logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Winactie + boek recensie: Achtervolgd door de tijd, Dennis Jurhill

Er zijn een aantal uitgeverijen in Nederland die nieuw en opkomend talent graag een kans geven. Zilverbron is zo’n uitgeverij, waar je regelmatig nieuwe auteurs voorbij ziet komen. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Dennis Jurhill, overdag leraar Engels op een middelbare school in Zaandam, kruipt ‘s avonds graag in het toetsenbord om te werken aan zijn boek – Achtervolgd door de tijd, wat ik nu voor me heb liggen.

Science fictionfanaat

Nu moet ik je wel positief waarschuwen: oordeel een boek nooit op zijn kaft! Zo werd ik bijvoorbeeld niet erg aangesproken door de tekst op de achterkant van de kaft, bijvoorbeeld. De tekst loopt daar simpelweg niet lekker en is passief geschreven. Met talloze boeken in de boekenkast heb ik het lezen dan ook keer op keer uitgesteld – sorry, Dennis! En dat zeg ik niet alleen tegen de schrijver, maar ook tegen mezelf. Tijdens het lezen was het namelijk lastig weg te leggen. De schrijfstijl van het boek zelf is aanzienlijk actiever geschreven en het is een verademing in een wat intensere science fictionthriller te lezen voor jongere lezers. Dat neemt niet weg dat de schrijver graag termen gebruikt die je veel ziet terugkomen in de pittigere SF-boeken en films, waardoor je wel wat achtergrond in de technologische thrillers kunt gebruiken.

Toekomstverhaal

Het vehaal van Achtervolgd door de tijd? Ah, dat is een goede vraag. Het draait allemaal om hoofdrolspeler Alex, die door een meisje uit de toekomst wordt gered wanneer zijn ouderlijk huis wordt gecrasht door een vrachtwagen met een brandbare vloeistof. Zijn hele familie komt over het leven, Alex en het meisje vluchten door een ruimteportaal naar de toekomst. Daar leert Alex dat zijn vader een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het tijdreizen, maar ook dat de wereld is verdeeld in twee kampen: oost en west. Spionnen en soldaten vechten fel tegen elkaar met schokgeweren, vliegende auto’s en het stelen van technologieën. Een onbekende wereld voor Alex, waar hij met de goedgetrainde 4500 (ook bekend als Jamie) probeert te overleven. Helaas is ook Jamie een deel van haar geheugen kwijt, zodat ze beiden moeten uitvinden wat er gaande is… en wie ze kunnen vertrouwen.

Ga direct naar Achtervolgd door de tijd op BOL.com.


Recensie over Achtervolgd door de tijd

Een heftige science-fiction, dat is Achtervolgd door de tijd zonder meer. Reizen door de toekomst, dat is niet niks – er komen heel wat principes en regeltjes bij kijken. Duidelijk is de voorliefde van Dennis voor SF: niet alleen weet hij het verhaal goed neer te zetten volgens die richtlijnen, maar er zitten ook tal van termen en benamingen in verwerkt die gemeengoed zijn binnen de science fictionfans. Zo nu en dan worden die uitgelegd, maar soms wordt er iets te veel mee gestrooid naar mijn mening. Het verhaal zelf heeft een aantal verrassende elementen, hoewel de rode draad vrij voorspelbaar is. Voor volwassenen is dat natuurlijk niet zo prettig, voor de jonge lezer, met minder leesbagage, is die voorspelbaarheidsfactor veel kleiner en is het juist een spannende thriller met een enorm tempo.

Score: 8


Informatie

Achtervolgd door de tijd,
Illustrator: nvt
Uitgever: Zilverbron, 289 pagina’s, paperback.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789463081580. Prijs: 19.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Winnen

Achtervolgd door de tijd is vanaf augustus te koop in de winkels. Wij mogen 3 keer het boek Achtervolgd door de tijd verloten. Vul dus snel ons winformulier in! Dat kan tot en met 16 januari. Het enige dat je hoeft te doen is antwoord te geven op de vraag:

Wat zou jij graag willen veranderen als jij de mogelijkheid had om door de tijd te reizen?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.