logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5x Google Lens op vakantie

Je kunt nog zo goed voorbereid op vakantie gaan – er zijn altijd dingen waar je je nauwelijks op kunt voorbereiden. En dat hoeft ook niet. Met de juiste tools op zak kun je iedere situatie aan. Daarvoor hoef je niet eens zo lang te zoeken. Met de AI-gedreven app Google Lens heb je altijd een persoonlijke reisgids op zak die je gemakkelijk helpt met het vinden van de juiste informatie. Met Google Lens (beschikbaar voor zowel Android als iOS) ontvang je direct informatie door het maken van een foto of het scannen van een afbeelding op je telefoon. Om je een beetje op weg te helpen op vakantie hebben we een aantal lifehacks op een rijtje gezet.

1 Direct vertalen

Niet alle regio’s zijn internationaal ingesteld. Soms zul je teksten aantreffen die alleen in de oorspronkelijke taak geschreven zijn. Stel je zit op een terras in Noorwegen en wilt een drankje en borrelhap bestellen, maar die is volledig in het Noors geschreven. Een Engelse kaart is niet aanwezig. Geen probleem! Je opent de Google Lens-app, klikt op ‘vertalen’, scant de tekst die voor je ligt en je ziet direct de vertaling op je beeldscherm. Daarbij kan je ook nog op het gerecht tikken om te zien hoe het er daadwerkelijk uitziet en wat andere klanten erover zeggen met foto’s en beoordelingen van Google Maps. Prøv det ut (Noors voor: probeer maar uit)!

2 Ontdek nieuwe plekken

Op vakantie slenteren we het liefst de hele dag door een historisch centrum met smalle steegjes en imposante gebouwen. De meeste ken je waarschijnlijk al op voorhand, zoals de Tower Bridge in Londen of de Eiffeltoren in Parijs. Maar soms kom je een monumentaal pareltje tegen waarvan je de naam niet kent. Met Google Lens is het heel gemakkelijk om erachter te komen waar je naar staat te kijken. Open de app, richt je camera op het gebouw, selecteer ‘plaatsen’ en krijg direct te zien om welk gebouw het gaat en wat de openingstijden zijn.

3 Efficiënt zoeken

Je staat op een buitenlands vliegveld maar je koffer staat nog in Nederland. Help, nu zit je zonder zwemkleding! Snel moet je op pad voor iets nieuws, maar hoe zorg je er nu voor dat je een bikini scoort die op zijn minst lijkt op wat je eerder online hebt gekocht? Open een afbeelding van je eerdere online aankopen, roep op Android de Google Assistent op en druk op ‘Zoek op dit scherm’ (op iOS kun je een screenshot maken en uploaden met de Google-app). Je krijgt direct een lijst met dezelfde of vergelijkbare modellen en verkooppunten. Had je liever een andere kleur gewild? Met Multisearch voeg je eenvoudig zoektermen toe aan je screenshot, zoals de kleur ‘wit’.

4 Ontdek buitenlandse delicatessen

Ieder land heeft zijn eigen keuken en specialiteiten zoals pastéis de nata in Portugal, petulla in Albanië of de massaman curry in Thailand. Op vakantie is het extra leuk om typische delicatessen uit de buitenlandse keuken te ontdekken. Maar.. dan moet je wel weten hoe de gerechten heten voordat je deze kan bestellen. Durf je niet op de locals af te stappen om te vragen wat ze eten, maar wil je als echte foodie niet naar huis voordat je het zelf een keer geprobeerd hebt? Niet getreurd, met Google Lens is het mogelijk om direct te weten wat de naam van het gerecht is door te klikken op ‘eten’ en het gerecht te scannen. Eet smakelijk!

5 Gemakkelijk omrekenen naar euro’s

Ga je op vakantie waar ze betalen met een andere valuta zoals de Mexicaanse Peso, de Zuid-Afrikaanse Rand of de Poolse Złoty? Dan kan het omrekenen van de buitenlandse valuta naar euro soms een hersenkraker zijn. Google Lens got your back. Scan bijvoorbeeld een restaurantbon, tik op de totaalprijs en je krijgt direct een scherm te zien waar je de valuta kan omrekenen.

Heb jij nog toffe tips om Google Lens optimaal te gebruiken? Laat het ons weten!

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.