logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Aftershokz XTrainerZ


Een bijzondere headset is de AfterShoz XTrainerZ: deze richt zich namelijk volledig op zwemmers! In de doos van de Aftershokz XTrainerZ vind je niet alleen de headset, maar ook een oplaad / dock USB-kabel, een paar oordoppen voor het zwemmen en een papieren handleiding. Heel praktisch: er zit een mooie draagtas bij, zodat je hem zonder problemen in je sporttas kunt meenemen. Praktisch zijn de luchtgaatjes in het hoesje, zodat de headset ook opgeborgen nog goed kan nadrogen. De oordopjes voor het zwemmen lijken niet heel belangrijk, maar zijn wel praktisch voor wanneer je met je hoofd onder water zwemt. Het is behoorlijk storend als je telkens afgeleid wordt door het omgevingsgeluid van het zwembad zelf!

Waterdicht

Het zal je misschien verbazen dat de USB oplaadkabel een rubber afdekplaatje heeft voor de contactpunten, maar dat de Aftershokz dat niet heeft: het blijkt dat de contactpunten van de headset dusdanig goed zijn afgewerkt en afgedicht, dat er geen water in kan komen. Ook blijken ze nauwelijks gevoelig voor corrosie. Een goede technische truc dus, dat de headset IP68 oplevert: ze zijn niet alleen beschermt tegen het chloorwater van een zwembad, maar ook tegen zout zeewater. Wenselijk zou zijn dat ook de oplaadkabel eenzelfde bescherming zou krijgen, aangezien je die waarschijnlijk veel in de opberghoes wilt meenemen.

Geen bluetooth

Wat wel opvalt, is dat deze headset niet beschikt over Bluetooth, zoals bijvoorbeeld de nieuwe AfterShokz Aeropex wel heeft. Het is een echte MP3-speler, met 4GB opslag voor MP3, WAV, WMA, AAC en FLAC. De reden? In het zwembad zul je niet snel met je smartphone komen, aangezien het gros niet waterdicht is (en… laten we eerlijk zijn – best diefstalgevoelig). Bovendien zijn bluetooth en water geen vrienden van elkaar. Onder water heb je zo’n 5cm bereik met bluetooth, waardoor het geluid hapert. Niet erg prettig!

Bediening

De knoppen voor de bediening van je MP3-speler zitten onder aan het rechter oortje verstopt. De elementen zijn goed voelbaar en makkelijk te bedienen. Er is zelfs een knopje op de achterkant van het rechteroortje te vinden waarmee je de afspeelmodus op Standaard, Herhalen of Shuffle kunt zetten. Het valt dan ook op dat er geen microfoon aanwezig is, waardoor de hele headset een stuk kleiner kan worden. De units zijn zo’n 30% kleiner dan bijvoorbeeld de Trekz Air. De transducer, het deel dat het geluid overbrengt, is net zo groot als het oorstuk zelf. De geluidskwaliteit is verbluffend, ze hebben echt grote stappen gemaakt. AfterShokz PremiumPitch 2.0+ doet precies wat het belooft!

Ga direct naar Aftershokz XTrainerZ op BOL.com.


Recensie over AfterShokz XtrainerZ

Een uniek product: een draadloze headset voor IN het water. De kwaliteit van de geluidsoverdracht is geweldig, niets op aan te merken. Alleen… slaat Aftershokz op twee punten de plank mis. Ten eerste: ze leveren oordoppen mee om het omgevingsgeluid te dempen. Een fikse borstcrawl levert inderdaad flink wat geluid wanneer je boven water komt met je hoofd. Het hele idee van je omgeving horen valt hierbij redelijk omver. Aan de andere kant kun je er enkel mp3-s mee afspelen. Wanneer je vooral gebruik maakt van streaming diensten, is het best lastig daar aan te komen. Aan de andere kant: dit is de enige headset die ook onder water prima geluid levert, bijzonder goed waterdicht is en die je uit het water ook veilig kunt gebruiken… met mp3’s. Dat maakt deze headset geschikt voor een heel selecte groep mensen.

Score: 7


Informatie

AfterShokz XtrainerZ, AfterShokz
Meer weten?
Prijs: 159 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.