logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: 4000 weken, Oliver Burkeman

Er zijn een paar manieren om mensen dingen te laten doen. Je kunt ze precies vertellen wat en hoe ze iets moeten doen. Of het goede oorbeeld geven (goed doen, doet goed volgen!) Je kunt ze uitleggen wat het doel is, zodat ze er zelf over kunnen nadenken… of je kunt ze gewoon op het hart drukken dat iets belangrijk is. Wat en hoe ze er mee doen, is dan aan de toehoorder. 4000 weken richt zich vooral op het laatste doel, maar laat daarin ook zien hoe je het maximale haalt uit jouw 4000 weken.

4000 weken

Het gemiddelde mensenleven is 76 jaar lang. Omgerekend naar weken is dat zo’n 4000 weken: een mooi getal om te communiceren. Het is nog tastbaar genoeg om je er iets bij voor te stellen. Het lijkt lang, maar ook weer niet zo lang dat het onoverzichtelijk wordt. Eigenlijk is het – als je er over nadenkt – best krap. Zeker als je bedenkt dat je per jaar maar 5 weken vakantie krijgt als werkend persoon, je heel veel dagen van je leven gekluisterd zit aan een beeldscherm of in de schoolbanken… dan houd je helemaal niet zo veel over voor je eigen leven. Oliver Burkeman wil je helpen om je tijd op aarde zo goed mogelijk in te delen, zonder je daarbij heel veel schrik aan te jagen.

Persoonlijk en confronterende vragen

Oliver Burkeman weet in 4000 weken echt op de persoon te spelen door je vragen te stellen waar je echt even over moet nadenken. Hoe zou je deze week doorbrengen als je wist dat het je laatste was? Dat is toch best een confronterende vraag, of niet? En hoe ga jij die week invullen? Met snacks, bankhangen en rondlopen in je pyjama, of ga je het avontuur opzoeken en alles doen wat je nog had willen doen? Om zijn gedachte kracht bij te zetten, haalt Burkeman verschillende beroemdheden uit alle hoeken van de wereld en geschiedenis naar voren om hun zegje te doen. De citaten slingeren soms om de oren. Sommigen zijn misschien dooddoeners, anderen zullen hun impact zeker maken.

Belangrijk in het leven

Wat je keuze ook zal zijn, dit boek zal je laten zien dat het leven in ieder geval te kort is om het anderen naar de zin te maken of naar de mond te praten. Zorg dat je efficiënt en goed omgaat met die tijd. Wees duidelijk in wat je wilt en verwacht van de ander. Zo voorkom je lange discussies waar niemand iets wijzer van wordt. De moderne time-managementtechnieken worden hier slim gecombineerd met boeddhistische technieken van loslaten en accepteren. Draag het gewicht van de wereld niet op je schouders, maar probeer jouw weg erin te vinden!


Ga direct naar 4000 weken op BOL.com.

Recensie over 4000 weken

4000 weken is een bijzonder boek dat je even met de neus op de feiten zet als het aankomt op plannen en tijd steken in overbodige zaken. Het is daarmee een wonderlijke mix geworden van mindfulness en time management, met een nadruk op efficiënt werken en je tijd goed besteden. Het boek is erg leuk en aangenaam geschreven, het leest fijn en dankzij de vele voorbeelden weet je precies wat Oliver Burkeman bedoelt met zijn opmerkingen. Het minpunt van dit boek zit hem in de uitwerking. De bladspiegel is vrij krap: de marges aan de paginaranden zijn vrij klein, zodat de pagina’s écht vol staan met tekst. Het papier is ook niet zo dik, waardoor de tekst een beetje doordrukt. Dat maakt het lezen minder prettig.

Score: 8


Informatie

Titel: 4000 weken
Auteur:
Uitgever: Maven Publishing
Aantal pagina’s: 224
Type boek: Paperback
ISBN: 9789493213203
Prijs: 21.50 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.