logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: 4328 – dochter van een zwarthemd, Bianca Mastenbroek

Na de Tweede Wereldoorlog was het tijd om alles recht te zetten wat krom was. Het probleem is alleen dat iedereen zo veel ellende heeft meegemaakt, dat het niet altijd duidelijk te zeggen is wie er goed was, en wie slecht. Over één ding waren de meeste mensen het wel eens: had je meegelopen met de Duitse bezetters? Dan was je een van de slechteriken. Deze mensen (vaak aangesloten bij de NSB, ook wel zwarthemden genoemd), werden opgepakt en in de barakken opgesloten, die tot voor kort werden gebruikt door de bezetters. Daar moesten deze beschuldigde Nederlanders wachten op hun rechtspraak.

Opgesloten en genummerd

Al die opgesloten vermeende oorlogsmisdadigers hoeven op niet al te veel steun te rekenen van hun bewakers. Het lijkt er soms op dat ze net zo beken worden als de vorige inwoners van de houten barakken. Ze worden mishandeld, ondervoed, vernederd en minder dan matig verzorgd. Kou, ziekte, agressie en onmenselijke behandelingen zijn aan de orde van de dag. Vanuit die dagelijkse realiteit kijkt de hoofdpersoon van ons verhaal, Antje Buursma, terug op haar jeugd. Haar vader blijkt namelijk een hooggeplaatste NSB-er te zijn geweest, maar zijzelf heeft daar nooit echt iets van meegekregen, behalve dat haar vader voor de Nederlanders was. Maar hoe steekt de vork in de steel? En in hoeverre was zij geïndoctrineerd door haar omgeving?

Heden en verleden

4328 – dochter van een zwarthemd springt per hoofdstuk van het heden, met Antje in een barak, naar het verleden. Naar gebeurtenissen van de afgelopen jaren, waarin ze ontdekt dat haar vader de verkeerde propaganda leest, dat hij ten strijde moet trekken… en later ook dat hij kennissen heeft in Duitse kringen. Maar hoezo zou dat betekenen dat haar vader ‘fout’ was? En wist haar moeder hiervan? Zij is ook opgesloten – in dezelfde barak – en ontkent stellig dat haar vader foute dingen heeft gedaan. Doordat je steeds meer leert over de bewogen geschiedenis van de familie Buursma en de gebeurtenissen in het kamp moet jij je ook als lezer gaan afvragen wat ‘goed’ en ‘fout’ is.


Ga direct naar 4328 – Dochter van een zwarthemd op BOL.com.

Recensie over 4328 – Dochter van een zwarthemd

De nasleep van de oorlog en de jacht op NSB-ers is een onderbelicht stukje van de Tweede Wereldoorlog: voor de meesten stopte die op 5 mei. Toch was het toen nog lang niet gedaan. Mannen, vrouwen en kinderen werden opgepakt en wreed behandeld in de interneringskampen, terwijl ze wachtten op hun rechtsspraak (en meer dan regelmatig betekende dat wachten op de vrijspraak, veel gezinsleden hadden niets te maken met de praktijken van de man des huizes). Na de vrijlaten wachtte hen ook niet bepaald een hartelijk onthaal in de samenleving. Soms waren de huizen verkocht, hun plek vergeven… en hadden de gevangenen voor altijd de naam ‘fout’ te zijn geweest. Het is indrukwekkend geschreven, met soms schokkende gebeurtenissen. Het boek is voor het grootste deel gebaseerd op waargebeurde feiten, de bronnen staan achterin vermeld. Door de korte hoofdstukken kun je het boek makkelijk wegleggen (het kan je behoorlijk aangrijpen) en door de wisseling tussen het wrede heden en het ‘vredige’ verleden krijg je als lezer even een adempauze.

Score: 8


Informatie

Titel: 4328 – Dochter van een zwarthemd
Auteur:
Uitgever: De Vier Windstreken
Aantal pagina’s: 344
Type boek: Hardcover
Leeftijd: vanaf 15 jaar
ISBN: 9789051169102
Prijs: 16.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.