logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

58% van Nederland denkt gezond eten niet vol te houden

Op-de-gezondere-toer-1
Hoe staat het met de goede voornemens van een maand geleden? En houden we dat een beetje vol? Albert Heijn vroeg Nederland hoe makkelijk of moeilijk het is om gezonde eetvoornemens waar te maken. Dat leverde opmerkelijke resultaten op. 7 op de 10 mensen* wil graag een stap zetten om gezonder te leven. In de top 3 staan gezonder eten (35%), het behouden of bereiken van een gezond gewicht (34%) en vaker bewegen/sporten (29%). Een mooi streven, maar lukt het ook? 58% van Nederland verwacht gezond eten niet vol te houden. Bovendien denkt 24% dat de bereiding van gezonder eten meer tijd kost. Albert Heijn laat zien dat het niet ingewikkeld hoeft te zijn. De supermarktketen zette de meest gegeten gerechten van Nederland op een rijtje. En geeft klanten tips hoe je deze met een paar kleine aanpassingen net iets gezonder kunt maken.

 
Gaan we het volhouden…?
Gezonder eten staat hoog op de goede voornemens-lijstjes. Mensen willen graag afvallen (51%), gezonder leven (48%), meer energie krijgen (22%) of zich beter in hun vel voelen (22%). Zes op de tien Nederlanders die gezonder willen eten, verwachten dit echter niet een heel jaar vol te houden. In het onderzoek geven mensen aan dat ongezond eten snel en makkelijk is (36%) en dat het bereiden van gezonder eten meer tijd kost (24%). Ook denken 4 op de 10 Nederlanders dat gezonder eten duur is.
 
Kleine aanpassingen maken verschil
Coosje Dijkstra, onderzoeker voeding en gezondheid van de Vrije Universiteit in Amsterdam, denkt dat supermarkten een hele belangrijke rol kunnen spelen in het stimuleren van een gezonde keuze. ‘Met kleine aanpassingen in het dagelijkse eetpatroon kun je al een effect bereiken. Ze zijn makkelijker vol te houden dan drastische wijzigingen. Het is een goede eerste stap in de richting om consumenten te motiveren gezonder te eten’.
Albert Heijn speelt hierop in door consumenten te laten zien dat gezonder eten makkelijk en betaalbaar kan zijn. De supermarkt bracht de meest gegeten gerechten in kaart, en keek hoe deze met een paar kleine aanpassingen gezonder gemaakt kunnen worden. Door voor spaghetti bolognese eens volkorenpasta te gebruiken. Of zelf pastasaus te maken van verse tomaten. Of door in de boerenkoolstamppot vlees eens te vervangen door feta, rode ui en hazelnoten.

5 miljoen bordjes
Albert Heijn heeft de ambitie om de 5 miljoen bordjes die hij wekelijks vult, een stapje gezonder te maken door klanten tips en inspiratie te bieden. Via de AH Community kunnen consumenten deze hele maand hun vraag over gezonde voeding stellen aan gediplomeerde voedingscoaches. Verder zijn er online, op de winkelvloer en in Allerhande recepten te vinden van alledaagse gerechten die door middel van een paar kleine aanpassingen net een stapje gezonder gemaakt kunnen worden. Zie voor meer informatie en recepten.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.