logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 tips bij het kopen van een boot


Het is heerlijk om een eigen boot te hebben! Misschien denk je er al langer aan om een boot te kopen. Hoog tijd om er dan werk van te maken. Met name in de zomermaanden ga je genieten van de boot. Ga lekker het water op, bij goed weer. Maar eerst nog even de aanschaf van de boot: in dit artikel ontdek je tips.

Ruim aanbod

Het is goed om te weten dat je uit een ruim aanbod kunt kiezen. Verken dan ook zeker de vele mogelijkheden die je hebt! Misschien denk je al te weten welke boot bij je past, maar is er eigenlijk nog een betere optie. Zoek daarom in ieder geval uit welke soorten boten er allemaal te vinden zijn. Een jacht, sportboot of sloep, ieder type boot ziet er weer anders uit en vaart weer op een eigen manier. Bij een jachtmakelaar bekijk je de uiteenlopende opties. Bekijk het aanbod online, maar kijk ook in het echt naar een boot. Net zoals bij de aanschaf van een auto, wil je immers even zien of het is wat je ervan verwacht. Door de verschillende soorten boten alvast naast elkaar te leggen en vergelijken, weet je in ieder geval waar je voorkeur naar uitgaat. Bepaalde type boten vallen waarschijnlijk al gauw af, als deze niet aan je wensen voldoen. En dat maakt de zoektocht vervolgens steeds gerichter.

Nieuw of tweedehands

Je kunt een boot nieuw kopen, mocht je budget het toelaten. Zo ben je de eerste beheerder van de boot. Om te besparen is het echter interessanter om naar tweedehands boten te kijken. Deze gaan nog zo een ronde mee! Veel booteigenaren gaan immers heel netjes met hun boot om. Daarom kun je een boot kopen die mooi is onderhouden. Schaf trouwens niet alleen de boot aan. Maar denk ook aan de benodigde extra’s – van bijvoorbeeld een koelkast tot de veiligheidsuitrusting.

Budget

Uiteraard speelt het budget een belangrijke rol in je keuze voor de boot. Welke budget heb je vrij voor de aanschaf? En kun je met dit budget een boot vinden die aan jouw wensen en eisen voldoet? Het is fijn om dat vooraf alvast uit te zoeken. Een goede manier om te besparen is door een tweedehands boot aan te schaffen, zoals we hierboven al noemden. Je kunt een boot ook zien als een investering. Met name als je de boot netjes onderhoudt (of laat onderhouden), blijft de boot waarde behouden. Mocht je de boot op een later moment weer willen verkopen, is dit doorgaans een goede mogelijkheid.

Gebruik

Denk ook goed na over het gebruik van de boot. Er zit immers toch wel een verschil tussen een klein boottochtje in de buurt maken of op vakantie gaan met de boot. Ben je van plan om niet te ver te varen en na een paar uur weer huiswaarts te keren? Dan kun je genoegen nemen met een relatief kleine, eenvoudige boot. Het gaat er vooral om dat je erop kunt recreëren. Maar als je wilt reizen met de boot of lange afstanden wilt afleggen, is het al gauw nodig dat er een slaapruimte aanwezig is. Dan heb je baat bij een grotere boot. Het is dus maar net welke plannen je hebt met de boot. Laat dit zeker meetellen in je besluit.

Onderhoud

Het onderhoud aan de boot komt hierboven al een paar keer aan bod. Dit is dan ook een belangrijk thema, waar we deze blog mee afsluiten. Stel vooraf vast of je de tijd en ruimte hebt om de boot te verzorgen. Het is immers zonde als er al gauw slijtage optreedt. Je doet er goed aan om de boot ieder jaar bij te houden. Dit kun je ook laten doen. Op die manier ben je er zeker van dat je lang plezier gaat beleven aan de boot. En het is eigenlijk ook best leuk om tijd te steken in het onderhouden van de boot. Hier leer je gaandeweg steeds meer over, mocht het je interesseren.

Een boot is een serieuze aankoop. Denk daarom goed na over de ideale boot voor jou. Waar zie jij jezelf mee varen? Het kan zomaar zo zijn dat je straks met je favoriete boot in het water ligt!

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.