logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 tips die zorgen voor je huisdier een stuk makkelijker maken


Huisdieren zijn ontzettend leuk om in huis te hebben. Ze zorgen echt voor wat leven in de brouwerij en zullen al snel een echt onderdeel van het gezin vormen. Toch is het houden van een huisdier nog niet zo makkelijk. Er zijn heel wat regeltjes en dingen waar je rekening mee moet houden, van voeding tot ziektes, van speelgoed tot verzorging. Het is logisch dat je jouw hondenspullen niet voor een hamster kunt gebruiken, maar toch… Dit zijn onze vijf tips voor huisdieren!

Voeding

Als je begint aan huisdieren, let er qua voeding dan op dat je voeding kiest dat bij de levensfase van je huisdier past. Dat voorkomt veel ziektes en kwalen, maar zorgt ook voor een goede ontwikkeling van je huisdier. Van jonkie tot volwassen, van volwassen naar senior: een goede maaltijd is essentieel. Voor honden en katten is daarbij ook nog een variatie in ras: het ene ras heeft andere voedingsstoffen nodig en heeft een overgevoeligheid voor andere stoffen dan het andere ras. Variatie, alle voedingsstoffen en af en toe een verwennerijtje. Het hoort er allemaal bij.

Spelen

Zonder ontspanning is er geen spanning. Dieren hebben het spel nodig om hun dierlijke instincten te kunnen botvieren! Bovendien is het een leuke manier om samen activiteiten uit te voeren. Kies daarbij wel activiteiten die bij jouw dier horen. Sommige honden rennen heel graag en veel, anderen hebben daar wat meer moeite mee en stoeien liever. De speeltjes zijn dus een beetje afhankelijk van het ras dier dat je hebt, maar ook van het karakter! Daarnaast zijn er voor veel dieren trainingsspeeltjes, zodat je ze wat trucjes en kunstjes kunt leren. Handig en leuk. Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Brekz voor een grote keuze.

Ontlasting

Wat er in komt, moet er ook weer uit. Al dat voer en snoepjes komt er in een mooie bruine variant weer uit. Ieder dier heeft zijn eigen manier van ontlasten. Kleine dieren hebben de neiging om overal keuteltjes te laten vallen, katten en konijnen kun je perfect africhten om op een kattenbak te gaan. Honden daarentegen zul je moeten uitlaten en naar een hondenuitlaatplaats gaan voor hun behoefte. Let er bij het zoeken van een kooi voor je knaagdieren op dat deze makkelijk schoon te maken is. Ook bij het kiezen van een kattenbak kun je een variant kiezen die goed afsluitbaar is, waardoor de geurtjes beter binnen blijven.

Buitenlucht

Dieren willen meestal ook wel naar buiten. Daarbij gelden ook weer verschillende regels en maatregelen die je kunt treffen. Voor honden is het slim om te kiezen voor een riem die goed past. Die kun je om de hals doen van je hond, maar je hebt ook tuigjes die je om de schouders vastmaakt. Dat is wel zo vriendelijk! Ook voor katten heb je riempjes waar je ze aan kunt vastmaken, zodat je ze aan een punt in de tuin kunt vastklikken. Je kunt bij katten en knaagdieren ook denken aan een afrastering, waar ze zelf niet uit kunnen klauteren.

Verzorging en gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen! Een ziek huisdier kost je veel tijd en energie. Bovendien is een gezond huisdier veel gezonder en vrolijker – die kun je er veel beter bij hebben! Een kleine investering in bijvoorbeeld een anti-vlooienmiddel of anti-tekenmiddel is zeker aan te raden. Daarnaast kun je denken aan een goede verzorging van de oren en ogen, twee zwakke punten van veel huisdieren. Er zijn veel middeltjes verkrijgbaar die je daar bij kunnen helpen, van druppeltjes tot sprays. Daarnaast is het slim om per dier te weten wat de gevoelige punten zijn, zodat je daar rekening mee kunt houden met voeding, beweging en activiteiten.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.