logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Een vijftal ideeën om te doen na je studie


Ben je zojuist afgestudeerd? Gefeliciteerd! Nu breekt de tijd aan van veel solliciteren, veel afstruinen naar leuke banen en je hoopt natuurlijk dat je een leuke baan zal vinden. Hoewel er een krapte is op de banenmarkt in Nederland is dat nog geen garantie of je wel een werkplek kan vinden die bij jou past. Ook gebeurt het dat je wel een studie af hebt gerond, maar eigenlijk heel iets anders wilt doen. Hoe jouw situatie ook is: hier hebben we een aantal ideeën op een rij gezet.

Idee #1: Neem een jaartje vrij en ga backpacken

Het eerste waar mensen over denken als ze eenmaal klaar zijn met de studie is om een jaartje te gaan backpacken in Zuidoost-Azië of Australië. Vaak is het mogelijk om een simpele bijbaan te vinden om (een deel van) de kosten terug te verdienen. Tegelijkertijd bekijk je allerlei mooie plekken, monumenten, gebouwen en steden. Als je eenmaal de wereld hebt gezien, zul je een bak ervaring hebben die niet iedereen in Nederland heeft.

Idee #2: Go international

Lijkt jou het helemaal geweldig om aan de slag te gaan in het buitenland? Dat is een goede optie om je cv wat op te pimpen: internationale ervaring is vaak een pluspunt in een sollicitatieproces. Er is een recruitment bureau dat mensen helpt aan de slag te gaan in het buitenland door middel van het vinden van internationale vacatures in allerlei sectoren. Je kunt er met elke studie vast wel een baan vinden.

Idee #3: Solliciteer in de voedselsector

Nederland is de op één na grootste voedselexporteur ter wereld. Dat is natuurlijk een ongelooflijk feit, gegeven dat Nederland eigenlijk een postzegel is met de andere landen in de top (Amerika en Duitsland). Er zijn gigantisch veel agri vacatures te vinden, ook als jouw studie niet meteen met de agrarische sector te maken had. Met een sales of marketing, logistieke, financiële of research en development studie kan je er makkelijk aan de slag.

Idee #5: Solliciteer als IT’er

Ben jij iemand die graag op afstand werkt en heel flexibel is? Je kunt ervoor kiezen om een IT’er te worden. Ook als je wellicht op je studie niet zo heel veel hebt geleerd van computers, gaan de ontwikkelingen tegenwoordig zo snel, dat de juiste studie niet zoveel uitmaakt. Het belangrijkste is toewijding, het volgen van de juiste cursussen en een ‘gewoon doen’-mentaliteit.

Idee #5: Uitzendbureaus

Lukt het echt niet met het vinden van een baan en heb je alle andere ideeën al uitgeput? Dan kun je altijd aan de slag bij een uitzendbureau. Dat soort bureaus kunnen je goed op weg helpen om een baan te vinden die past bij jouw resumé. Heb je eenmaal een goede cv opgebouwd bij een dergelijk uitzendbureau, dan kun je ervoor kiezen om verder te gaan zoeken naar een ‘echte’ baan.

Conclusie

Er zijn genoeg paden die je kunt bewandelen na je studie. Denk eraan dat de studieschuld afbetaald moet worden, dus ga gauw aan de slag met werken: hoe eerder je begint, hoe eerder je een vrij man bent.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.