logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 stappen om zelf een coole LEGO creatie (MOC) te bouwen

LEGO is misschien wel het meest veelzijdige speelgoed dat er bestaat. Naast de vele bouwsets die LEGO zelf uitbrengt, kun je ook zelf een constructie verzinnen, een zogenaamde MOC. MOC staat voor My Own Creation (Mijn Eigen Creatie) en is het ontwerpen en uitvoeren van een LEGO project dat je helemaal zelf verzonnen hebt.

Het werkelijk designen en construeren van een eigen LEGO creatie is echter niet zo makkelijk als het lijkt. Zeker als je wilt dat jouw MOC er strak en vakkundig uitziet, kun je er flink wat tijd aan kwijt zijn. Alleen met een duidelijk plan kun je de juiste LEGO onderdelen bestellen en jouw creatie zo echt mogelijk maken.

Om je te helpen met het bouwen van je eigen LEGO creaties, hebben we hier de 5 stappen voor je om zelf een coole MOC te creëren.

Het idee

Deze stap is makkelijk, indien je al precies weet wat je wilt gaan bouwen. Misschien is het een LEGO versie van je vakantiehuisje, of de bouw van een gave fantasie robot. Wellicht wil je zelf een vliegtuig in elkaar zetten, of jouw eigen droomkasteel ontwerpen. Je kunt het zo gek niet bedenken, met LEGO zal er een mogelijkheid zijn om het voor elkaar te krijgen.

Onderzoek

Heb je eenmaal een idee van wat je wilt bouwen, dan is het tijd om onderzoek te doen. Is het een bestaand object, zoek dan foto’s en video’s waarin het object voorkomt. Wil je bijvoorbeeld het Torentje van de minister-president namaken, zoek dan zoveel mogelijk beelden van het bouwwerk als inspiratie. Is het iets wat je compleet zelf verzonnen hebt, maar dan een gedetailleerde tekening van het ontwerp.

Vermijd echter om hier al LEGO versies van het object te bekijken, zodat je in je fantasie niet te veel laat leiden door wat anderen al hebben gedaan.

Beginpunt

Na het denkwerk vooraf begint nu een praktische stap. Om een begin te maken aan je MOC, is het aan te raden om een beginpunt te zoeken. Dit klinkt voor de hand liggend, maar het zal het proces een stuk versimpelen. Wat is datgene wat deze MOC echt zal laten uitspringen, wat maakt het uniek? Is het een supersonisch laser-zwaard van jouw destructierobot of een enorme donut bovenop jouw zelf ontworpen donut-winkeltje? Begin bij dit object, en werk de rest van de constructie eromheen.

Bouwen en herbouwen

Nu wordt het tijd om de rest in elkaar te zitten. Maak een overzicht van welke LEGO onderdelen je nodig denkt te gaan hebben, maak een grove opzet, integreer je beginpunt uit de volgende stap en dan is het een kwestie van bouwen, bouwen, bouwen en herbouwen. Wees bereid om je ontwerp meerdere keren weer uit elkaar te halen, je zult het niet in een keer goed krijgen.

Details

Tot slot, als je eenmaal tevreden bent met je ontwerp en de basis er staat, dan kun je gaan spelen met de details. Hier is het juist wel leuk om naar de MOC’s van anderen te kijken, om te zien of er leuke ideeën tussen zitten die bij jouw LEGO creatie ook mooi passen. Ga de LEGO onderdelen die je hebt allemaal langs voor relevante stukjes, of bestel een paar speciale LEGO blokjes die jouw MOC echt helemaal afmaken.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.