logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Agenda: Affordable Art Fair Amsterdam

Affordable Art Fair Amsterdam Datum: 01-11-2023 t/m 05-11-2023
Locatie: De Kromhouthal
Adres: Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam (Route)

De 17de editie van de Affordable Art Fair voltrekt zich opnieuw in de Amsterdamse Kromhouthal, van woensdag 1 tot en met zondag 5 november 2023. Deze dynamische beurs, een van de hoogtepunten op de culturele agenda, verwelkomt jaarlijks zo’n 12.000 bezoekers. Meer dan 70 Nederlandse en internationale galeries tonen werk van levende kunstenaars, zowel opkomend als gevestigd. Bepalend voor de selectie zijn factoren als originaliteit, creatieve identiteit, artistieke intentie en technische kwaliteit. Onder het motto ‘ontdek de vreugde van kunst verzamelen’ presenteert de Affordable Art Fair duizenden hedendaagse werken van opmerkelijke kwaliteit tegen betaalbare prijzen. Het aanbod varieert van schilderijen, prenten en foto’s tot beelden en installaties.

Meer weten?

Kaartjes voor attracties en uitjes kopen doe je bij:


Over De Affordable Art Fair

De Affordable Art Fair, opgericht in 1999 door Will Ramsay, wil de aanschaf van kunst voor iedereen toegankelijk maken. Inmiddels is het een van de grootste kunstondernemingen ter wereld; wereldwijd vinden jaarlijks in 12 steden zo’n 14 beurzen plaats. Met toenemend succes. Zo werd vorig jaar de 16de editie van de Amsterdamse Affordable Art Fair door meer dan 13.000 kunstliefhebbers bezocht; 75 galeries verkochten er meer dan 1.700 kunstwerken voor een totaalbedrag van €2.85 miljoen. Ook voor de komende editie, begin november, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Er ligt een gevarieerd programma klaar:

Installatie van Alejandro Propato

De Argentijnse architect en beeldhouwer Alejandro Propato laat zich inspireren door de natuur. Hij ontwerpt monumentale installaties die een relatie met hun omgeving aangaan. Behalve in Nederland is zijn werk onder meer ook in Australië, Denemarken, Ierland, België en Argentinië te zien geweest. In november presenteert Propato in Amsterdam zijn Fuchsia Deployment, een enorme, aan de zoldering hangende installatie waarvoor 4.500 meter touw is gebruikt.

Spotlight op Spanje

Voor het eerst dit jaar introduceert de beurs een sectie ‘Spotlight’. In deze sectie wordt elk jaar een land, techniek, stijl of thema belicht. De komende editie zet de spotlights op Spaanse galeries zoals Al Contar del Arte (Aranda de Duero), Maria Aguilar (Novo Sancti Petri, Chiciana), Anquins Gallery (Reus), Espai Cavallers Gallery (Lleida), Juca Claret (Madrid), Occo Art Gallery (Madrid). Zij tonen werken van ongeveer 30 kunstenaars zoals Fran Mora, Eduardo Query, Jaime Sicilia, Diego Beneitez, Lil Blanc, Magí Puig en Sonia Alins.

Switzerland Tourism en Malou Cohen

Op uitnodiging van Switzerland Tourism, organisatie ter bevordering van binnen- en buitenlands toerisme in Zwitserland, reisde de Nederlandse kunstenaar Malou Cohen in aanloop naar deze beurs naar Basel. Met de hier ‘gevonden voorwerpen’ creëerde zij nieuwe werken. Haar ‘gevonden voorwerpen’ komen van de straat; een gouden snoeppapiertje, plastic bloemen uit de vuilnis, of flarden van een gesprek. Cohen verleent waarde aan wat anderen waardeloos of oninteressant zouden noemen. De door haar gevonden voorwerpen, situaties en beelden dienen als toegangspoorten tot nieuwe werelden. Zonder haar realiteit aan anderen te willen opdringen, nodigt zij hen op subtiele wijze uit om na te denken over waarde en waardeloosheid. Cohen, die in 2010 aan de Hoge School voor de Kunsten Utrecht afstudeerde, werkt in Deventer en Zutphen.

Late Nights

Late nights (avondopeningen) staan gepland voor donderdag 2 en vrijdag 3 november. De beurs is dan open tot 21.30 uur. Bij sommige galeries kunnen de bezoekers live paintings, performances of signeersessies bijwonen. Zo organiseert galerie Rademakers op beide avonden een live painting act van Anne Mei Poppe. De schilderijen van Poppe weerspiegelen de manier waarop ons leven verbonden is met en bepaald wordt door alles om ons heen. Poppe portretteert vrouwenfiguren in alledaagse situaties, vaak door een fantastische eigentijdse lens en in een levendig kleurenpalet. Momenteel volgt Poppe de Oriëntatiecursus aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Family Preview, Kids’ Space, Wrapping Desk

De Affordable Art Fair biedt allerhande voorzieningen voor een aantrekkelijk en comfortabel beursbezoek.

  • Op zaterdag 4 november opent de beurs om tien uur ’s ochtends, een uur eerder dan op zondag, voor een Family Preview. Gezinnen met kinderen en/of baby’s in kinderwagens kunnen zich dan in alle rust oriënteren.
  • Kinderen kunnen op zaterdag 4 en zondag 5 november terecht in een Kids’ Space, waar hun een creatieve workshop wacht.
  • Aankopen kunnen direct worden meegenomen. De beurs heeft een speciale Wrapping Desk waar bezoekers hun aanschaf veilig kunnen laten inpakken.

Blythe Bolton: directeur van de Affordable Art Fairs Amsterdam en Brussel

Blythe Bolton, geboren in Edinburgh, studeerde kunstgeschiedenis in Los Angeles en aan de wereldberoemde Universiteit van St. Andrews in Schotland. In 2014 kwam zij naar Amsterdam waar haar succesvolle loopbaan in de internationale kunsthandel een aanvang nam. Sinds 2018 is Bolton een van de stuwende krachten achter het succes van de Affordable Art Fair Amsterdam, de beurs waarover zij al snel de leiding kreeg. Sinds 2021 is Bolton tevens directeur van de Affordable Art Fair Brussels. Als internationaal georiënteerde kunstprofessional verdeelt zij haar tijd tussen Amsterdam, Brussel, Edinburgh en Londen.

Tickets en data

Tickets online verkrijgbaar vanaf deze zomer en te koop tijdens de beurs. Locatie: De Kromhouthal, Gedempt Hamerkanaal 231, Amsterdam

  • Woensdag 1 november 17.00 – 22.00 uur
  • Donderdag 2 november 12.00 – 21.30 uur
  • Vrijdag 3 november 12.00 – 21.30 uur
  • Zaterdag 4 november 10.00 – 19.00 uur
  • Zondag 5 november 11.00 – 18.00 uur

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.