logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

4 coole boekjes over de Nederlandse taal

De Nederlandse taal is een wonderlijk iets. Het is één van de moeilijkere talen ter wereld, heb ik me eens laten vertellen. En als ik nu kijk naar de grammaticales van mijn jongens (serieus: werkwoordelijk gezegde en naamwoordelijk gezegde… waarom?) snap ik dat wel. Het trekt de aandacht ook enorm weg van de mooie kanten van onze taal, vind ik. Daarom speciale aandacht voor onze taal met vier geweldige boekjes. Stuk voor stuk toppertjes, die in iedere boekenkast mogen verschijnen.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:


Recensie over Wat je zegt, gaat vanzelf

Wat Je Zegt, Gaat Vanzelf is een boekje vol overpeinzingen over de Nederlandse taal. Waarom we bepaalde dingen zus zeggen, en andere weer zo. Waarom we vroeger iets zeiden wat nu absoluut niet meer kan. Een ode aan de Nederlandse taal in 67 korte columns – een vrolijke verzameling gedachtekronkels. En heerlijk om in te lezen! Schrijfster Liesbeth Koenen heeft een heerlijk kritische blik op onze taal en weet haar vondsten op een vlotte wijze neer te zetten. Waarom ‘aantal’ een stom woord is, wat er mis is met vloeken en verkleinwoorden, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Score: 8


Ga direct naar Wat je zegt, gaat vanzelf op BOL.com.


Recensie over Van Lichtekooi tot Zwiepkanarie

Sommige woorden zijn door de jaren heen in vergetelheid geraakt. Ze zijn nauwelijks meer te vinden in de Nederlandse taal. De woorden zijn simpelweg vervangen door nieuwe woorden, afkomstig uit andere talen. Zonde, want wat was e rooit mis met woorden als Lichtekooi en Zwiepkanarie? Stella Bergsma en Sylvia Witteman duiken in de wereld van etymologie en vragen zich af hoe woorden aan hun betekenis zijn gekomen. Ze schrijven deze vrolijke frustraties van zich af in een verzameling columns waarin ze dieper ingaan op de oorsprong en betekenis van talloze oude woorden – die best wel weer mogen terugkeren in onze taal. Deze artikelen verschenen eerder overigens in De Volkskrant. Voor in het boek vind je een register met alle woorden die verklaard worden – jammer genoeg niet gesorteerd op alfabet.

Score: 8


Ga direct naar Van Lichtekooi tot Zwiepkanarie op BOL.com.


Recensie over Van Appelbol tot Zeeuwse Bolus

Dit is echt een taalboekje voor foodlovers en bakkers (in de dop). Alle gebakssoorten die je maar kunt bedenken, van Appelbol tot Zeeuwse Bolus, komen in dit boekje naar voren. Je vind geen recepten in dit boek, enkel een omschrijving van het gebak en een stukje geschiedenis ervan. Hoe zijn wij er mee in aanraking gekomen? Hoe lang bestaan ze al en wat horen (volgens de overlevering) de belangrijkste eigenschappen te zijn? Een geweldig leuk boekje om te lezen, ook als je aan het afvallen bent. En ben je een fervent bakker, dan is het een mooie kennismaking met ontzettend veel nieuwe (klassieke) gebaksoorten. Tijd voor een bake-off… wie bakt het hele alfabet bij elkaar?

Score: 8


Ga direct naar Van Appelbol tot Zeeuwse Bolus op BOL.com.


Recensie over De Stam van het Woord

CooleSuggesties topper

Taal is een levend iets, het blijft zich ontwikkelen en veranderen. Dat is geen nieuwe ontdekking, al eeuwenlang merken geleerden en geletterden dat op.Yannick Fritschy dook in de wondere wereld van taal om uit te zoeken of er een bepaalde lijn zit in de ontwikkeling en evolutie van taal. Daarbij gebruikt hij uiteraard tal van onderzoeken en bewijst het gelijk of het ongelijk hiervan middels voorbeelden uit de praktijk. Daarbij komen vooral Multatuli en Koot en de Bie regelmatig terug, maar dat terzijde.
Stamwoord is een enthousiast geschreven boek over taalevolutie, waarbij de stamboom van de taal wordt teruggevoerd naar de oertaal van de wereld. Wat die is en hoe die er uit ziet? Daar kom je tijdens het lezen van dit boekje langzaam achter. Het is een praktijkgericht boekje, dat soms wat de diepte in gaat maar vooral heel toegankelijk en informerend is geschreven. De theorieën worden aangetoond met herkenbare voorbeelden, lijstjes en illustraties. Het is heel grappig om te lezen hoe veel vergelijkbare woorden er zijn, verspreid over de hele wereld, en dat ze te herleiden zijn naar een aantal grote takken!

Score: 9


Ga direct naar De Stam van het Woord op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.