2020 was een topjaar voor lezen!


rakuten kobo luisterboeken

Rakuten Kobo, marktleider op het gebied van digitaal lezen, heeft onlangs zijn jaarlijkse data vrijgegeven, waarin wordt onthuld wanneer en wat Nederlanders in 2020 hebben gelezen en hoe dit jaar zich verhoudt tot voorgaande jaren. Toen de pandemie begon en mensen meer tijd binnenshuis doorbrachten, zag Rakuten Kobo een flinke toename van nieuwe en terugkerende lezers op het digitale platform. Als gevolg hiervan, blijkt uit het Rakuten Kobo Book Report, lezen Nederlanders meer dan ooit en werd er gemiddeld 35% meer tijd besteed aan lezen op het hoogtepunt van de pandemie dan op hetzelfde tijdstip vorig jaar.

Nederlanders besteedden in 2020 gezamenlijk 6388 jaren aan lezen

Met de toestroom van nieuwe Kobo-lezers aan het begin van de pandemie, is het geen verrassing dat Nederlandse Kobo-lezers in 2020 het equivalent van 6.388 jaar aan lezen besteedden, 1.246 jaar meer dan in 2019. Gebaseerd op de geanonimiseerde, eigen data van Rakuten Kobo, was de grootste stijging te zien in de maanden maart, april en mei, met een piek op zondag 12 april. De meest populairste tijd om te lezen bleef echter ongewijzigd, namelijk op zondagmiddag. Kobo kijkt terug.

Ga direct naar Kobo Plus Ebook en luisterboeken abonnement op BOL.com.

De zeven zussen

De zeven zussen: onveranderd populair

Net als vorig jaar was De zeven zussen-reeks van Lucinda Riley zeer populair. In de Nederlandse top tien met meest verkochte boeken in 2020 stonden maar liefst zes delen van Riley’s boekenserie. Er waren ook nieuwkomers, waaronder drie boeken van Nederlandse bodem. Saskia Noort haalde de top tien met haar boek Bonuskind en Rutger Bregman’s boek De meeste mensen deugen was zelfs het op een na populairste boek van 2020.

Top 10 meest verkochte boeken 2020:

  1. De zeven zussen #6 Zon – Lucinda Riley
  2. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
  3. De zeven zussen #1 De zeven zussen – Lucinda Riley
  4. Bonuskind – Saskia Noort
  5. De zeven zussen #2 Storm – Lucinda Riley
  6. De zeven zussen #5 Maan – Lucinda Riley
  7. De zeven zussen #3 Schaduw – Lucinda Riley
  8. De zeven zussen #4 Parel – Lucinda Riley
  9. Tropenbruid – Susan Smit
  10. Verzwegen – Karin Slaughter

Ga direct naar boeken op BOL.com.

rakuten kobo 2

Top 10 binnen het Kobo Plus-abonnement

De top tien van de meest gelezen boeken binnen het Kobo Plus-abonnement, het abonnement waarmee boekenliefhebbers voor een vast bedrag per maand onbeperkt kunnen lezen, ziet er echter anders uit. Zo bestaat de helft van deze lijst uit thrillers, zoals Onderstromen (Nora Roberts), Huis vol leugens (Nicci French) en Het strandhuis (Suzanne Vermeer). Daarnaast is ook historische fictie populair, met Tropenbruid (Susan Smit) en ‘t Hooge Nest (Roxanne van Iperen). Op nummer één de liefdesroman De kleine bakkerij aan het strand (Jenny Colgan). De zeven zussen behaalden bij Kobo Plus-lezers de top tien niet.

Ga direct naar Kobo Plus Ebook en luisterboeken abonnement op BOL.com.

Groeiende interesse in hobbyboeken

Van modelvliegtuigen bouwen tot kaarten knutselen: dit jaar waren we meer thuis dan ooit en lijkt het erop dat de wereldwijde lockdown mensen heeft aangezet om zich te storten op een nieuwe activiteit. Dit jaar steeg de vraag naar hobbyboeken in Nederland namelijk met maar liefst 63%. Ook tuinieren was een populaire categorie. Dit jaar werd er wereldwijd 98% meer over het onderhoud van de tuin gelezen dan vorig jaar.

rakuten kobo

Romantiek en mindfulness boven spanning

In 2020 was er ook meer behoefte aan romantiek. Waar vorig jaar de top drie meest gelezen categorieën bestond uit de fictie, non-fictie en thrillers werden dit jaar de thrillers vervangen door romantische boeken. Ook was er dit jaar meer interesse voor de categorie ‘lichaam en geest’; lezers wisten deze categorie 80% vaker te vinden dan van vorig jaar. De populairste boeken binnen dit thema waren De edele kunst van not giving a f*ck (Mark Manson), De kracht van het NU (Eckhart Tolle) en Ja-maar…omdenken (Berthold Gunster).

Kinderboeken

Ook viel op dat er in 2020 meer kinderboeken werden gelezen en beluisterd dan voorheen. Het afgelopen jaar liet een stijging zien van maar liefst 57%. Ook werden er meer boeken gelezen door jong volwassenen, Kobo zag in deze categorie een groei van 34% ten opzichte van vorig jaar.

Ga direct naar Kobo Plus Ebook en luisterboeken abonnement op BOL.com.

‘’Onze klanten besteedden niet alleen veel meer tijd aan lezen tijdens de Lockdown-periode, ze ontdekten ook nieuwe genres’’, zegt Michiel Reijs, Director Northern Europe, Rakuten Kobo. ‘’De gemakkelijke toegang tot onze onuitputtelijke bibliotheek vanuit het comfort van de luie stoel was een zeer gewaardeerde service, die zowel het aantal abonnees in Kobo Plus, als de losse eBook en audioverkoop fors heeft doen groeien.’’

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.