logo-liggend-wit-donkerblauw

3 tips om in 2023 meer georganiseerd te leven


Het nieuwe jaar starten we vaak met een heleboel goede voornemens. Misschien is dat goede voornemen voor jou – als chaoot eerste klas – al tijden duidelijk. Het zou toch fantastisch zijn als je voortaan nooit meer afspraken mist? Als je je tijd beter kunt indelen en als je je minder chaotisch voelt?

Misschien wel. Tegelijkertijd lijkt het ook een onmogelijke opgave. Je probeert namelijk al jaren om meer structuur in je dag aan te brengen. Om georganiseerd te leven. Telkens loopt het echter tot niks uit. Dit jaar gaat dit echter écht anders zijn. Je gaat die felbegeerde agenda kopen en je gaat leren plannen. Met behulp van de volgende drie tips lukt het je in 2023 zeker om meer georganiseerd te leven.

1.      Maak elke dag een planning

Toegegeven, dit klinkt misschien een beetje té gestructureerd. In het begin kan het echter zeker helpen om beter te leren plannen. Begin daarom in elk geval de eerste weken met een dagelijkse planning. En nee, dit betekent niet dat je elk uur vooruit plant. Schrijf enkel de belangrijkste dingen op. Stel tevens niet uit wat je vandaag ook zou kunnen doen. Op die manier blijft je agenda overzichtelijk en begin je niet elke dag weer met een nieuwe achterstand.

Lukt het je bijvoorbeeld nooit om het huishouden op orde te houden? Plan dan elke dag een grote activiteit die in huis gedaan moet worden. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer grondig schoonmaken, wassen, bedden verschonen, beneden en boven stofzuigen en dweilen, enzovoorts. Als je elke dag één grote activiteit plant, weet je zeker dat alles aan het einde van de week is gedaan. Bovendien zal het op deze manier routine worden. Hierdoor hou je dit veel gemakkelijker vol en zal het automatisch gaan.

2.      Durf nee te zeggen

Vergeet je ook altijd afspraken of frustreert het je dat je afspraken om welke reden dan ook niet na kunt komen? Dan is het ook goed om over je eigen timemanagement na te denken. Zijn de afspraken die je maakt überhaupt wel haalbaar? Als je iemand bent die altijd voor anderen klaarstaat, is het heel gemakkelijk om hierbij jezelf te vergeten. Daarom is leren nee te zeggen dan ook zo belangrijk.

Schrijf elke afspraak in je agenda en kijk hier ook daadwerkelijk in als je een nieuwe afspraak maakt. Lukt het even niet? Geef dit dan toe. Bedenk goed dat je dit zelf ook geen enkel probleem zou vinden. Er is niemand die je er op afrekent als je een keer nee zegt.

3.      Plan elke dag een momentje rust

Wanneer je hoofd altijd te vol is, kan dit op de lange termijn heel veel problemen opleveren. Daarom is het belangrijk om ook een momentje voor jezelf in te plannen. Doe dit bij voorkeur elke dag even. Sta bijvoorbeeld elke dag een half uurtje vroeger op om gewoon rustig op te starten, wat hersenspinsels op te schrijven en te ontspannen. Dit kost je nauwelijks tijd, maar zorgt wel voor rust en maakt dat je georganiseerd te werk kunt gaan. 

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.