logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: 28 dagen vega, Lisa Butterworth

28 dagen vega recensie

Tijdens de Week zonder vlees (en zuivel) hebben veel mensen kennisgemaakt met vegetarisch of zelfs veganistisch eten. Was jij daar ook bij? Dan heb je gemerkt dat je heel erg lekker kunt eten, ook al heb je geen stuk vlees op je bord liggen! Dat is echt één van de grootste misvattingen die er bestaan. Het is wel zo dat er bepaalde voedingsstoffen in vlees zitten, die je zult moeten compenseren om een evenwichtig en compleet voedingspatroon te houden. Maar hoe? En wat? Dat is nog wel een dingetje. In 28 dagen vega laten Lisa Butterwortch en Caroline Hwang je zien dat je heerlijk, gevarieerd én vooral heel gezond kunt eten zonder vlees, vis of gevogelte.

Duidelijke uitleg

Hierbij vinden de schrijfsters het heel belangrijk dat je weet hoe de vork in de steel zit. De eerste 66 pagina’s gaan dan ook over tekst en uitleg waarom het belangrijk is om vegetarisch te eten. Daarbij komt vooral de impact op het milieu ruim aan bod als belangrijkste beweegreden en krijg je daarnaast duidelijk uitgelegd welke voedingsstoffen je zult moeten compenseren als je afstapt van het ‘gemakkelijke’ standaardeten met vlees. Per voedingsstof krijg je een aantal alternatieven aangeboden, maar er zijn er natuurlijk veel meer. Je krijgt in dit boek echter een paar praktische handvatten waaraan je je kunt houden.

Recepten

Heb je die basis onder de knie, dan kun je aan de slag met de recepten. Deze beginnen met de basics, zoals vinaigrettes, platbrood en verschillende (ingelegde) groenterecepten, waarmee je jouw lunches en diners kunt aanvullen. Prettig om in wat grotere hoeveelheden te maken! Daarna krijg je per dag een overzicht van een ontbijt, een lunch en een diner, ieder van hen ver weg van de standaard boterhammen en de ‘aardappelen-groente-vlees’. Het is de schrijfsters overigens heel goed gelukt om makkelijke en toegankelijke recepten te presenteren, zodat je zonder uren in de keuken te hoeven staan, toch heel smakelijke gerechten op tafel kunt zetten. Aangezien je de voedingsstoffen van vlees moet vervangen, kun je heel wat powerfoods en alternatieve ingrediënten voorbij zien komen, zoals quinoa, kikkererwtenmeel, rode boerenkool en gekiemde mungobonen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Lang niet alle ingrediënten zullen dus goed verkrijgbaar zijn in jouw supermarkt – en dat is altijd jammer. Blader het boek dus eerst even door in de lokale boekhandel, zoek naar een goede supermarkt of reformwinkel en ga daarna terug naar diezelfde boekhandel om het te kopen!


Ga direct naar 28 dagen vega op BOL.com.

Recensie over 28 dagen vega

In 28 dagen vega krijg je alles aangereikt om zelf voedzame, gezonde maaltijden op tafel te zetten, zonder een grammetje vlees. Het boek is overigens niet vegan, er wordt gewoon kaas, ei en zuivel in gebruikt (hoewel je daar natuurlijk genoeg alternatieven voor kunt vinden). Prettig is de heldere en toegankelijk geschreven uitleg over alternatieve ingrediënten die je moet kiezen om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Jammer is het feit dat je lang niet alle ingrediënten in de standaard supermarkt kunt vinden. Dat wordt dus even een blokje omfietsen…

Score: 7


Informatie

Titel: 28 dagen vega
Auteur:
Uitgever: Becht
Aantal pagina’s: 192
Type boek: Paperback
ISBN: 9789023016922
Prijs: 18.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.