logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Aan tafel met Charles Dickens


Sommige schrijvers hebben een onnavolgbare indruk op ons achtergelaten. Charles Dickens behoren absoluut tot deze categorie. Zijn boeken schetsen een perfect beeld van het leven van de vroeg-negentiende eeuw, waar armoede en vermogensverschillen van grote invloed zijn op het dagelijks leven. Er is een groot verschil tussen arm en rijk, maar er komt ook een nieuw segment naar voren: de middenklasse. Dat vraagt om nieuwe benaderingen van het leven, waarbij de nieuwe middenklasse eigenlijk wel wil leven als de rijken… in alle aspecten.

Door de maag

Een belangrijk aspect van het dagelijks leven is natuurlijk het eten. Eten was – net als nu – vooral ook een sociale bezigheid, waarmee je kunt laten zien wat je sociale status is. Mensen wilden leren koken! Dat eten een belangrijke rol speelt, zie je terug in de boeken van Charles Dickens, daar komen regelmatig typisch Engelse recepten terug. Recepten die we nu al lang niet meer gebruiken en kennen, omdat ze de tand des tijds niet overleefd hebben. Bij sommige recepten is dat niet zo vreemd, maar er zijn ook recepten die het proberen nog altijd waard zijn.

Goude oude recepten

Aan tafel met Charles Dickens staat dan ook vol met recepten uit lang vervlogen tijden, die je laten zien hoe de maaltijden er destijds uitgezien moeten hebben. De recepten komen overigens niet alleen uit de boeken van Charles: zijn vrouw Charlotte schreef een kookboek voor de nieuwe middenklasse, in navolging op de lijvige en belerende kookboeken van de grote instituten. Goed doen doet goed volgen, nietwaar?

Ga direct naar Aan tafel met Charles Dickens op BOL.com.


Recensie over Aan tafel met Charles Dickens

Het is heel grappig om te zien hoe mensen in vroeger tijden aten. De referenties naar de boeken van Charles en Charlotte zijn leuk, maar jammer genoeg zijn de recepten zelf een soort bewerkingen van de originelen. Het is geschreven ‘naar’ de originele recepten. Waarschijnlijk omdat niet alle ingrediënten meer verkrijgbaar zijn, maar jammer is het wel. De gerechten worden vergezeld van illustraties in de sfeer van de 19e eeuw, wat het boekje een unieke stijl geeft.

Score: 6


Informatie

Aan tafel met Charles Dickens,
Illustrator: nvt
Uitgever: Het Zwarte Schaap, 80 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 16 jaar. ISBN: 9789492821096. Prijs: 12.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.