logo-liggend-wit-donkerblauw

4 weetjes over de flessen van Coca-Cola

“Kies ons. We zijn niet nieuw en daar zijn we trots op.” Van Fuze Tea tot Fanta, Sprite en natuurlijk Coca-Cola: de flesjes van alle merken van Coca-Cola in Nederland zijn vanaf nu gemaakt van plastic dat al een eerder leven heeft gehad. Dit betekent dus geen nieuw plastic meer voor de flessen! Vorig jaar gingen alle kleine flesjes al over op 100% gerecycled plastic en nu zijn ook alle grote flessen over. Grote en belangrijke veranderingen, maar wat weten we precies over dit gerecyclede plastic, ook wel rPET genoemd, en de flessen die hiervan worden gemaakt? We praten je bij.

Coca Cola gerecycled rPET flessen 1

100% rPET

Door alle flessen voortaan van 100% rPET te maken, bespaart Coca-Cola in ons land jaarlijks ruim 10.000 ton nieuw plastic en 42% CO2-uitstoot ten opzichte van flessen van nieuw plastic. Coca-Cola is hiermee de eerste grote frisdrankproducent in Nederland waar vanaf nu alle flessen gemaakt worden van 100% gerecycled plastic.  

En daar blijft het niet bij. Want, wist je dat…

  1. …PET het enige type plastic is dat, als je het recycled, weer gebruikt mag worden om voedingsmiddelen te verpakken? Dat maakt rPET zo’n waardevol materiaal. Het is  belangrijk dat lege flessen worden ingeleverd, zodat er van elke fles weer een nieuwe fles gemaakt kan worden.
  2. …de Sprite en Fuze Tea flesjes sinds een paar jaar niet meer groen maar transparant van kleur zijn? En met een goede reden; transparant plastic kan namelijk makkelijker gerecycled worden van fles naar fles.
  3. …er naast gerecycled plastic ook wordt gekeken hoe de hoeveelheid plastic kan worden verminderd? Zo zijn de flessen van de Coca-Cola merken in Nederland al een stuk lichter dan een paar jaar geleden. Op deze manier zoekt Coca-Cola naar steeds meer nieuwe circulaire oplossingen.
  4. …Coca-Cola tegen 2025 voor elke nieuwe fles een gebruikte fles wil inzamelen? Op 1 juli dit jaar werd er statiegeld ingevoerd op kleine PET-flesjes in Nederland, waarmee nu zowel de grote als kleine flesjes meetellen in het statiegeldsysteem. Dit draagt bij aan de ambitie om nóg meer kwalitatief, schoon plastic terug te krijgen om daar weer nieuwe flessen van te maken. 

Levenscyclus

Kortom: rPET is here to recycle – steeds weer opnieuw. Ben je benieuwd naar de levenscyclus van de 100% gerecyclede plastic flesjes van Coca-Cola? Bekijk dan de onderstaande video! 

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.