logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Activ5 isometrisch sportgadget


De eerste uitdaging voor het schrijven van deze review was de benaming. Activ5 zal je misschien nog helemaal niets zeggen, draagbare sportschool is misschien een tikje overdreven… hoewel je het wel zou kunnen beschouwen als een alles-in-een sportapparaat. Deze steenvormige gadget laat je namelijk op een heel leuke en verrassende manier bewegen! Simpel gezegd gebruikt het je eigen spierkracht tegen je, zodat je heel gecontroleerd (isometrisch) kunt trainen. Die trainingen worden via een bluetooth verbinding met je smartphone of tablet gecontroleerd en bijgehouden, waarbij je telkens oefeningen op maat krijgt aangeboden. Hoe ideaal is dat? En het mooie is: meer dan de digitale Activ5 heb je niet nodig. Je kunt het voor een deel gewoon aan de keukentafel uitvoeren! Beter dan stilzitten, niet?

De basis

Het eerste dat je moet doen is de juiste app te installeren uit de Apple app store of de Google Play Store. Die is gratis en zo geïnstalleerd. Wanneer je de app hebt gedownload en je jezelf hebt geregistreerd, krijg je een korte uitleg over het apparaat. Er zit maar 1 knop op, dat is dus niet zo moeilijk. Zodra je een goede verbinding hebt wordt het lampje op de Activ5 groen en kun je van start. Een kort filmpje laat zien hoe je jouw handen om de steen moet houden voor het maximale (sportieve) voordeel en de meest nauwkeurige metingen. MOet lukken, maar het is wel even opletten. Omdat je er zo veel verschillende oefeningen mee kunt doen, is hij namelijk echt vormgegeven als een platte steen. One size fits all, maar dan moet je d’r wel bewust mee omgaan.

Bewegen als Pacman

Mensen die bekend zijn met eGym, dat Nederland langzaam aan het veroveren is, kennen inmiddels het principe van het isometrisch sporten wel. Je zet kracht en ziet je intensiteit op het beeldscherm als een blokje dat omhoog of omlaag gaat. Nu is het de truc om met dat blokje een lijntje te volgen, dat langzaam over het scherm beweegt. Door harder of minder hard te drukken beweeg je het blokje over de lijn, zoals Pacman zijn koekjes eet. Dankzij de bluetooth verbinding weet de Activ5 sportgadget wat hij van je kan verwachten. Hij weet hoe sterk je bent met welke spiergroep. Zo krijg je per spiergroep een aangepast programma, helemaal voor jouw bedacht.

Sporten maar

Vanaf dat moment kun je aan de slag. Je kunt kiezen uit een veelvoud aan sportieve activiteiten. Je kunt een echte Activ5-uitdaging volgen, waarbij je 6 weken lang drie keer per dag 15 minuten aan het sporten gaat. Een geweldig begin voor je nieuwe lichaamsbeweging die je echt zou moeten doen. Het is een geweldig leuke manier om het apparaat te leren kennen en bovendien ook snel resultaten te zien. En dat in 3x 15 minuten per dag… het loont niet eens om je er voor om te kleden. Maar wacht… er is meer! Als je het heft liever in eigen handen neemt, kun je ook gerichter sporten op je bovenlichaam, onderlichaam, word sterk, word gespierd (met een duidelijkere spieraftekening), gezonde verbindingen, kantoor en zelfs een functie Aan ’t tv kijken en auto/vliegtuig/trein! De experts van Activ5 laten je werkelijk geen mogelijkheid onbenut om even actief bezig te zijn. En de meeste oefeningen vergen slechts 5 minuten – vandaar de naam Activ5.

Gamificatie

Het meest inventieve aan de Activ5 is wel dat het een gamefactor toevoegt aan iets dat je normaliter niet zo leuk zou vinden. Je kunt gamen en sporten tegelijk, dat is toch wel erg cool. Dankzij die leuke manier van bewegen (en het zien van vooruitgang, als je een tijdje aan de gang bent) heb je een extra motivatie om door te gaan en jezelf verder te ontwikkelen. Naast de oefeningen als hierboven zitten er namelijk ook tal van spelletjes in de app verwerkt. Die werken natuurlijk op eenzelfde manier als de ‘standaard’ Activ5-oefeningen, maar bieden leuke beloningen en gamevarianten. Zo kun je tussen gebouwen doorvliegen of naar beneden skiën, om maar twee voorbeelden te geven.

Pittig, maar niet té

Een paar jaar geleden heb ik flink te kampen gehad met RSI (of KANS, zoals het tegenwoordig heet). Jarenlang een verkeerde zithouding aannemen achter een bureau is nu niet echt ideaal voor je nekwervels en ruggengraat. Na een lang revalidatieproces ben ik nu, bijna 2,5 jaar later, nog altijd bezig met damage control. Ik blijf sporten, met een fysiotherapeut binnen handbereik. Dankzij een middel als de Activ5 kan ik ook op een verantwoorde manier buiten die activiteiten blijven bewegen (natuurlijk heb ik dat wel even overlegd, maar zit ik niet echt meer in de ‘gevarenzone’ als het aankomt op overbelasting en dergelijk). Het fijne van de Activ5 is dat je jezelf niet kúnt overbelasten in de zin van te veel gewicht op de schaal gooien, wat veel sporters in de sportschool wel doen. Het systeem past zich op jouw niveau en kunnen aan!

Ga direct naar Activ5 op BOL.com.


Recensie over Activ5

CooleSuggesties topper

De Activ5 is een geweldige tool om in beweging te blijven. Het bedrijf ActivBody laat goed zien dat je met een paar minuten beweging per dag al een stuk gezonder en vitaler kunt worden. Dankzij het principe dat het zich aanpast op je eigen lichaamskracht, is het voor iedereen te gebruiken, jong als oud. Door een slimme verzameling oefeningen kun je bovendien werken aan jouw fitnessdoel, of dat nu simpelweg gezonder is (voor kantoormensen, bijvoorbeeld, die de hele dag stilzitten) of om je spierkracht te vergroten. Je kunt daarbij losse oefeningen kiezen, maar je kunt er ook voor kiezen om met games lekker actief bezig te zijn.

Score: 9


Informatie

Activ5, Activbody
Meer weten?
Prijs: 129 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.