logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

4x moderne sprookjesboeken voor oudere kinderen en volwassenen

Sprookjes zijn voor alle leeftijden. Hoewel veel mensen eerder denken aan peuters en kleuters, bewijzen de volgende boeken dat sprookjesboeken ook zeker voor oudere kinderen – en zelfs voor volwassenen zijn! Desalniettemin zijn het stuk voor stuk mooie en indrukwekkende boeken om te zien. Dat is toch best belangrijk voor een sprookjesboek, vind ik.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Efteling sprookjesboek

Een tijd geleden organiseerde de Efteling een verhalenwedstrijd. Kinderen en volwassenen mochten hun fantasieverhalen insturen, waar een uitgebreide en deskundige jury zich over uitliet. Na de selectieronde gingen niemand minder dan Paul van Loon en prinses Laurentien van Oranje aan de slag met de verhalen.


Recensie over De Sprookjessprokkelaar vertelt…

De Sprookjessprokkelaar is een karakter dat speciaal voor de Efteling is ontwikkeld en ook regelmatig in het park te vinden is. Hij vertelt je een aantal bijzondere verhalen: sprookjes die door kinderen zijn bedacht! De verhalen zijn dan ook heel wisselend, van verhalen uit een fantasierijke toekomst tot uit een ver en donker verleden. De illustraties brengen de verhalen helamaal tot leven. De manier van vertellen wisselt helaas nog eens: soms vervalt het verhaal in een ‘en toen’-opsomming. Neemt niet weg dat de verhalen heel fantasierijk en sprookjesachtig zijn. Voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Score: 7


Ga direct naar De Sprookjessprokkelaar vertelt op BOL.com.

1001 nacht

Sommige sprookjes zijn deels geschikt voor kinderen, deels ook niet. Zo gaat het verhaal van 1001 nacht natuurlijk over een koning die vrouwen verslind bij het leven. Na een wilde huwelijksnacht worden ze ontdaan van hun hoofd. Tot er een vrouw komt, Sheherazade, die de koning weet de boeien met haar verhalen. Dat is precies wat de hervertelling doet met het boek En toen, Sheherazade, en toen?


Recensie over En toen, Seherazade, en toen?

CooleSuggesties topper

De verhalen van 1001 nacht blijven boeien. Dat deden ze lang geleden al bij de koning, maar ieder die ze hoort wil ze afluisteren. In deze vlotte hervertelling beleef je een aantal van die verhalen opnieuw en opnieuw. Het boek is heel sfeervol vormgegeven, met een paarse stoffen cover en een blauwe bladsnede. De illustraties zijn in vlotte waterverf op papier gezet, wat het boek een eigen karakter geeft. De dikke pagina’s nodigen uit tot ombladeren. Hier heb je een echt boek in handen dat al oud aanvoelt als je het net uit de boekwinkel haalt. De verhalen zijn boeiend geschreven en omvatten wat details die niet direct voor jonge kinderen geschikt zijn. Vanaf ca. 10 jaar zullen kinderen de verhalen goed begrijpen en ook een aantal van de parabels kunnen plaatsen. Een echt sprookjesboek, dat wijze lessen overbrengt!

Score: 9


Ga direct naar En toen, Sheherazade, en toen? op BOL.com.

Mythologie in de sterren

Sprookjes en verhalen zijn van origine bedoeld om mensen wijze lessen bij de brengen. Pas op voor wolven, luister naar je ouders, wees dankbaar voor wat je krijgt… want als je dat niet doet, gebeuren er verschrikkelijke dingen met je! Hoewel de meest bekende sprookjes uit onze cultuur uit Duitsland komen, worden er over de hele wereld verhalen verteld. In de sterren geschreven ging op zoek naar mythologische verhalen uit de hele wereld, met de onverklaarbare sterrenhemel in de hoofdrol.


Recensie over In de sterren geschreven

Dit mooie boek, met stof bekleed, vind je 23 mythen van over de gehele wereld met de sterren in de hoofdrol. Griekse mythen over het Gulden Vlies en Pegasus, maar ook Afrikaanse verhalen over de Zonnegod en de slang, Aziatische verhalen over Gilgamesj en de Stier… allemaal hebben ze betrekking om sterrenbeelden of hemellichamen. De verhalen worden vergezeld door indrukwekkende, glas-in-lood-achtige illustraties. De vertelwijze en woordkeuze is wat behoudend en stijf, wat het boek minder toegankelijk maakt voor jongere kinderen – vanaf een jaar of 13 zullen belezen geïnteresseerden er geen problemen mee hebben. Een mooie mix van verhalen!

Score: 8


Ga direct naar In de sterren geschreven op BOL.com.

Griekse mythologie uitgediept

Na het boek Een lied voor Achilles komt er een tweede boek over een personage uit de Griekse mythologie. In Circe wordt plaatsgemaakt voor de mythologische heks met deze naam, die voorkomt in het epische verhaal Odyssee van Homerus. Zoals in het eerdere boek worden ook in dit deel flink wat vrijheden genomen in de vertelling, om zo een volledige geschiedenis neer te zetten. Laat je meenemen in de wereld van nimfen en heksen!


Recensie over Circe

CooleSuggesties topper

Soms kom je in boeken karakters tegen die heel kort aan bod komen, maar toch geloofwaardig overkomen. Die een eigen leven lijken te lijden, ondanks het feit dat ze maar kort benoemd worden. Circe is er zo eentje. Deze heks uit het boek van Homerus krijgt hier een eigen verhaal, waarin de harde wereld van goden en nimfen in beeld wordt gebracht. Hoe schamper de andere nimfen naar Circe zijn omdat ze er anders uit ziet en hoe fel ze daar op reageert door kwaad te worden op alles en iedereen… en daarmee één van de gevaarlijkste heksen uit de Griekse mythologie wordt. Het verhaal is niet voor tere zieltjes: 16+ is wel een minimum. Maar man, wat een verhaal! Circe weet je zelfs door het papier heen om haar vinger te winden!

Score: 9


Ga direct naar Circe op BOL.com.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.