logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

4 paastradities voor het paasontbijt

Het is weer bijna zo ver: Pasen komt er aan! Tijd om gezellig met elkaar door te brengen en vooral om weer eens lekker te eten. Tenminste – bij ons is dat hét uitgelezen moment om lekkere hapjes op tafel te zetten. Sommige dingen zijn daarbij onmisbaar, want iedereen heeft zo zijn eigen tradities. Wij verzamelden een paar goede gewoontes voor een fantastisch paasontbijt. Wat zijn jullie tradities?

Matzes

Als je ver teruggaat naar de oorsprong van het paasfeest, kom je bij het Joodse Pesach uit. Daarmee vierden ze het einde van de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte. Dat moest zo snel, dat ze geen tijd hadden om broden te laten rijzen. Tegenwoordig wordt die uittocht herdacht door ongezuurde broden te eten: matzah of matzes. Maar ze zijn ook vooral gezond en lekker! Ze worden gebakken zonder zout, suiker en e-nummers. Heerlijk met roomboter en bruine basterdsuiker, of juist met een hartige plak kaas! Naast de normale matzes kun je ook kiezen voor een volkoren variant of met biologische spelt. Te verkrijgen in de supermarkt. Tip: verwarm de matzes even voor, dat maakt ze nog lekkerder.

Ei

Een ander element bij pasen is de koppeling met vruchtbaarheid. Dat is dankzij de Germaanse stammen in het christelijke Paasfeest geslopen. Wat is nu meer sprekend voor vruchtbaarheid dan een ei? Een ei hoort erbij, zeker met pasen. Daarbij kun je de eieren natuurlijk kleuren voor je ze gekookt op tafel zet, of versieren met stickers, stiften of acrylverf. Je kunt natuurlijk ook een eitje bakken of pocheren: heerlijk op een beschuitbol met een plak kaas of gebakken ham! Pocheren hoeft trouwens helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn genoeg hulpmiddelen om je daar mee te helpen. Wij zijn fan van de pocheerder van Joseph Joseph. Toegegeven: gekookte eieren kun je wel beter verstoppen.

mymuesli granolaGranola

Wat? Granola in dit rijtje? Ja, waarom niet? Er zijn namelijk een paar merken die flink uitpakken tijdens de Paasdagen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de speciale paasvariant van mymuesli? De Paas Granola van mymuesli zit in een stijlvolle koker: in honing gebakken havermout en choco-crunchy’s als granola-basis met chocoladevlokken en amandelschijfjes. Vooral omdat het met Pasen net iets meer mag zijn worden er aan deze heerlijke granola nog kleine, krokante gekarameliseerde amandel-balletjes toegevoegd. De Mini Paas Muesli’s maken elke paasbrunch compleet. De 6 Mini Muesli’s bevatten drie verschillende smaken: de klassieke Chocolade Muesli, de Berry White Choc Muesli en de fris-fruitige Strawberry Lime Muesli. De Paas-Editie is verkrijgbaar via www.mymuesli.nl.

Luxe brood

Waar aan de ene kant Pasen wordt gezien als een herinnering aan de ontberingen, wordt het aan de andere kant ook weer uitbundig gevierd met verse warme broodjes, croissants en paasstollen, luxe beleg als (eier)salades. Een mooi moment om te laten zien wat je in huis hebt als bakker, maar wel een tikje tegenstrijdig.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.