logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

3 tips voor een fit en zomerproof lichaam

Het duurt nog even, maar over een krappe twee maanden begint eindelijk de zomer! Voor veel mensen reden om de komende periode nog wat kilo’s kwijt te raken, zodat ze er straks goed uitzien in bikini of zwembroek. Hoewel de tijd om af te vallen beperkt is, zijn er nog steeds manieren om slanker en fitter het strand te bestormen. 

  1. Gezonder eten

Wil je er beter uitzien voor de start van de zomer, dan is het belangrijk om een plan voor het afvallen te maken. Bepaal voor jezelf een streefgewicht en hoe je dat gaat bereiken, bijvoorbeeld door minder en gezonder te eten en meer te bewegen.

Laat ongezonde snacks en frisdranken staan en kies voor gezondere producten uit de Schijf van Vijf. Schep minder eten op, eet op vaste momenten en besteed meer aandacht aan de voeding die je tot je neemt. Door beter op je eten te kauwen, krijg je meer voedingsstoffen en energie binnen en heb je sneller een voldaan gevoel. Ook één of twee glazen water bij het eten helpt om minder te eten.

 

  1. Meer (en slimmer) bewegen

Meer bewegen hoeft niet te betekenen dat je je aansluit bij een sportclub. Je kunt elke dag ‘gewone’ dingen in de buitenlucht doen, zoals fietsen naar de supermarkt, wandelen tijdens de lunch en een ommetje maken na het avondeten. De lente is een fijne periode om er geregeld op uit te gaan. Je kunt genieten van het zonnetje, zonder dat het zweet je direct aan alle kanten uitbreekt. 

Spiertraining draagt natuurlijk bij aan een fitter en mooier figuur. Maar wist je dat spierweefsel ook (zelfs in ruststand) veel meer calorieën dan vetweefsel verbrandt? Hoe meer spierweefsel, des te minder snel je aan zult komen. Daarmee is het een goed ‘middel’ tegen het jojo-effect. 

  1. Proteïnedieet

Een effectieve manier om in korte tijd veel gewicht te verliezen is een proteïnedieet, ook wel bekend als eiwitdieet. Hiermee beperk je de inname van koolhydraten (suikers), wat je compenseert door meer proteïnen te eten. Een teveel aan suikers zet ons lichaam om in vetten, reserves voor ‘slechte tijden’. Die zijn nodig, maar als je er te veel van hebt spreken we van overgewicht.

Door een proteïnedieet goed te volgen, voorkom je dat er nieuwe reserves worden aangemaakt. In plaats daarvan spreekt het lichaam de opgebouwde reserves aan, met als resultaat dat je afvalt. Ongeveer 48 tot 72 uur na de start van het dieet proteinedieet zijn de aanwezige suikers in het lichaam op. Vanaf dan gaat je lichaam over op vetverbranding, wat ketose wordt genoemd. Omdat je tijdens het proces voldoende eiwitten binnenkrijgt, verlies je geen spiermassa en heb je niet te maken met een jojo- effect.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.