logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

5 handige tips om je huis te beveiligen tegen inbraak


Goed nieuws: het aantal inbraken in Nederland is in de afgelopen 10 jaar gedaald met 75%. Dat heeft onder andere te maken met de diverse mogelijkheden die je vandaag de dag in kunt zetten om inbrekers te weren. 

Zo beschikt een groot deel van de Nederlanders over een kwalitatief beveiligingssysteem. Dat is zeker niet de enige manier om je huis te beveiligen tegen inbraak. In dit artikel geven we je enkele handige tips die je kunt gebruiken om inbraak tegen te gaan.

1. Ongewenst bezoek in de gaten houden met beveiligingscamera

Door de jaren heen is er zoveel gebeurd op het gebied van beveiliging dat je vandaag de dag een compleet beveiligingssysteem kunt laten installeren bij je huis. Dat is ideaal, want daarmee laat je ongewenst bezoek zien dat je ze in de gaten kunt houden, waar je ook maar bent. De meeste moderne beveiligingscamera’s zijn namelijk verbonden met internet en op afstand te besturen en dus te bekijken.

Zorg ervoor dat je dergelijke camera’s op hoogte hebt hangen en bevestigd hebt met goed en stevig materiaal, zoals met de producten van Hikvision. Op die manier weet je zeker dat inbrekers of andere mensen met kwade bedoelingen de camera niet kunnen beschadigen of eraf kunnen halen. Het grote voordeel van een camera is dat het vaak preventief werkt; inbrekers staan niet graag op beeld.

2. Draadloos alarmsysteem laten installeren bij je huis

Naast een beveiligingscamera is het tegenwoordig helemaal niet gek om over een draadloos alarmsysteem te beschikken. Deze installeer je bij ramen en deuren; dé plekken waar inbrekers meestal binnen proberen te komen. Mochten ze een poging wagen op zo’n plek waar je een alarmsysteem hebt geïnstalleerd, dan gaat er een alarm af. Dit kan een stil alarm zijn, waarbij jij een melding krijgt en er een hulpdienst wordt ingeschakeld.

Maar: dit kan ook een alarm met geluid zijn, waardoor de inbreker afschrikt en de benen neemt. Er zijn verschillende alarmsystemen waar je uit kunt kiezen, zodat er altijd een passend systeem is voor je woning. Het is een zeer effectieve manier om inbrekers af te schrikken en te verjagen en je huis te beveiligen tegen inbraak.

3. Doe altijd alle deuren op slot – ongeacht hoe lang je weg bent

Ook zonder allerlei technische snufjes aan te schaffen, kun je je huis goed beveiligen tegen inbraak. Hoe je dat doet? Simpel: door alle deuren altijd op slot te gaan als je weggaat. Het maakt niet uit hoe lang je van plan bent om weg te gaan. Wanneer een deur niet op slot zit, heeft een inbreker niet veel tijd nodig om binnen te komen. Dat betekent dat je huis bij wijze van leeg kan worden gehaald op het moment dat je even naar de supermarkt bent om boodschappen te doen.

Een goede investering hierbij is het aanschaffen van gecertificeerd hang- en sluitwerk met het zogeheten SKG-keurmerk. Producten die over dat keurmerk beschikken, zijn getest op stevigheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid. Ook hebben ze een inbraakvertragende werking, waardoor inbrekers sneller het hazenpad kiezen. Draai dit soort sloten dus altijd op slot als je van huis gaat.

4. Ramen beveiligen is ook van groot belang

Het zijn trouwens niet alleen de deuren die je moet beveiligen tegen inbraak. Inbrekers kiezen er ook vaak voor om via een raam naar binnen te komen. Daarom is het, logischerwijs, nodig om altijd alle ramen te sluiten wanneer je van huis gaat. Investeer daarnaast in goede raambeveiliging. Wat veel mensen niet weten, is dat er naast deurbeveiliging kwalitatieve raambeveiliging bestaat.

Gelukkig kunnen ramen met dubbel glas niet meer zo gemakkelijk worden ingegooid als vroeger, maar zijn er nog wel allerlei andere manieren om ze open te maken. Om dat tegen te gaan, is het aan te raden om sloten te kopen voor je ramen. Ook hierbij moet je gaan voor hang- en sluitwerk met het SKG-keurmerk. Voeg ook anti-inbraakstrips toe om het inbreken nog moeilijker te maken.

5. Zorg voor een levendige indruk in huis

Tot slot is er nog een simpele manier om ervoor te zorgen dat inbrekers jouw huis overslaan: door ervoor te zorgen dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Dat kan op verschillende manieren, waarbij de simpelste manier is om een lichtschakelaar in te stellen. Zorg ervoor dat het licht in de avond op een bepaald tijdstip aan gaat zonder dat er direct zicht is op wat er zich allemaal binnen afspeelt. Dat kan door bijvoorbeeld semi-transparante raamstickers op de ramen te plakken.

Met de komst van smart home apparaten is het alsmaar eenvoudiger geworden om de indruk te wekken dat er iemand thuis is. Je kunt je verlichting bijvoorbeeld op afstand aan- en uitzetten. Dat geldt ook voor smart tv’s en ander apparatuur waar geluid uitkomt. Wanneer je niet over smart home apparatuur beschikt en je voor langere tijd weg bent (zoals op vakantie) dan is het aan te raden om naast een beveiligingscamera je buren in te schakelen. Laat je buurman of buurvrouw de post weghalen en af en toe de gordijnen open en dicht doen voor een levendige indruk.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.