logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: Art Rotterdam 2024

Art Rotterdam 2024 Datum: 1-02-2024 t/m 4-02-2024
Prijs: vanaf 16.50 euro
Adres: Van Nelleweg 1, Rotterdam (Route)

Art Rotterdam viert zijn 25ste editie, van donderdag 1 tot en met zondag 4 februari, voor de laatste keer in de iconische Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Voor het laatst, maar daarom niet minder actueel en vernieuwend. Zo is er de 12de editie van Prospects met werk van 86 getalenteerde, startende kunstenaars; er is een spectaculaire verzameling grootschalige buitenwerken en last but not least, de gloednieuwe sectie: Artistic Matter, mogelijk gemaakt door Lakeside Capital Partners, gepresenteerd door Stichting Galerie Weisbard en Annemarie Fine Art. Vanaf 2025 zetelt Art Rotterdam in Rotterdam Ahoy.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Nieuwe sectie Artistic Matter

Artistic Matter krijgt een ereplek op Art Rotterdam. Bij het ingaan van de grote zaal van de oude Tabaksfabriek loop je er recht tegenaan. Waar het om draait, in deze sectie, is een uniek gebruik van materiaal. De meeste kunstenaars werken met materialen als olieverf op linnen, aquarel op papier, brons, hout of marmer. Tegelijkertijd zijn er steeds meer kunstenaars die voor vernieuwende technieken en ongebruikelijke materialen kiezen. Deze kunstenaars zet Artistic Matter in de schijnwerpers. Ditmaal is dat de Slowaaks-Rotterdamse kunstenaar Tomáš Libertíny. Hij introduceert complexe geraamtes en constructies in een bijenkorf. Geduldig begeleidt hij de bijen in het bouwproces, waarmee een delicate verbinding tussen mens en natuur ontstaat. Het effect is een bijzondere, gestileerde vorm in bijenwas. In samenwerking met kunstenaar Tomáš Libertíny is Lakeside Bee Farm gebouwd op het landgoed van het hoofdkantoor van Lakeside Capital Partners in Rotterdam – Overschie. De langdurige relatie tussen de kunstenaar, Tomáš Libertíny en de Managing Partner van Lakeside Capital Partners, Ali Keles, creëerde een vruchtbare basis voor deze langjarige samenwerking. Zijn werk bevindt zich in de collecties van onder andere het MoMA, Museum Boijmans Van Beuningen, MAD / Palais de Louvre en Lakeside Collection.

Prospects: 12de editie

Prospect, een initiatief van het Mondriaan Fonds, toont werk van 86 kunstenaars die in 2022 een financiële bijdrage kregen om een start te maken met hun carrière. Het aanbod varieert van fotografie tot textielwerken, van video tot schilderijen, en van performances tot sculpturen. Samensteller van de tentoonstelling is curator Johan Gustavsson in samenwerking met curator Louise Bjeldbak Henriksen: “Tijdens de 12e editie van Prospects zullen bezoekers werken tegenkomen van 86 getalenteerde kunstenaars. Samen bieden de werken een boeiende momentopname van de ontwikkeling van de hedendaagse kunst in Nederland. We waarderen de nauwe samenwerking met zoveel buitengewone kunstenaars, en hoewel de uitingen van de werken sterk variëren in media en vorm, is er een gedeeld enthousiasme dat deze kunstenaars met elkaar verbindt. Deze editie, de laatste in de iconische Van Nelle Fabriek, toont kunstwerken die intiem en onderscheidend zijn. Ze verdiepen zich in thema’s zoals identiteit, relaties, onze onderlinge verbondenheid met de natuur en andere levende wezens – essentiële elementen van wat het betekent om mens te zijn. De werken omvatten de universele aspecten van het bestaan.”

