logo-liggend-wit-donkerblauw

5 tips voor zakelijke videogesprekken

Momenteel werken we steeds meer vanuit huis. En dan helpen videogesprekken je persoonlijk contact te onderhouden met je businesspartners. De verschillende interactiemogelijkheden zorgen ervoor dat dit soort vergaderingen voelen als face-to-face-gesprekken. Of je nu thuis bent of op kantoor, met behulp van videogesprekken creëer je een virtuele ontmoetingsplek. Devolo geeft vijf tips om ervoor te zorgen dat dit soort vergaderingen geen kwaliteitsproblemen ondervinden.

Tip 1: kies de juiste tool

Los van de huidige situatie, zijn steeds meer bedrijven afhankelijk van videogesprekken. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen, heeft die ontwikkeling geleid tot een groter aantal beschikbare softwareoplossingen. Er is veel keuze, maar voordat je kiest is het belangrijk dat je kijkt naar de extra features. Biedt de tool ook een optie voor instant messaging of de mogelijkheid om je scherm te delen? We kennen bijvoorbeeld allemaal Skype, een tool die vooral voor niet-zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Daarnaast gebruiken veel bedrijven de Microsoft-dienst Teams, een tool die wel ontwikkeld is voor zakelijk gebruik. Deze digitale werkomgeving bevat een oproepfunctie die je onder andere de mogelijkheid biedt om je scherm te delen, een andere deelnemer de controle te geven over jouw gedeelde bestand, chatberichten te sturen, een opname te maken van de vergadering enzovoort. Verder maken Zoom en Whereby het heel gemakkelijk om een videovergadering te starten. Ze genereren een link naar de vergadering, die wordt verzonden naar de deelnemers.

Tip 2: zorg voor de juiste omstandigheden

Dat je vergadering online plaatsvindt, betekent niet dat je in je pyjama kunt deelnemen. Kleed je daarom in hetzelfde soort outfit dat je zou dragen naar een face-to-face-gesprek. En vermijd het dragen van opvallende sieraden die kunnen reflecteren. Als je een videovergadering houdt, doe dat dan bij voorkeur in een goed verlichte, prettige kamer. Zorg er daarnaast voor dat er geen huisgenoten in beeld komen, of dat er op de achtergrond andere chaotische gebeurtenissen plaatsvinden. Een goed alternatief is de functie ‘soft focus’, die wordt aangeboden door onder meer Teams en Skype. Deze functie vervaagt de achtergrond, zodat je niet ziet wat daar gebeurt.

Tip 3: controleer je audio- en videotechnologie

Voor een professionele videovergadering heb je niet veel meer nodig dan werkende audio en een camera. Bij de meeste laptops is een camera van goede kwaliteit ingebouwd. Toch kan het goed zijn om een headset toe te voegen aan je setup om echo’s en andere audio-feedbackeffecten te voorkomen. Daarnaast bieden goede tools de optie om de werking en kwaliteit van de audioapparatuur en camera’s te testen voordat de vergadering begint. Ook goed om te weten: lange vergaderingen vragen veel van je laptopaccu. Voordat je het weet moet je tijdens de vergadering halsoverkop op zoek naar je oplader. Zorg er daarom voor dat je laptop is aangesloten op je oplader voordat de vergadering van start gaat.

Tip 4: controleer je internetsnelheid

Er zijn verschillende technische maatregelen die je moet nemen om ervoor te zorgen dat de videovergadering goed verloopt. Problemen met het binnenkomen van de sessie, onduidelijk beeld, verbindingsissues of haperende audio zijn meer dan alleen irritant. Ze kunnen de hele vergadering in de war brengen. In veel gevallen is een instabiele internetverbinding de oorzaak. Daarom is het raadzaam om een internetsnelheidstest uit te voeren om te controleren of de verbinding snel genoeg is voor een virtuele vergadering. De aanbevolen snelheid voor videotransmissie van hoge kwaliteit is 500 kbps voor downloaden en uploaden. Wil je een groepsgesprek starten met zeven of meer mensen? Dan is de aanbevolen snelheid 4.000 kbps.

Tip 5: zorg voor een optimale internetverbinding

Is je internet snel genoeg? Fijn. Maar als de router te ver weg staat van je thuiskantoor of andere obstakels het signaal blokkeren, wordt je verbinding alsnog vertraagd. Hier bieden devolo Powerline-adapters met een Wi-Fi-functie uitkomst. Ze maken gebruik van het bestaande elektriciteitsnet om data te versturen en halen snel internet naar het stopcontact van jouw keuze. De voordelen: het Wi-Fi-signaal wordt niet langer gehinderd door muren of plafonds. Elk willekeurig stopcontact verandert in een nieuw Wi-Fi-toegangspunt. De praktische Powerline-adapters bieden ten minste één netwerkverbinding. Daardoor kun je LAN-kabels gebruiken om bijvoorbeeld laptops en printers te verbinden. Installatie is eenvoudig en snel. Je kunt tot acht adapters tegelijkertijd gebruiken in één devolo Powerline-netwerk. Dit is voldoende om te garanderen dat je volledige huis is uitgerust met LAN-aansluitingen en snelle Wi-Fi – van de kelder tot de woonkamer en – uiteraard – je thuiskantoor. Zo staat er helemaal niets tussen jou en probleemloze videovergaderingen.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.