logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit waren de 5 meest spraakmakende momenten van Beijing 2022


The day after: de Olympische Winterspelen in Beijing 2022 zijn achter de rug en het terugblikken kan beginnen. Het was weer een bijzonder olympisch wintertoernooi, waar we hebben genoten van  van spannende en bloedstollende momenten, buitengewone prestaties en de mooie verhalen hierachter. En niet te vergeten; de prestatie van TeamNL. Nederland schaarde zich met 17 medailles knap tussen de absolute toplanden van de Olympische Winterspelen!

Bij het terugblikken komt vaak de vraag; welke momenten van Beijing 2022 zijn zo iconisch dat ze een plekje krijgen in de olympische geschiedenis? Hier volgt onze top 5:

Succesvolle Ireen Wüst stopt

Met haar 13 olympische medailles (6 x goud, 5 x zilver en 2 x brons) in vijf Winterspelen is Ireen Wüst de meest succesvolle Nederlandse olympiër aller tijden en behoort ze tot de meest succesvolle olympische sporters ooit. Ze won in Beijing goud op de 1.500 meter en brons op de ploegenachtervolging. Daarmee doorbrak ze de Noorse hegemonie. En nu zit het erop. Het gezicht van het Nederlandse vrouwenschaatsen stopt. Met twee plakken mee naar huis vanuit Beijing heeft ze waardig afscheid genomen en menig Nederlander trots gemaakt.

Image

Bron: gettyimages

Het superteam rond Suzanne Schulting

Suzanne Schulting is de grote mevrouw van de internationale shorttrackscene. Maar haar gouden teamprestatie in de relayfinale met Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Xandra Velzeboer sloeg alles. De shorttrackvrouwen straalden op Medal Plaza van oor tot oor bij zowel de uitreiking als het Wilhelmus. Maar er waren eerder, voor hun beertjesuitreiking, ook emoties. Hun gedachten gingen naar teamgenote Lara van Ruijven die afgelopen zomer overleed aan een auto-immuunziekte en gaven een handkus naar de lucht.

Image

Bron: gettyimages

Van de eerste stapjes op ijs naar goud in 7 jaar: Erin Jackson

Zes jaar eerder kon Erin Jackson amper op schaatsen staan. De Nederlandse Bianca Roosenboom uit Kampen daagde de Amerikaanse inlineskater ruim vijf jaar geleden uit op de ijsbaan van Dronten. Om in Beijing de allersnelste te zijn op de spectaculaire 500 meter. De tranen liepen ook bij haar landgenote Brittany Bowe over de wangen. Zij had haar startplaats voor de 500 meter afgegeven aan Jackson, die zich door een misslag eigenlijk niet had geplaatst voor Beijing 2022. De winnende rit van Erin Jackson is met stip één van de mooiste momenten van Beijing 2022.

Image

Bron: gettyimages

De verrassing van de Olympische Spelen: Kimberley Bos

Dat Nederland een hoop schaats- en shorttracktalentent heeft moge duidelijk zijn. Hier haalt Nederland medailles binnen. De focus ligt in Nederland dan ook vaak op onze schaatsers en hun prestaties waardoor er vaak nog weinig aandacht is voor het Nederlandse talent in andere, minder bekende disciplines. Maar gelukkig was daar in Beijing Kimberley Bos, vastberaden om Nederland te laten zien dat het ook serieus meedoet in het skeleton. Zij zette de sport op de kaart en presteerde het om als eerste Nederlander ooit een olympische medaille te behalen. Een geweldige prestatie; de brede glimlach van Bos verdween dagenlang niet van haar gezicht…

Image

Bron: gettyimages

Het grootste drama: Kamila Valieva

Het goud op de vrije kür ging dan naar haar landgenote Anna Shcherbakova maar vooral de beelden van de jonge Kamila Valieva vergeten we niet snel. Vanwege haar waanzinnige talent en bijna onmogelijke sprongen. Maar toch ook hoe zij de belichaming werd van hoe zelfs een Russisch supertalent onder de druk kan bezwijken zodra je wordt verdacht van dopinggebruik. En na afloop van haar hartverscheurende kür waarin Valieva diverse keren onderuitging, wachtte haar een onmenselijke reactie van haar coach. Zelfs IOC-president Thomas Bach schrok ervan.

Image

Bron: gettyimages

Eindeloos veel sport bij discovery+
Het einde van de Olympische Winterspelen betekent gelukkig niet het einde van veel sportaanbod op discovery+ en bij Eurosport. Naast dat álles van de Winterspelen is terug te kijken op discovery+ komt er ook een hoop nieuwe sport aan! De wielerfanaat kan zijn hart ophalen aan eindeloos veel sportactie zoals onder meer: Strade Bianche (5 maart), Tirreno-Adriatico (vanaf 7 maart), Milaan-San Remo (19 maart), Giro d’Italia (vanaf 6 mei), Vuelta a España (vanaf 19 augustus) en Ronde van Lombardije (8 oktober). De tennis fan volgt op discovery+ en bij Eurosport de Grand Slams zoals onder andere Roland-Garros (vanaf 22 mei) en US Open (vanaf 29 augustus). Ook de vechtsport liefhebber kan naar hartelust genieten van de aankomende UFC highlights met als eerste op de planning UFC 272 op zaterdag 5 maart. Naast wielrennen, tennis en vechtsport, zijn er nog tal van andere belangrijke sportwedstrijden live en on-demand te volgen op discovery+ en bij Eurosport.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.