logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo blijft je accu in topconditie


Accu’s zijn maar rare dingen. We kunnen niet zonder ze, je komt ze dan ook overal tegen… van smartphones tot ledlampen, van fietsen tot camera’s. Tegelijkertijd zijn ze best kwetsbaar en moet je ze met de nodige aandacht behandelen. Aandacht die ze lang niet altijd krijgen. Met deze tips houd jij je accu in topconditie en kun je lang genieten van je draadloze apparaten!

Op peil houden

Een van de belangrijkste dingen van een accu is wel dat je het energieniveau op peil moet houden. Loopt het energieniveau te ver terug, dan gaat de accu verzuren. Laadt je hem te ver op, dan gaat de accuvloeistof koken en gaan de cellen, waarin deze vloeistof zit, stuk. In beide gevallen heb je te maken met onherstelbare schade, die de levensduur van je accu de nek omdraait. Zorg dan ook dat je de juiste oplader binnen bereik hebt. Het liefst ook die hoort bij het merk of product dat je wil opladen – daarmee voorkom je het overladen van een accu. Heb je een elektrische fiets? Gebruik dan een oplader voor een fietsaccu. Heb je een hoverboard? Gebruik dan een hoverboard lader. Ook het merk is bepalend voor het respecteren van ingebouwde begrenzingen. Heb je een Toshiba laptop? Gebruik dan ook een merk-eigen oplader.

Winterslaap

Dat is vooral belangrijk bij producten die je langere tijd niet gebruikt. In de zomer en lente trek je er bijvoorbeeld graag op uit met je (elektrische) fiets. In de herfst en winter is dat een stuk minder aantrekkelijk. Het gevaar schuilt er dan in, dat de accu van je fiets geen aandacht meer krijgt. Bovendien loopt deze eerder leeg in koude omgevingen. Dubbele redenen om het accuniveau in de gaten te houden. Deze loopt langzaam leeg, tot voorbij de kritieke ondergrens van de accu, waardoor deze schade oploopt. Zorg dat je accu opgeladen is tussen de 30 en 75 procent – en gebruik ook hier een geschikte oplader. Dat verschilt per type fiets – kijk maar eens naar de keuze als je een Gazelle lader zoekt!

Type accu is bepalend

Er zijn een aantal verschillende soorten accu’s, ofwel oplaadbare batterijen, die in apparaten gebruikt worden. De meestgebruikte is Lithium-ion, maar waarschijnlijk ken je ook wel de NiMH accu’s, die tot een paar jaar terug gemeengoed waren. Veel van de ‘onderhoudstips’ stammen nog uit die tijd… maar kunnen funest zijn voor de moderne Li-Ion accu’s! Een aantal mythes en onderhoudsregels:

  • Zorg dat een Li-Ion accu nooit helemaal leegloopt – daardoor raakt deze beschadigd. Dit advies past juist weer wel bij de oude NiMH accu’s. Moderne accu’s verslijten hierdoor sneller. De meest efficiënte laadniveaus liggen tussen de 30 en 75%.
  • Laadt een accu dagelijks kort op, zeker bij apparaten die je dagelijks gebruikt – zoals een smartphone. Zorg dat je hem niet de hele nacht aan de lader hangt, maar net genoeg om hem op te laden. Is de accu nog nagenoeg vol? Dan is opladen niet nodig.
  • Een accu is 1000 keer op te laden. Maar dan bedoelen ze: helemaal tot 0. Je kunt 1000x de volledige energie inladen. Laadt je een accu maar 30% bij, is dat dus 1/3 laadbeurt! Zorg dus dat je jouw apparaten regelmatig oplaad. Het kan geen kwaad voor de levensduur en zorgt er bovendien voor dat je de capaciteit netjes binnen de optimale laadcapaciteiten houdt.
  • Moderne batterijen hebben geen last van het ‘geheugen-effect’, waar oude batterijen mee te maken hadden. Vroeger hadden batterijen een soort slijtagepunt, waarbij ze niet verder konden worden opgeladen. Li-Ion batterijen hebben dat probleem niet. Je hoeft accu’s dus ook niet te laten wennen door hem 100% op te laden voor je hem in gebruik neemt. Het is wel een ijkpunt voor de meetapparatuur van je apparaat: je zet het beginpunt neer op 100%, wat de nauwkeurigheid van je batterij-indicator ten goede komt.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.