 september), Markant Maaspoort Uden (8 september) en Het Paard in Den Haag (9 september).

Vive le cinema

Vive le cinema! est mort, Vive le cinéma! De afgelopen tien jaar kende Film by the Sea, het filmfestival dat van 8 tot en met 17 september plaatsvindt in Vlissingen, een Franstalige competitie. Daarin werden onder de noemer Vive le cinéma! acht films in competitie vertoond. Dit jaar ondergaat Vive le cinéma! een wijziging. De competitie verdwijnt, maar Vive le cinéma! wordt een heuse programmalijn, waarin alle Franse en Franstalige films die te zijn tijdens Film by the Sea een plek krijgen. Bekijk hier het volledige programma van Film By The Sea 2023.

Van oudsher zijn Franse en Franstalige films populair bij Film by the Sea. Dit jaar zijn daarom maar liefst twintig films geselecteerd voor Vive le cinéma!, waarvan de volgende speciale aandacht verdienen:

Zaterdag 9 september: Jeanne du Barry de openingsfilm van het filmfestival van Cannes 2023 is tevens de openingsfilm van Vive le cinéma! 2023. Met Johnny Depp en van en met Maïwenn.

Zaterdag 9 september: Juliette Binoche vertolkt de hoofdrol in Le pot-au-feu, de openingsfilm van de Film & Literatuur Competitie van Film by the Sea 2023.

Woensdag 13 september: op de historische Oude Markt van Vlissingen wordt de digitaal gerestaureerde versie van de moderne klassieker Le fabuleux destin d’Amélie Poulain vertoond. Deze voorstelling is gratis toegankelijk.

Donderdag 14 september: Les algues vertes vertelt het waargebeurde en schokkende verhaal van de groene algenplaag aan de Bretonse kust. Deze op een gelijknamige graphic novel gebaseerde film maakt onderdeel uit van de Film & Literatuur Competitie van Film by the Sea.

Vrijdag 15 september: het rechtbankdrama Anatomie d’une chute was dit jaar de Gouden Palmwinnaar van het filmfestival van Cannes en Film by the Sea heeft een traditie dat deze winnaar (bijna) altijd vertoond wordt.

Zaterdag 16 september: de 25e editie van Film by the Sea wordt afgesloten met deel één van de spectaculaire nieuwe verfilming van Alexandre Dumas’ klassieker. Les trois mousquetaires: D’Artagnan is het Franse antwoord op de Marvelfilms: een superheldenfilm voor jong en oud!

Artwork 25 jaar Film by the Sea

We gaan een feestje vieren: dat was de boodschap die vormgever Sjoera van der Horst meekreeg vanuit Film by the Sea. Het resulterende artwork, met gebruikmaking van digitale illustraties en collagetechnieken, is een sprankelend filmisch geheel met subtiele maritieme verwijzingen.

Sjoera van der Horst (1988) is een Zeeuwse ontwerper en digitaal illustrator. Ze volgde haar opleiding tot vormgever aan de School voor Journalistiek in Utrecht. Sjoera werkt voornamelijk als grafisch vormgever in opdracht, maar maakt ook vrij werk. Daarin voegt ze dikwijls bestaande beelden samen om tot een nieuw geheel te komen. Deze manier van werken heeft ze ook toegepast bij het maken van het nieuwe artwork van Film by the Sea.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.