Ben je dol op fotografie? De wereld van fotografie is enorm: er valt een heleboel te leren. En er zijn veel camera’s om te gebruiken. Misschien maak je graag foto’s tijdens je reizen en wil je hier een stapje verder in gaan. Of wellicht heb je zelfs het voornemen om van fotografie als hobby naar fotografie als werk over te stappen! Hoe het ook zit in jouw situatie: dit zijn tips om van amateur naar professional te gaan.
Veel foto’s maken
De beste tip die we met je kunnen delen: maak zoveel mogelijk foto’s. Je kunt namelijk nog zoveel weten van het technische verhaal achter fotografie en fototoestellen, je leert toch het meeste door het gewoon te doen. Ga dus regelmatig op stap met je camera! Heb je zelf nog geen (professionele) camera of wil je meerdere toestellen testen? Met een camera huren Amsterdam kies je het toestel dat aan je wensen voldoet. Fotografeer vervolgens in zoveel mogelijk verschillende situaties. Maak foto’s als het licht is of juist als het donker(der) is. Maak binnen en buiten foto’s. Fotografeer objecten, landschappen en mensen. Ieder type fotografie zit immers weer anders in elkaar. Door te oefenen, kom je er ook achter wat jij het leukst vindt om te fotograferen – en waar je je dus in kunt specialiseren. Zo vindt de een het geweldig om mensen op de gevoelige plaat vast te leggen, maar vindt de ander het veel leuker om landschappen prachtig in beeld te krijgen. Het kan allemaal!
Juiste apparatuur vinden
Als fotograaf kun je met een heleboel apparatuur werken. Ga op zoek naar de apparatuur die bij jou past. Denk aan de body van de camera: wil je werken met een spiegelreflexcamera of een systeemcamera? Om maar een belangrijk onderscheid te noemen. Vind je het belangrijk dat je een full-frame camera gebruikt of kun je ook prima uit de voeten met een crop sensor? Misschien nog wel belangrijker is het objectief, oftewel de lens die je gebruikt. Primelens, zoomlens, macrolens of telelens: je hebt genoeg opties om mee te werken. Probeer dit dus ook vooral uit. Een objectief huren is een ideale manier om een bepaalde lens te testen, of het nu gaat om een specifiek merk of juist een type lens. Zo kun je weer vaststellen wat jij fijne objectieven vindt om mee te fotograferen. Daarnaast heb je nog de vele extra’s, zoals flitsers, statieven en meer. Past het bij jou om met een minimale setup te fotograferen? Of pak je juist liever uit met meer apparatuur? Ook hier kun je zelf achter komen.
Technische verhaal begrijpen
Iedereen kan een foto maken, en met een beetje geluk is het dan een mooi plaatje. Maar als je fotografie écht op een professioneel niveau wilt oppakken, is het belangrijk dat je het technische verhaal begrijpt. Gelukkig kun je hier veel over opzoeken! Lees je in of kijk naar tutorials, om wat handige tips te delen. Een cursus volgens is tevens een aanrader. Zo kun je je verdiepen in onder andere het zelf instellen van de sluitertijd, ISO en diafragma. We herhalen het nog een keer: hoe meer je hier zelf mee oefent, hoe duidelijker dit wordt. Zo snap je bijvoorbeeld beter hoe je de sluitertijd moet instellen om bewogen foto’s te voorkomen. Of hoe je in donkere omgevingen omgaat met ISO.
Fotobewerking uitproberen
Met alleen het maken van de foto heb je eigenlijk nog maar het halve werk gedaan. Als je op professioneel niveau met fotografie aan de slag gaat, hoort daar ook fotobewerking bij! Verdiep je dus tevens in programma’s zoals Photoshop of Lightroom om foto’s nog mooier te maken. Met name als je in RAW fotografeert, kun je foto’s achteraf nog flink aanpassen. Speel met kleuren, contrast en andere elementen, om alles uit het beeld te halen. Oefening baart kunst: langzaam maar zeker ontwikkel je zelfs een specifieke stijl als fotograaf. En dat is een tof doel om naartoe te werken.
Stop zoveel mogelijk tijd in het fotograferen en alles wat erbij komt kijken. Onthoud: je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Ga juist vooral op zoek naar de nuttige informatie die er al te vinden is. Daar steek je zeker iets van op!