logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

7 fouten die je maakt bij het bepalen van een portie

Als je let op gezond eten, kun je natuurlijk met de weegschaal in je hand leven. Weinig mensen hebben daar trek in, zoals je zult begrijpen. Het is dan ook veel logischer dat je gaat denken in porties. Maar wat is nu een portie? Daar zijn nog al wat misvattingen over. Dit zijn de 7 grootste missers.

Avocado

Wat is een portie van een avocado? Veel mensen gaan voor een halve avocado of slobberen een heel exemplaar op (zonder pit, natuurlijk 🙂 ) maar dat is veel te veel! Als je een gemiddelde avocado hebt, is een portie slechts 1/5 tot 1/3 van zo’n groene rakker. De gulden middenweg is de makkelijkste weg: snijd een avocado in vier stukken en ga voor 1/4!

Granola of muesli

Verleidelijk hè, om ’s ochtends je schaaltje vol te schudden met ontbijtgranen. Niet doen, zo krijg je veel teveel binnen! Als je een hele cup muesli eet, kun je wel 400 calorieën binnenkrijgen. En een superdosis suiker. Leg in plaats daarvan een kleine maatbeker in je bak met muesli en schep daarmee snel een juiste portie uit. Afhankelijk van je muesli is 1/4 of 1/3 cup voldoende.

Fruit smoothies

Je kent ze vast wel, die sportschool-gasten die met een gigantisch glas smoothie denken dat ze super gezond bezig zijn. En ja, het is natuurlijk beter dan een halve liter cola, maar die glazen zijn echt veel te groot! Bovendien bevatten smoothies relatief gezien veel suikers. Thuis moet je daar dan ook niet aan beginnen. Waar je smoothies meestal koopt in glazen van bijna 500 ml, is 200 ml tot 250 ml meer dan genoeg. Een normaal longdrinkglas of grote koffiekop volstaat.

IJs

Ah, de zoete en koele verleiding… hoe lekker het ook is, je zou niet moeten gaan voor meer dan 1 bolletje. IJs bevat namelijk niet alleen ontzettend veel suiker, maar ook veel verzadigd vet. En hoewel je ijs kunt blijven dooreten, is het allerlekkerste moment na een bolletje ook wel voorbij.

Bagels met roomkaas

Sneu hè, als je een bagel koopt in de supermarkt. Die zijn veel kleiner dan bagels die je in een bagelshop krijgt! Toch zijn die kleintjes het juiste formaat. In plaats van de grote hoeveelheden roomkaas die je er normaliter op smeert, zijn 1 a 2 eetlepels roomkaas ook meer dan genoeg. Met wat tuinkruiden er overheen of wat fruit heb je een overheerlijke smaakexplosie. Je kunt natuurlijk ook zo’n grote bagel delen met zijn tweetjes.

Olijfolie

De kookprogramma’s gebruiken het in grote hoeveelheden: olijfolie! ‘Een scheutje’ hoor je de chefkok zeggen, terwijl hij met de fles een paar rondjes draait om de salade. Dat is echter veel te veel. Meer dan een eetlepel hoef je echt niet te gebruiken. Olijfolie is natuurlijk gezond, de vetten helpen je om vitamine A, D, E en K te absorberen, maar olijfolie heeft ook 120 calorieën per eetlepel. Dat tikt snel aan!

Pasta

Pasta is ook zo’n lastig ingrediënt om mee te koken. Hoe veel mag je er van gebruiken? Een bord vol, met een bergje of is dat al te veel? Ook hier kun je werken met een inhoudsmaat in plaats van de weegschaal. Een flinke mok vol gekookte pasta, dat is een mooie portie. Zo krijg je niet te veel koolhydraten en calorieën binnen. De saus en groentes maken het dan een evenwichtige en gezonde maaltijd.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.