logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 tips voor muziek luisteren op de fiets

Strakke fietspaden en korte afstanden maken Nederland een fietsland bij uitstek: we zijn zelfs het grootste fietsland ter wereld. Tijdens Wereld Fietsdag op 3 juni zetten we graag de fiets in het zonnetje. Fietsen is niet alleen leuk, maar ook gezond. Tijdens fysieke inspanningen komen de stoffen endorfine, serotonine en dopamine vrij. Door bijvoorbeeld regelmatig te fietsen, stimuleer je de aanmaak van deze gelukshormonen. Bovendien luisteren we graag naar een fijne Spotifylijst en ook dat heeft weer een positief effect op de hersenen.

Smartphonegebruik en concentratieverlies

Toch gaat het helaas steeds vaker mis met smartphones op de fiets. Daarom mag je sinds 2019 smartphones alleen nog handsfree gebruiken tijdens het fietsen. Of dat helpt? Niet helemaal, het aantal boetes steeg in 2022 met 16 procent vergeleken met 2021. Gebruik je telefoon dus alleen handsfree, met oortjes en blijf alert in het verkeer.

Hoe kan je toch genieten van de lekkerste tunes, terwijl je ook verantwoord de fiets op stapt? Jabra geeft 5 tips:

  • Ga voor oordopjes met een Hear Through functie. Door deze functie te activeren kan je omgevingsgeluiden, zoals sirenes, auto’s en een bel horen, terwijl je tegelijkertijd geniet van muziek of een podcast.
  • Bel en luister muziek handsfree. Door oordopjes of een koptelefoon aan te schaffen waarmee je met één druk op de (oordop)knop oproepen kan beantwoorden of van nummer kan wisselen, houd je je handen vrij.
  • Kies voor oordopjes of een koptelefoon met spraakbediening. Zo kan je jouw handen continu aan het stuur houden, terwijl de oordopjes al het werk voor je doen.
  • Schaf oordopjes aan die speciaal gemaakt zijn om te sporten. Fietsen gaat gepaard met de nodige inspanning, en sportoordopjes zoals deze zorgen ervoor dat de dopjes goed in je oor blijven zitten en je ze niet steeds terug hoeft te duwen in je oor.
  • Zet het volume van de audio niet te hard. Volgens EU-richtlijnen mogen audioapparaten een maximaal volume van 85 decibel niet overschrijden, maar in de praktijk hebben veel apparaten een bereik van 100 decibel. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor het hanteren van een veilig geluidsniveau.

Spring jij 3 juni ook op de fiets? Doe dit dan veilig en blijf alert. Zo geniet je optimaal met jouw favoriete muziek.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.