logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

7 tips voor een duurzaam én leuk gezinsleven

Moeder zijn is een dankbare taak, maar het is ook gewoon heel hard werken. Vooral als je daarnaast een baan hebt en het huishouden moet onderhouden. Het liefst wil je het ook nog een beetje duurzaam doen en een echte ‘future-proof mom’ zijn: 95% van de moeders vindt het belangrijk om hun kinderen duurzaam op te voeden. Maar laten we eerlijk zijn: een druk gezinsleven vraagt nou eenmaal vaak om gemak. Deze tips helpen je om je volle familie-agenda te combineren met een duurzame levensstijl!

1. Plantaardig beleg op je bammetjes

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat het schap met plantaardig broodbeleg de afgelopen jaren flink is uitgebreid. Een goede manier om aan je kinderen mee te geven dat er qua hartig beleg meer is dan kaas en vleeswaren, is om ze kennis te laten maken met verschillende soorten plantaardig broodbeleg. Beleg de boterhammen in de broodtrommel bijvoorbeeld eens met een lekkere groentespread of plantaardig alternatief, zoals rode biet hoemoes van Maza of vegan kruidenspread van Simply V.

2. Green beauty queen

Tijd voor me-time: vergeet jezelf niet! Want een moeder die goed voor zichzelf zorgt is gelukkiger en daardoor liever en slimmer. Zowel thuis als op het werk. Lekker in bad, je haar verwennen met een goed masker, een uitgebreide skincare-routine – jij verdient het allemaal! Er zijn gelukkig veel merken die aandacht besteden aan het verduurzamen van hun producten, bijvoorbeeld door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten en zo weinig mogelijk verpakkingsmateriaal.

3. Maak van ieder snackmoment een feestje

Doordeweekse ochtenden met jonge kinderen zijn soms (lees: bijna altijd) gehaast. Een lunchbox met zelfgemaakte snacks in elkaar flansen kan daarom wat veel gevraagd zijn. Maar kant-en-klare snacks bevatten vaak veel suiker en toevoegingen en zijn ook niet heel duurzaam. De oplossing: maak van ieder snackmoment een feestje! Kies voor heerlijke en eerlijke nootjes met een mooi verhaal van All Day Nuts bijvoorbeeld. De handige meeneemverpakking is perfect voor in de broodtrommel of voor jezelf als healthy snack in je handtas!

4. Guilt-free genieten van je guilty pleasures

Chocolade, koekjes en andere zoetigheden zijn dingen waar we zo nu en dan allemaal wel behoefte aan hebben. Of het nu gaat om zoet broodbeleg voor je kids, of wanneer je eindelijk tijd voor jezelf hebt en je naar je favoriete serie kijkt met een pot chocoladepasta en aardbeien in de aanslag; zo nu en dan moet dit kunnen! Maar ook van dit soort guilty pleasures kun jij gewoon guilt-free genieten. Er zijn tegenwoordig namelijk genoeg zoetigheden die biologisch zijn en/of geen dierlijke ingrediënten bevatten (zoals de chocopasta’s van So Vegan So Fine).

5. Groen op je bord

Ook bij het avondeten kun je duurzame keuzes maken. En dat hoeft echt niet moeilijk te zijn of veel tijd te kosten! Een lekkere én makkelijke manier om een ‘groen’ gerecht te maken, is door het vlees te laten staan. Vervang de kip in jullie favo tacogerecht bijvoorbeeld eens door vegan stukjes van Garden Gourmet. Zelfs de grootste vleesfanaat heeft het niet door want het is nog steeds even lekker, zo niet lekkerder, en ook nog eens beter voor de planeet!

6. Duurzaam schoonmaken

Duurzaam schoonmaken – kan dat?! In ieder geval niet iets wat je op Moederdag zou moeten doen, dus zet je partner aan het werk en ga zelf lekker relaxen! In plaats van te kiezen voor de standaard vervuilende schoonmaakmiddelen, kun je ook kiezen voor een natuurlijk product dat biologisch afbreekbaar is, bijvoorbeeld schoonmaakazijn van Vintastic. Zo maak je niet alleen je huis, maar ook de wereld een stukje schoner!

7. Verbouw je eigen groenten

Niets is zo leuk en leerzaam als zelf groenten kweken met je kids. Verwerk deze groenten daarna in gerechten, zoals een Instagrammable roze quinoasalade met bietjes. Zo leren de kinderen waar het eten op hun bord vandaan komt. Geen tuin of balkon? De bietjes van Love Beets komen van dichtbij en zijn daarom een duurzame (en lekkere) optie.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.