logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 tips om fit de lente in te gaan

Yes, het is eindelijk weer zover: het is langer licht, de temperaturen worden hoger en de zon gaat weer meer schijnen. Dat betekent dat de lente eraan zit te komen. Hoewel het officieel al lente is, is het buiten nog geen extreem lenteweer. Dat geeft helemaal niks omdat dit het ideale weer is om je voor te bereiden om fit de lente in te gaan. Het is nog niet te laat om jouw lichaam lenteproof te maken: misschien wil je wat afvallen, misschien wil je wat gespierder worden of wil je juist ‘gewoon’ gezond leven. We hebben een paar tips voor je verzameld om fit het nieuwe seizoen in te gaan.

Meer bewegen

De eerste tip ligt misschien een beetje voor de hand, maar is dan ook ontzettend belangrijk wanneer je wat fitter wilt worden: meer bewegen. Ben je geen sporter? Geen zorgen: je hoeft zeker niet meteen een abonnement te nemen op de sportschool. Omdat het weer langer licht is kun je in de avond ook genoeg buiten ondernemen. Na het eten even een flink stuk wandelen, een stuk fietsen of een stuk skeeleren. Spreek bijvoorbeeld met vrienden af om samen te eten en vervolgens een stuk te lopen. Of kies voor een andere buitensport zoals hardlopen of boot camp! Je zult zien dat je je een stuk fitter voelt wanneer je in de avond nog even gaat bewegen in plaats van op de bank hangen. Je kunt bijvoorbeeld in beweging blijven met het online platform Fitchannel.com waar we eerder over schreven.

Gezonde proteïneshakes

Fijne lentedagen en warme middagen vragen om een verfrissend drankje dat ook nog eens goed voor je is. Wat dacht je van een smaakvolle proteïneshake? Wanneer je veel water drinkt is een smoothie of een shake een goede afwisseling en vooral lekker voor de smaak. Kies op dergelijke momenten niet voor suikerbommen zoals kant-en-klare milkshakes die je in de winkel koopt maar juist voor de gezondere variant in de vorm van een proteïneshake. Het grote voordeel van deze shakes is dat ze in tientallen smaken te verkrijgen zijn: koffie, chocolade, mango, mint en ga zo maar door. Vanaf het moment dat je er aan begint zul je veel vaker overheerlijke proteïneshakes kopen! Tel daarbij op dat dit soort shakes ook nog eens extra goed zijn na het bewegen en je hebt een passend product om lekker fit te worden. 

Lichtere maaltijden eten

In de winter hebben we ons lekker volgestopt met comfort food: romige pasta’s, goede stamppotten en ga zo maar door. Hoe lekker dit ook allemaal is, koolhydraatrijke maaltijden zorgen wel voor een laagje wintervet. Wanneer het warmer wordt hebben we gelukkig vaak minder zin in machtige gerechten. Laat dit precies de bedoeling zijn voor wanneer je fit de lente in wilt gaan. Kies voor lichte gerechten en vermijd snacken in de avond. Je kunt het beste rond een uurtje of 18 of 19 je avondmaaltijd nuttigen. Denk hierbij aan een salade met vis, kip met groente, een vegaburger met gegrilde zoete aardappel et cetera. Er zijn ontzettend veel lekkere lenterecepten te vinden die jou de lente door helpen en ervoor zorgen dat je je iets fitter gaat voelen. 

water en citroenWater met citroensap

Om naast de proteïneshakes en glaasjes water nog meer afwisseling te geven is het aan te raden om water met citroensap te drinken. Wat veel mannen niet weten is dat water met citroensap nóg gezonder is dan een gewoon glaasje water. Citroensap heeft namelijk een hele bijzondere en handige functie: het zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang komt, waardoor je gemakkelijker gewicht kunt verliezen. Het is aan te raden om vlak voordat je gaat eten een glas lauw water met citroensap te drinken. Wist je dat citroensap ook nog eens helpt tegen een opgezette buik, het versterken van je immuunsysteem en zorgt voor een stralende huid? Genoeg redenen om citroensap toe te voegen aan je glas water! 

Genoeg slapen

Als laatste tip tevens een hele belangrijke: zorg dat je iedere nacht genoeg slaap krijgt. Hoewel veel mannen het prima vinden om vijf tot zes uurtjes per nacht te slapen, is dit om goed fit te zijn niet voldoende. Het aantal uren slaap heeft namelijk betrekking op je spijsvertering: slaap je te weinig? Dan heeft dit invloed op hoe je lichaam het gegeten voedsel van die dag verwerkt. Dit kan weer tot kilo’s leiden die je eigenlijk dus niet hoeft mee te dragen! Een pluspunt van de lente is dat het in de ochtend weer vroeger licht is. Opstaan is dan net iets makkelijker dan in het donker in de winter. Ga dus lekker op tijd naar bed en zorg voor voldoende uren slaap om lekker fit de lente in te gaan.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.