Recensie: Bobbi viert kerst, Ingeborg Bijlsma en Monica Maas


Papa zegt: ,,We gaan iets leuks doen. Stap maar lekker op de slee. Ga je mee een kerstboom kopen?” ,,Ja,” juicht Bobbi, ,,ik wil mee!”

Zo luidt de tekst op de achterkant van dit kleine, compacte boekje. Het is tevens de tekst van de eerste pagina van Bobbi viert kerst, een boekje uit de serie welke is geschreven door Ingeborg Bijlsma en geïllustreerd door Monica Maas. Het is een succesvolle reeks, en niet zonder reden. De teksten zijn herkenbaar voor kinderen, uiterst herkenbaar zelfs. Er wordt nergens echt diep op ingegaan, alles wordt bekeken vanuit het oogpunt van de peuter Bobbi. Bobbi is een beer, die samen met zijn knuffels en speelgoed veel verschillende ‘avonturen’ beleeft. Avonturen is hierbij een groot woord, want ieder kind komt deze zaken wel eens tegen. De manier waarop Bobbi ze echter verteld en ervaart maakt dat het een avontuur wordt.

Iedere spread bevat een vier-regelige tekst op de linkerpagina, met een grote illustratie op de rechterpagina. Links, onder de tekst, staat bovendien steevast een kleine tekening waarop de speelgoeddieren van Bobbi hun eigen versie van de gebeurtenis laten zien. De teksten zijn aanstekelijk geschreven in een makkelijk voor te lezen timbre, waardoor zelfs de kleinste kinderen makkelijk en geboeid blijven luisteren en binnen de kortste keren woorden kunnen aanvullen of zelfs het hele verhaaltje kunnen vertellen.

In Bobbi viert kerst gaat het om Kerstmis. Bobbi gaat samen met zijn vader een boom kopen en versieren. Als ultiem kerstmoment: eten bij kaarslicht. Precies zoals kinderen het feest ervaren, zonder alle opgelegde culturele tradities, puur zoals het in het gezin gevierd wordt. Een leuk verhaal om in de kerststemming te komen!

Bobbi viert kerst, Ingeborg Bijlsma en Monica Maas
Kluitman, september 2006, 36 pagina’s, hardcover.
Prijs: 6,95 euro. Leeftijd: vanaf 2 jaar. ISBN: 9789020684193

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.