logo-liggend-wit-donkerblauw

Acrylaat kent vele toepassingen

Acrylaat is beter bekend als plexiglas of perspex. Het is een veelzijdig materiaal dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt. Van overkappingen tot douchewanden en van kuchschermen tot naambordjes. Het materiaal is verkrijgbaar in vele diktes van 2mm tot 20mm.

plexiglas overkapping

Polycarbonaat is de sterke broer

Acrylaat lijkt op polycarbonaat, maar is niet hetzelfde. Polycarbonaat is een maatje sterker dan acrylaat en wordt daarom vooral toegepast in de bouw of bij toepassingen die tegen een stootje moeten kunnen. Het is haast een onbreekbare plaat die veel gebruikt wordt bij overkappingen, douchewanden en licht- en reclamezuilen. Polycarbonaat is een stuk prijziger dan acrylaat.

Coronaproof

De toepassingen zijn haast oneindig. Platen van acrylaat worden gebruikt bij alle doeleinden waarbij een heldere, matte of opale plaat of scherm nodig is en niet voor glas wordt gekozen. Vanwege de corona-pandemie zien we acrylaat schermen in winkels, openbare gebouwen en restaurants. Het is een afdoende middel als bescherming en vormt een alternatief voor de anderhalve-eterrichtlijn. Het betreft dan dunne platen die in een houder worden geplaatst of opgehangen worden aan het plafond.

XT of GS plexiglas?

De toepassing bepaalt in feite de dikte van het materiaal. Buiten de dikte zijn er twee kwaliteiten van plexiglas; XT en GS gegoten plexiglas. Het verschil betreft het productieproces. Bij XT wordt de kunststof geperst en bij GS wordt het gegoten. GS plexiglas wordt gebruikt als er warmtebewerkingen worden toegepast zoals laseren of polijsten. Met name de dikte van plexiglas bepaalt de prijs. Dik plexiglas van bijvoorbeeld 8 mm kost gemiddeld €100,– per m2. Dun plexiglas van 3 mm kost de helft. In feite liggen de prijzen in lijn met dubbel glas.

De voordelen van plexiglas zijn ongetwijfeld de sterkte, het lage gewicht en de duurzaamheid. Plexiglas is stootvast en sterk. Dit geldt vooral voor polycarbonaat dat nog sterker is. In vergelijking met glas is plexiglas twee keer zo licht. Dit is een belangrijk voordeel voor tal van constructies. Het materiaal is redelijk gemakkelijk te bewerken. In tegenstelling tot glas kan plexiglas niet versplinteren.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.