logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

4 tips om energie te besparen in huis


De afgelopen jaren zijn steeds meer Nederlanders aan de slag gegaan met het isoleren van hun woning. Dat heeft alles te maken met de stijgende energietarieven van de laatste tijd. Sinds de coronacrisis en mede door de oorlog in Oekraïne zijn die torenhoog geworden. Met de juiste isolatie hoef je veel minder hard te stoken en ben je dus minder geld kwijt aan je energierekening. Dat is slechts een van de tips om energie te besparen in huis. In dit artikel vertellen we je er graag meer over én geven we je nog een paar tips voor energiebesparing.

1. Stap over op energiezuinige LED-verlichting 

Minder energie verbruiken doe je in ieder geval door je halogeenlampen en gloeilampen te vervangen met LED-verlichting. Wat veel mensen niet weten, is dat LED-verlichting in de praktijk tot wel 90% zuiniger is dan bovenstaande lampen. Moet je je voorstellen hoeveel energie en geld dat scheelt nu de energieprijzen zo hoog zijn. Daarbij hoef je een LED-lamp ook veel minder vaak te vervangen. Gemiddeld gaan deze lampen 50.000 branduren mee. Kijken we naar gewone gloeilampen of halogeenlampen dan zien we dat deze zo’n 2.000 tot 3.000 branduren mee kunnen gaan. Je bespaart er dus niet alleen energie mee, maar je merkt het ook in je portemonnee.

2. Laat je huis op de goede manier isoleren

Natuurlijk helpt het isoleren van je woning ook om een hoge energierekening enigzins tegen te gaan. Schakel een professioneel bedrijf in, zoals Lammertink Isolatie, en laat je huis van top tot teen isoleren. Het is hierbij belangrijk dat er niks wordt overgeslagen. Kies dus voor een goede isolatie in de muren, de vloeren en het dak. Daarmee hoef je minder hard te stoken, omdat de warmte niet zo snel vervliegt. Laat ook meteen minstens dubbele beglazing toepassing in je huis zodat de warmte ook niet via daar kan ontsnappen. Ook dat betekent een minder hoge energierekening omdat je minder energie hoeft te stoken.

3. Schaf een slimme thermostaat aan

Om een beter inzicht te krijgen in je verbruik is het aan te raden om een slimme thermostaat aan te schaffen. Dat is een handig apparaatje dat via het internet is verbonden aan je smartphone of tablet en via waar je je verwarming kunt besturen. Dat kan thuis én op afstand. Het grote voordeel daarvan is dat je altijd kunt checken of je je verwarming uit hebt gedaan, ook vanaf je vakantieadres aan de andere kant van de wereld. Daarbij zorgt een duidelijk inzicht ervoor dat je weet hoeveel energie je verbruikt en wat je zou kunnen doen om energie en zo geld te besparen. Ideaal!

4. Vervang oude apparaten met energiezuinige apparatuur

Wat tot slot goed is om te weten, is dat je met grote oude apparaten bijna altijd meer geld kwijt bent aan energie dan bij nieuwe apparatuur. Een koelkast van tien jaar oud verbruikt namelijk vaak meer energie dan een gloednieuw exemplaar. Daarom is het aan te raden om eens in de zoveel tijd dergelijk witgoed te vervangen met energiezuinige exemplaren. Dat kost je weliswaar even het nodige geld, maar in verhouding ben je er minder geld aan kwijt. Let hierbij goed op het energielabel: apparaten met energielabel A+++ zijn het meest energiezuinig.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.