logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 Tips over barbenodigdheden

Als je een bar wil beginnen, zijn er een aantal zaken waar je echt niet zonder kunt. En nee, zo’n bar hoeft niet meteen een echte kroeg te zijn in het centrum. Er zijn zelfs mogelijkheden om een kroeg te beginnen vanuit je eigen huis, mits je daar de juiste vergunningen voor krijgt bij de gemeente, uiteraard. Maar ook voor de fanatieke feestjesgever kan het cool zijn om een soort bar in huis te hebben. Ik herinner me nog dat mensen vroeger een echte drankenkabinet hebben: dat is al een mooi startpunt voor je eigen cocktailbarretje! Maar welke horecasupply heb je dan nog meer nodig voor de sublieme ervaring?

1 Bepaal je drank

De basis is natuurlijk: wat ga je schenken? Met verschillende biersoorten kom je in een heel ander segment dan wanneer je wijn gaat schenken of cocktails gaat mixen… van een fust met bierglazen tot een uitgebreid assortiment shakers, crushers en tumblers… het is een andere tak van sport. Redelijk universeel is het dienblad: serveer je uit, dan kun je niet zonder een goed en stevig dienblad. Anti-slip is praktisch, glad is makkelijker schoon te maken…

2 De juiste middelen voor cocktails

Als je iets doet, doe het dan goed! Om cocktails te mixen kun je gebruik maken van maatbekertjes en verschillende glazen. Als je een echte maat wil afmeten bij cocktails, dan kom je toch snel uit bij een tumbler. Zo’n barmaatje heeft een inhoud van 50ml en 35ml, zodat je snel de juiste combinaties kunt schenken. Nog praktischer: met een maatschenker in de fles ga je nooit fout! Shakers zijn natuurlijk onmisbaar, evenals een ice crusher. Werk je veel met vers fruit, dan kan een citrusknijper erg praktisch zijn. Daarnaast: glazen in verschillende vormen en maten (iedere cocktail heeft immers zijn eigen glas) en rietjes!

3 De juiste barbenodigdheden voor bier

Ah, de goudgele rakkers met een kraagje. Ook hier komt het grotendeels aan op het juiste glas bij het juiste bier. Verdiep je daar in, en je scoort al flinke pluspunten. Daarnaast is het belangrijk dat je ‘m goed inschenkt. Met een mooie kraag, die netjes is afgestreken met een bierstrijker. Zo’n kunststof hulpmiddel maakt het helemaal af! Bier schenk je in vanaf de tap, of uit een flesje. Zorg bij het gebruik van een flesje wel voor een stoere opener, eentje waar je mee gezien mag worden!

4 De juiste barbenodigheden voor wijn

Ook voor wijn heb je verschillende glazen beschikbaar, waarbij vooral het verschil tussen glazen voor rode en witte wijn uit elkaar gehouden moeten worden. Daarnaast moet je wijn goed ontkurken. De juiste kurkentrekker zal je veel ellende besparen. Let er bij wijn ook op dat ze niet te veel op temperatuur mogen komen. Rode wijn moet het liefst ademen voor je hem uitschenkt in een decanteerkaraf, witte wijn drink je koel. Lichaamstemperatuur is voor beide funest. Hanteer bij het uitschenken dan ook altijd een handdoek om de fles en houd deze onderaan vast.

5 De juiste plek

Afhankelijk van je soort bar moeten je gasten natuurlijk ergens staan of zitten! Voor pop-up bars kun je hier denken aan opklaptafels of statafels, die je met doeken en kleden netjes kunt maskeren. Denk ook aan stoelen of krukken – niet iedereen wil de hele avond staan.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.