Buitenwerken

Voor de ingang van de Van Nelle Fabriek en elders op het terrein toont Art Rotterdam een spectaculaire collectie grootschalige buitenwerken. Zo staat er van Studio Dré Wapenaar het Tentendorp-Herzien, een werk waarin architectuur, ontwerp en beeldende kunst bij elkaar komen. Er zijn vier modules, gerangschikt op en onder, naast en voor elkaar. De hoogste tent staat op een vier meter hoog platform met daarnaast, op twee meter hoog, een ‘lucht-kuil’ en in de onderste tent een interne ‘zit-kuil’. Samen creëren zij de aanblik van een dorp waarin mensen op alle mogelijke manieren met elkaar zijn verbonden. Galerie Nest presenteert de werken RADIATE ||&||| (EVIAN CHRIST) van Joeri Woudstra. De twee kruizen, gemaakt van speakers en stoboscopen, zijn onderdeel van een grotere performance- en installatieserie. Zij spelen een vooraf geprogrammeerde licht- en geluidscompositie af. Atelier Van Lieshout presenteert op het buitenterrein een gigantische gier, Vulture. De gier is niet direct de meest edele vogel van het dierenrijk, maar wel een vindingrijke en vasthoudende figuur. Een echte overlever, waarvan Van Lieshout met de nodige ironie ook wel zegt dat deze het beste het karakter van de kunstenaar omschrijft. Dit is de eerste keer dat dit functionele sculptuur te zien zal zijn in Nederland. Willem Besselink (NL=US Art) is gefascineerd door zichtbare en onzichtbare structuren en patronen in de wereld om ons heen. Met zijn sculptuur Doorzicht presenteert hij een van de mogelijke visualisaties van de vele aanwezige structuren. Prospects presenteert het werk van meerdere kunstenaars, waaronder Sanne van Balen en Cecilia Bjartmar Hylta. Van Sanne van Balen staat er Stem, een 3D vertolking van een geschilderd landschap waaraan zij talige betekenissen toekent. Cecilia Bjartmar Hylta tekent voor het site-specific buitenwerk Untitled (dust sculpture), opgebouwd uit het stof dat zij in de Van Nelle Fabriek heeft verzameld.

NN Art Award

Voor het achtste jaar op rij gaat de NN Art Award in 2024 naar een veelbelovende, in Nederland opgeleide en op Art Rotterdam exposerende kunstenaar. Nieuw, dit jaar, is de presentatie van de genomineerden. Zij exposeren niet in een speciale stand op Art Rotterdam maar in de prestigieuze Kunsthal Rotterdam, van 1 februari tot en met 14 april 2024. De vakjury die half december de genomineerden bekendmaakt bestaat uit: Charlotte Martens, senior curator Kunsthal Rotterdam – Henk Drosterij, verzamelaar – Monali Meher, kunstenaar, winnaar NN Art Award 2023 – Nicole Ex, hoofdredacteur See All This – Maartje de Roy van Zuydewijn, conservator NN Kunstcollectie. De stimuleringsprijs bestaat uit een geldbedrag ter ontwikkeling van het werk van de winnaar. Ook koopt NN Group één of meerdere werken aan van de vier genomineerden voor de bedrijfscollectie.

Een compleet overzicht van de deelnemers: Artrotterdam.com/nl/galeries

Over Art Rotterdam

Art Rotterdam is de meest gerenommeerde beurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Jaarlijks biedt Art Rotterdam een podium aan de nieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. De scherpe focus op jonge kunst, de verscheidenheid van de verschillende secties, de verbinding met de stad Rotterdam en de fascinerende locatie verlenen deze beurs een unieke uitstraling. Voor een toenemend aantal kunstliefhebbers is Art Rotterdam het aantrekkelijke alternatief binnen het internationale veld van beurzen. Onderdeel van Art Rotterdam is GalleryViewer.com, een online platform dat potentiële kunstkopers ondersteunt bij een toekomstige kunstaankoop. De ruim 90 deelnemende galeries uit Nederland en België zijn geselecteerd op hun hoogwaardige aanbod. GalleryViewer.com onderhoudt een uitgebreide database van kunstwerken, tentoonstellingen en kunstenaarsprofielen. De site streeft naar transparantie en educatie voor een breed publiek, informeert online en stimuleert de échte kunstervaring die in de galerie plaatsvindt.

Over Rotterdam Art Week

Kunst is overal in Rotterdam, en zeker tijdens Art Rotterdam en de gelijktijdige Rotterdam Art Week. Kunst-, design- en architectuurliefhebbers vinden door de hele stad diverse beurzen, speciale openingen van tentoonstellingen in musea en kunstinstellingen, pop-up exposities en open ateliers. Net als in eerdere jaren bestaat de programmering uit evenementen die stuk voor stuk het kunstklimaat in de stad versterken en verlevendigen. Voor de complete programmering: Rotterdamartweek.com

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.