logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

4 bijzondere informatieve boeken voor volwassenen

Je bent nooit te oud om te leren. Dat klinkt als een echte dooddoener, maar het is natuurlijk wel waar! Iedereen heeft wel een hobby of passie waar je meer van wil weten, maar ook lekker bladeren in boeken om je algemene kennis op te vijzelen is soms heerlijk om te doen. Afgelopen maand vielen er vier bijzondere informatieve boeken voor volwassenen bij ons op de mat – die natuurlijk ook door geïnteresseerde jeugd gelezen kan worden!


Recensie over Op reis met Vlaamse meesters

Ben je een liefhebber van de schilderkunst? En heb jij dan ook wel eens met verwondering gekeken naar schilderijen over oude steden, dorpen of landschappen? Dan heb je je vast niet alleen verwonderd over de technieken, het geduld en de precisie waarmee die schilderijen zijn gemaakt… maar ook over hoe die plek er nu uit zou zien. Dat is precies waar het boek Op Reis Met Vlaamse Meesters antwoord op geeft. Het boek ging op zoek naar de locaties van 50 schilderachtige plekken in België, waaronder ook Brussel, Antwerpen en Gent. Het doel was echter niet om te zoeken naar het beste restaurant of kroeg, maar naar de locatie waar beroemde schilderijen ooit zijn gemaakt. Om vervolgens een foto te schieten vanaf datzelfde punt! Dat geeft een bijzonder (en soms ook wel een beetje depressief) beeld. Wat is er toch gebeurd met al die mooie plekjes? Op Reis Met De Vlaamse Meesters neemt je mee langs 50 wereldberoemde schilderijen en langs 50 plekjes die stiekem in de vergetelheid zijn geraakt. Jammer alleen dat de foto’s wel de omgeving laten zien, maar dat er niet is gepoogd om op precies dezelfde plek te gaan staan, om eenzelfde compositie te maken.

Score: 7


Ga direct naar Op reis met Vlaamse meesters op BOL.com.


Recensie over 999 feiten waar je helemaal niets aan hebt

CooleSuggesties topper

Dit soort boeken, die algemene weetjesboeken, vind ik altijd geweldig. Altijd al gevonden – als puber verslond ik ze al. Het boek 999 feiten waar je helemaal niets aan hebt past perfect in dat straatje. Het zijn letterlijk 999 feiten, verdeeld over een aantal grote categorieen, waar je je in kunt verliezen. Het grote pluspunt van dit boek is dat het niet alleen blijft bij de weetjes – ze worden ook onderbouwd in een kort stukje tekst. Die uitleg is nooit langer dan een halve pagina, wat de tijd die je moet investeren om je kennis uit te breiden mooi beperkt houd. En wie weet komt die kennis ooit toch nog wel van pas. Want wie wil niet weten hoeveel harten een octopus heeft, in welke kleur beker chocolademelk het langst warm blijft of hoe je het best muizen kunt lokken? Stiekem zitten er dus toch wat praktische vragen tussen, die je in je dagelijks leven kunt toepassen! Het is een geweldige verzameling onderzoeken, statistieken en feitjes, verpakt in leuke stukjes tekst.

Score: 9


Ga direct naar 999 feiten waar je helemaal niets aan hebt op BOL.com.


Recensie over Het lichaam – een reisgids

CooleSuggesties topper

Een boek dat ook vol zit met coole feitjes, maar dan over een specifiek onderwerp, is Het lichaam – een reisgids. Het boek is geschreven door Bill Bryson, die je misschien kent van het boek Een Kleine Geschiedenis Van Bijna Alles – waarbij je de schrijfstijl zonder meer zult herkennen. Bill is namelijk geweldig goed in staat om zelfs de meest serieuze en complexe materie uit elkaar te pluizen en op een liuchtige, toegankelijke manier te vertellen. Een echte reis maak je trouwens niet door het lichaam, per hoofdstuk wordt een ander onderdeel behandeld, van de huid tot het hoofd, van de stofwisseling tot het skelet… en alles daar omheen. Het boek is heerlijk geschreven: informatief, maar ook met de luchtige toon van een weetjesboek en met genoeg humor om je door te laten lezen. Leer jezelf eens beter kennen – biologisch gezien – en begin met dit boek! Het staat vol onderzoeksresultaten en feitjes, die je bovendien helpen je lichaam beter te begrijpen en gezonder te leven door kleine aanpassingen in je leven.

Score: 9


Ga direct naar Het lichaam – een reisgids op BOL.com.


Recensie over 101 maritieme uitvindingen

De beste uitvindingen gebeuren uit nood of uit verlangen. Het is niet voor niets dat in tijden van oorlog bijzondere ontdekkingen en uitvindingen worden gedaan: de ene kant heeft een verlangen om meer grondgebied, de andere zijde heeft de nood van zichzelf beschemen. Maar dat verlangen kan gelukkig ook een stuk minder gewelddadig. Zo worden er op verschillende werkgebieden mooie uitvindingen gedaan, waar iedereen wat aan kan hebben… of niet. De zeevaart is natuurlijk een mooie bron van verlangen voor veel mensen. Voor de een was het een bron van enorme inkomsten in vroeger tijden, voor de ander een lokroep van het avontuur, van het open water. In het boek 101 Maritieme Uitvindingen vind je daadwerkelijk 101 uitvindingen die zijn gedaan ten behoeve van de zeevaart, van Astronavigatie tot het Zeemansgraf. Feitjes en weetjes worden overigens afgewisseld met stukjes geschiedenis en ontdekkingen, zoals de ontdekking van De Hoorn of de ontdekking van het fenomeen Waterverplaatsing. Ben jij echter geinteresseerd naar het nut van een boegbeeld, hoe ze bij de lengtemaat Voet zijn gekomen of hoe de ontdekking van Radar in zijn werk is gegaan? In dit boek vind je die 101 maritieme uitvindingen, van vroeger tot nu. Ook hier speelt humor een belangrijke rol in de uitleg en vertelling. het boek is heel toegankelijk geschreven, aangevuld met compacte lijntekeningen om de uitleg bij te staan.

Score: 7


Ga direct naar 101 maritieme uitvindingen op BOL.com.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.