logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Aan de slag in de elektrotechniek

Heb je een technische opleiding gehad en wil je zelf aan de slag in de elektrotechniek? Dan is het slim om je goed voor te bereiden en een geweldige werkplaats in te richten. Eentje die veilig is, overzichtelijk… en vooral die prettig werkt. En je elektronische onderdelen? Die koop je het liefst bij een betrouwbare partij waar je niet te veel betaalt!

De basis

Als je vaker met elektro hebt gewerkt, weet je dat die basis super belangrijk is. Niet alleen een stevig bureau en een goede, ergonomische stoel, maar ook bakjes om al die onderdelen in te bewaren en vooral de juiste meetapparatuur is belangrijk. Zo weet je met welke stroomhoeveelheden en weerstanden je moet werken om het systeem weer op orde te brengen en te repararen of te bouwen. Denk bij het inrichten van je werkplek ook aan een goede antistatische inrichting, door te werken met een goede vloermat en de juiste kleding en stoelen.

Analoog of digitaal

Als je aan de slag gaat met meetapparatuur, kun je kiezen uit analoge of digitale multimeters. Dat is een persoonlijke keuze. Als aanhanger van de wondere elektrowereld klinkt een digitale meter erg logisch, maar je bent dan wel afhankelijk van de batterijen en digitale componenten. Een analoge meter is vaak beter zichtbaar en vraagt geen externe stroombron. Toegegeven: deze meters zijn wat minder specifiek, maar het ligt er een beetje aan voor welk doel je ze gebruikt. Doordat je een multimeter op verschillende niveaus kunt instellen, kun je ze altijd gebruiken.

Onderdelen

Je werkplaats moet natuurlijk ook de nodige en welkome onderdelen hebben. Een steampunk-achtige werkplaats met allerlei uit elkaar gehaalde apparaten ziet er misschien super stoer uit, maar werkt natuurlijk minder praktisch dan wanneer je weerstanden, transformatoren, kabels en klemmen netjes gesorteerd in bakken hebt liggen. Denk bij reparatiewerkzaamheden ook aan het formaat van de vervangende onderdelen. Soms maakt het niet zo veel uit, maar andere keren telt het formaat wel degelijk.

Je voorraad

Het is aantrekkelijk om helemaal los te gaan met het inkopen van onderdelen. En ja, je zult een goede basis nodig hebben aan kabels, soldeertin en zekeringen, maar overdrijf niet. Soms is het beter om spullen te kopen wanneer je ze nodig hebt. Haal voor je eerste bestelling een basisassortiment in huis, maar houd ook een ‘wensenlijstje’ bij. Heb je een keer iets nodig wat je moet bestellen, kun je die bestelling aanvullen met items uit je wensenlijstje, zodat je boven het minimale bestelbedrag uitkomt. Alle beetjes helpen, nietwaar?

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.