Eigenlijk is het raar: sommigen zijn niet met een stok achter hun computer uit te krijgen, anderen denderen het liefst op hun fiets over het asfalt of struinen door bossen. Ikzelf ben inmiddels een redelijk actief sporter, maar dat komt eigenlijk omdat ik tot voor drie jaar terug juist van de eerste categorie was: geen actieveling. En dat gaat je (in combinatie met een verkeerde houding op kantoor) op den duur niet bepaald helpen! Voor mij was het dus bittere noodzaak om te gaan bewegen. Inmiddels doe ik het ook met redelijk wat plezier, maar het ligt er ook maar net aan welke sport je gaat doen. Je kunt natuurlijk in een sportschool met gewichten in de weer, hardloopschoenen aantrekken voor een rondje door het park of met een voetbal over het veld rennen, maar er zijn een aantal sporten die met kop en schouders boven de rest uitsteken als het om de coolheidsfactor gaat!
Freerunning
Met freerunnen ren je over obstakels, maak je coole salto’s en flips, gebruik je jouw omgeving (letterlijk) als een speeltuin. Hoe gaaf is dat? Je kunt het in principe overal doen, van gymzaal naar speeltuin en van een rustig plein tot midden in de stad. Let er dan wel op dat je omstanders niet hindert! Het kan een redelijk gevaarlijke sport zijn als je niet goed weet wat je doet. Zoek dus een lesprogramma bij jou in de buurt om de basics onder de knie te krijgen voor je zelfstandig gaat oefenen. Qua materialen heb je dus niet veel nodig, behalve lekkere losse kleding en een paar goede sneakers.
MMA
Lekker een potje knokken? Dat kan ook binnen de ring, waarbij je na je partij je tegenstander gewoon een hand kunt geven en samen wat kunt gaan drinken. MMA staat trouwens voor Mixed Martial Arts, een mengvorm dus van verschillende vechtsporten. Denk daarbij aan Jiu Jitsu, worstelen, karate, kickboksen, judo en boksen. Op die manier kan MMA veel beter aansluiten op jouw kwaliteiten en voorkeuren als het gaat om vechten, iets waar je bij de losse vechtsporten nog wel eens mee in de problemen kunt komen. Qua materialen moet je denken aan MMA handschoenen en bitjes, die je misschien via je sportclub kunt aanschaffen. Zo niet, kijk dan eens online bij de Fightshop.
Obstacle run
De wat lompere variant van freerunnen, zou je kunnen zeggen. Dit is eigenlijk een mix tussen hardlopen en een hindernisbaan met extreme hindernissen. Het wordt je zo moeilijk mogelijk gemaakt. Sommige obstacle runs vinden het ook geweldig om je er zo smerig mogelijk uit te laten komen – dan wordt de naam even aangepast naar een mud run. Dit is echt een sport waar je helemaal kapot weer uit komt en waar het ook best lastig voor trainen is. Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd met opgezette parcours, probeer het dus eens uit als je er zin in hebt! Er komt trouwens wel wat meer kijken dan kleding die vies mag worden en dito sportschoenen: de schoenen moeten een goed profiel hebben. En denk ook aan de bescherming van knieën en je handen!
Streetsurfen
Wat meer vaart in je sport? Dan kun je eens kijken naar Streetsurfen. Een combinatie tussen skateboarden, snowboarden en surfen, waarbij je over de weg raast op een aangepast skateboard. Ah, je kent ze waarschijnlijk vast nog wel: de waveboards! Een tijdje terug waren ze ontzettend populair in ons land, maar ze zijn weer even van het straatbeeld verdwenen. Met streetsurfen maak je schommelende bewegingen met je lichaam, om op die manier vooruit te komen. Je hoeft je dus niet af te zetten met je voeten, wat zorgt voor een betere stabiliteit. Ben je een beetje bedreven met streetsurfen, dan hoef je zelfs niet eens af te stappen voor een heuvel! Hier heb je ook niet veel voor nodig, behalve een waveboard en bescherming voor je polsen, knieën en hoofd. Er zijn skateclubs waar je de basics kunt leren van waveboarden. Een aanrader!
Klimmen
Een sport waarbij je zo’n beetje alle spieren in je lichaam moet gebruiken? Dan kom je al snel bij klimmen uit. Hierbij ben je aangewezen om een klimmuur, die je in steeds meer dorpen en steden tegenkomt. Er zijn zelfs (middelbare) scholen waar ze een klimmuur hebben! Als je hier wat geoefend in bent, heb je natuurlijk wel een streepje voor bij een obstacle run 😉 Voor het klimmen heb je vooral een geschikte locatie nodig, maar ook goede kleding en schoenen zijn onmisbaar. Een helm en een tuigje zorgen voor de nodige veiligheid.