logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Recensie: Jan van Haasteren puzzel 200 – De Zeepkistenrace


Je hebt puzzels… en je hebt puzzels. Echte puzzelfanatiekelingen hebben vaak een duidelijke voorkeur ontwikkeld voor een bepaald genre of stijl puzzels. Ze weten dat het ene merk puzzels altijd kwaliteit levert, terwijl het andere regelmatig steekjes laat vallen. Het is dankzij de kwaliteit en de opmerkelijke stijl dat de puzzels van Jan van Haasteren over de hele wereld heel wat fans hebben verzameld. En dat is ook niet gek: hij maakt al 42 jaar lang grappige en unieke puzzels, doorspekt met grapjes en terugkerende elementen. De eerste puzzel van Jan van Haasteren verscheen in 1980. Nu, op 24 februari 2022, verschijnt zijn 200e ontwerp… precies op zijn 86e verjaardag! Dubbel feest dus! Via deze puzzel beleefden we weer een grappig en absurd verhaal vol chaos en kleine knipogen. Dit keer is het tijd voor een zeepkistenrace.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Het geheim achter 200 puzzels

In de puzzels van Jan van Haasteren zie je al 42 jaar lang chaos en absurde humor. Iedere puzzel heeft een ander thema, een andere bizarre situatie die verder gaat dan ‘een moment uit het dagelijks leven’. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen de puzzels echt verzamelen. Het zijn namelijk niet zomaar puzzels: het zijn zoekplaten waarin je kleine elementjes kunt terugvinden. De Oer-Nederlandse Sinterklaas komt bijvoorbeeld steevast terug, maar ook een haaienvin, de boef, het kunstgebit en zelfs Jan laat zijn gezicht in iedere puzzel even zien. Bovendien zijn de puzzels – ondanks de 1000 stukjes, best toegankelijk. De kleurschakeringen zijn net anders in de verschillende onderdelen, waardoor je ze snel een plekje kunt geven. Toch is het devies: begin niet bij de randen. Sorteer de stukjes niet op kleur. Maak de verschillende situaties en plak die langzaam aan elkaar.

Elke plaat wordt met de hand getekend en sinds de start zijn er al miljoenen puzzels verspreid. Voor de 200e editie is een illustratie gemaakt van ‘de Zeepkistenrace’.

Ga direct naar Jan van Haasteren 200: De zeepkisten race op BOL.com.

Over Jan van Haasteren

Bij de Toonder studio’s begint Jan z’n teken carrière in 1961, waar hij al snel uitgroeit tot een bekende striptekenaar. In 1980 brengt hij samen met Koninklijke Jumbo zijn eerste puzzelplaat uit. Tekenen is voor Jan altijd een manier geweest om zich uiten: “Ik heb het altijd heerlijk gevonden om me op een prent uit te leven. Vergis je niet; er gaat flink wat tijd zitten in een plaat – gemiddeld zo’n 3 maanden – maar het is gewoon te leuk om te doen! Want hoewel ik met pensioen ben, blijf ik tekenen voor Jumbo. Gelukkig krijg ik nu hulp van twee andere uitstekende tekenaars, Dick Heins en Rob Derks.” Aldus Jan van Haasteren.

Superfans

Jan van Haasteren heeft een enorme community aan fans. Waaronder de Puzzelpoezen, die meerdere keren deel hebben genomen aan het NK legpuzzelen: “De Jan van Haasteren puzzels zijn onze favoriet. Samen hebben we bijna alle Jan van Haasteren puzzels gelegd. De kleurrijke en chaotische illustraties maken er een toffe uitdaging van, want er gebeurt veel. Heel veel.”

Voor de puzzelfans of mensen die nog niet zo ervaren zijn met het leggen van puzzels, hebben de Puzzelpoezen drie tips onder elkaar gezet:

  • Samen of alleen puzzelen kan beide, maar puzzel niet met teveel! Er is een maximum aantal mensen waarmee je prettig aan een puzzel kan werken. Voor 500 stukjes is twee mensen het meest prettig en voor 1000 stukjes niet meer dan vier mensen. Zo houd je het overzicht.
  • Begin niet met de rand, maar start met ‘projectjes’. Veel mensen beginnen met het leggen van de rand. Wij beginnen eigenlijk altijd eerst met het omdraaien van alle stukjes en dan starten we met onze ‘projectjes’. Dan krijg je een idee van wat er allemaal is. Vaak zijn er dan al bepaalde patronen of kleuren die eruit springen.
  • Ben je een beginner? Start met de 500 stukjes. Dit aantal is niet te veel, niet te weinig en over het algemeen binnen een redelijke tijd te maken. Als gevorderden ga je sneller voor puzzels groter dan 1000 stukjes.

De 200e Jan van Haasteren puzzel ‘De Zeepkistenrace’ is vanaf vandaag verkrijgbaar via de bekende speelgoedzaken als Intertoys, Blokker, Puzzlingworld en Bol.com.


Ga direct naar Jan van Haasteren 200: Zeepkistenrace op BOL.com.

Recensie over Jan van Haasteren 200: Zeepkistenrace

CooleSuggesties topper

Het is Jan weer gelukt: een geweldig leuke puzzel met een imposante 1000 stukjes, waar puzzelfans mee aan de slag kunnen. De grappige illustraties en de absurde situatie zorgen ervoor dat je als puzzelaar maar één ding wil: telefoon op stil, gordijnen dicht… en puzzelen maar! Gaandeweg ontstaat het verhaal voor je op tafel. De degelijke puzzelstukjes, de grappige knipoogjes en terugkerende elementen maken dit een puzzel die iedere puzzelaar gewoon in huis móet halen, ook al is het normaliter niet jouw stijl. Probeer hem eens, je zult snel verknocht raken aan deze serie!

Score: 9


Informatie

Jan van Haasteren 200: Zeepkistenrace
Adviesprijs: 17.99 euro.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.