logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Spel recensie: 7 Wonders Edifice uitbreiding

Je zou het kaartspel 7 Wonders kunnen zien als één van de klassiekertjes in het spellenschap van je favoriete speelgoed- of spellenwinkel. Het origineel stamt uit 2010 en heeft inmiddels al heel wat uitbreidingen gekregen. Wij gingen aan de slag met de meest recente uitbreiding: 7 Wonders: Edifice en geven je hieronder onze mening.

Wat is 7 Wonders?

Hoewel het spel 7 Wonders in een forse doos zit, is het in feite een kaartspel. Hierin speel jij de leider van een van de 7 grootste steden uit de Oudheid. Het is jouw doel om grondstoffen te verzamelen, macht te verzamelen en een militaire macht op te bouwen. Dat klinkt indrukwekkend en lastig, maar het succes van het spel zit hem in het tempo en de overzichtelijke opbouw van het spel. Lukt het jouw om je stad tot ongekende hoogtes te brengen? Dan ben jij de winnaar van dit spel. Je speelt dit spel grotendeels voor jezelf, maar kunt aan het einde van ieder tijdperk naar je buren uithalen met je legermacht.

Zo speel je 7 Wonders

Om te beginnen pak je een kaart, die staat voor de stad die jij vertegenwoordigd. Iedere stad heeft zo zijn unieke eigenschappen en krachten, voordelen en beperkingen. Let daar goed op, die kunnen echt het verschil maken bij de puntentelling. 7 Wonders duurt drie grote rondes lang, die ze tijdperken noemen. Voor het tijdperk begint, pakt iedere speler 7 kaarten van de stapel. Bij iedere beurt kies je één van de kaarten in je hand om te spelen. De rest van de kaarten geef je door naar de volgende speler (in Tijdperk 1 en 3 is dat de linkerspeler, in Tijdperk 2 de rechterspeler). Alle spelers draaien vervolgens hun kaarten om en betalen de grondstoffen die ze nodig hebben om de kaart te mogen leggen, ontvangen grondstoffen omdat ze een kaart offeren of voeren de actie uit die op de kaart staat. En zo ga je door, tot je nog één kaart hebt om door te geven.

Punten scoren

Punten scoor je op verschillende momenten. Een belangrijk moment om macht te vergaren is door je strijdmachten te vergelijken met je directe buren. Heb je een groter leger? Dan mag je een overwinningsfiche pakken. Verlies je? Dan krijg je een -1 fiche op je scorestapel. Daarnaast verdien je overwinningspunten met speciale kaarten, het bouwen van standbeelden in je stad en door Wijsbegeerte-kaarten te verzamelen van eenzelfde type. De punten worden pas aan het einde van het derde Tijdperk genoteerd. Onze ervaring leert dat er per ronde heel wat kan veranderen! Het altijd goed om na te denken welke kaarten je speelt. Sommige kaarten leveren je een direct voordeel op, anderen geven je korting op toekomstige kaart-aankopen of geven je score een boost (maar doen tijdens het spel niets voor je). Daarnaast heeft iedere kaart zijn eigen ‘wonder’, dat je in drie delen moet opbouwen en die vrij hoge bouwkosten vergen. Maar: de beloning is er ook naar.

7 Wonders: Edifice

Heb je 7 Wonders onder de knie? Dan kun je het uitbreiden met bijvoorbeeld Edifice. Deze uitbreiding brengt niet alleen twee nieuwe steden op tafel, maar ook een nieuw spel-element: edifices, letterlijk vertaald: gebouwen. Het bijzondere aan deze bouwwerken is, dat je ze samen kunt bouwen. Denk daarbij aan een fabriek, een goudreserve, een archief of een amphitheater. Draag je een steentje bij aan de bouw van dit monument? Dan mag je een deelnamepion pakken. Je mag slechts één keer per tijdperk een bijdrage leveren, iedereen heeft dus evenveel kans. Hoe? Door tegelijkertijd de bouwkosten van een wonderfase en de bijdrage aan de edifice te betalen. Zijn er genoeg deelnemers voor het monument? Dan mag je de kaart omdraaien en krijgen de deelnemers hun beloning. Heb je niet meegewerkt? Dan krijg je een straf, zoals een geldboete of een puntenstraf.

Nieuwe steden

In de uitbreiding 7 Wonders: Edifice zitten vier nieuwe wonderen: Carthage, Babylon, Ephesos en Ur. Ephesos is een redelijk recht-toe stad, zoals je die ook kent uit het basisspel. Carthage laat je bij het bouwen van jouw wonder kiezen welke beloning je wil ontvangen. Je kunt deze stad ook los spelen met het basisspel. De tweede stad, Ur, is enkel te spelen met de Edifice-uitbreiding. Hierbij kun je namelijk meer beloningen onttrekken aan de nieuwe gebouwen, wat je een fraai voordeel kan opleveren!


Ga direct naar 7 Wonders: Edifice op BOL.com.

Recensie over 7 Wonders: Edifice

CooleSuggesties topper

7 Wonders is een heerlijk en snel spel, vooral omdat iedereen op hetzelfde moment zijn beurt uitvoert. Dat kan soms wat onoverzichtelijk overkomen, maar scheelt wel een hoop wachten en piekeren. Het is bijzonder fraai uitgewerkt, met fantasische graphics op de kaarten. Alle onderdelen zitten netjes in de doos verwerkt. Ben je een beetje uitgekeken op het basisspel? Dan brengt de uitbreiding Edifice een leuke uitbreiding, simpelweg door iets toe te voegen. Door de vele gebouwen is geen spel hetzelfde, zo ontstaat er iedere keer weer een nieuwe dynamiek. Het is soms frustrerend om tegelijkertijd de bouwkosten voor je wonder te betalen én de kosten voor het meewerken aan het gebouw (dat zijn namelijk best wel wat grondstoffen ineens), maar de beloning is er wel naar.

Score: 9


Informatie

Titel: 7 Wonders: Edifice
Uitgever: Repos production
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 30 minuten.
Voor 3 tot 6 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 27.95 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.