logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

3D printen als tussenfase in je productieproces

3D printen is de toekomst, dat hoor je mensen al jarenlang zeggen. Toch zijn er nog lang niet alle bedrijven van overtuigd. Wat de boer niet kent… Jammer, want zodra je weet wat je met 3D printen kunt bewerkstelligen, zul je waarschijnlijk veel tijd, geld en energie kunnen besparen. Daarbij is een 3D printer helemaal niet zo groot, je kunt ze eenvoudig op een bureau zetten. De Ultimaker 2 bijvoorbeeld is slechts 357 x 342 x 488 mm groot – en daarmee waarschijnlijk kleiner dan je standaardprinter op kantoor!

Voordelen

Er zijn ontzettend veel voordelen te benoemen voor een professionele 3D printer. Hierbij zal ik me vooral richten op bedrijven waar productie gedraaid wordt op allerlei gebieden. Daar kun je namelijk in een vroegtijdig stadium voordelen behalen. Denk daarbij aan:

  • Zo kun je met een 3D printer makkelijk schaalmodellen printen van objecten die je in het groot wil produceren. Dat maakt het pitchen van je idee een stuk eenvoudiger. Bovendien kun je deze schaalmodellen al gebruiken voor je marketing en fotografie.
  • Werk je met machines? Dan kun je met een 3D afdruk testen of onderdelen gaan passen, voor je ze van metaal gaat vervaardigen. Vooral bij specifieke machinerie kan dit een groot voordeel opleveren in tijd en geld. In bepaalde onderdelen van machines kun je zelfs geprinte onderdelen gebruiken. 
  • Bepaal je materiaal in je 3D printer. Je werkt uiteraard met kunststof, maar de verschillende filamenten hebben zo hun unieke eigenschappen. Zo kun je kunststof voorwerpen maken die bestand zijn tegen chemische materialen, hittegevoeligheid of die juist heel sterk zijn, zoals nylon of polycarbonaat.
  • Met een 3D printer kun je ook heel eenvoudig etalage voorwerpen op maat maken. Heb je bepaalde items die je op een voetstuk wil zetten? Met deze printers maak je – volledig op maat – een unieke houder. Niet alleen om iets tentoon te stellen, maar je kunt ze ook gebruiken in je productieproces om de workflow te versnellen, ergonomischer in te richten of mankracht te besparen, in situaties waarbij normaliter 1 persoon moest assisteren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een 3D printer?

Wanneer je overweegt een 3D printer aan te schaffen, is het belangrijk om te weten wat je er mee wil gaan doen. Aan de hand daarvan bepaal je wat voor printer je nodig hebt en welke filamenten (vullingen) je wil gebruiken. De eerste overwegingen zijn heel eenvoudig: hoe groot zijn de voorwerpen die je wil gaan printen? Wat is het doel van deze voorwerpen (en welke filamenten zijn daarvoor nodig?). Daarnaast is het belangrijk in gedachten te houden hoe grof of fijn de print moet worden. Dat wordt namelijk bepaald door het spuitmondje, de nozzle. Met een grote nozzle print je snel voorwerpen, maar gaat het wat ten koste van de nauwkeurigheid. Met een kleine nozzle kun je op 0,25mm printen, maar duurt het langer voor je creatie voltooid is. Er zijn ook een aantal 3D printers op de markt, waarbij je deze nozzle snel kunt verwisselen. Wel zo handig! Voor een goed advies raad ik je zeker aan in gesprek te gaan met een ervaren leverancier, die weet wat er bij 3D printen komt kijken.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.