logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

19 april: Landelijke dag tegen pesten


cyberbullyOvermorgen, 19 april, is het de landelijke dag tegen pesten. Heel Nederland staat op tegen alle vormen van pesten, en doet er alles aan die vervelende en nare manieren van onderdrukken te voorkomen en te bestrijden. Op www.dagtegenpesten.nl vind je heel veel informatie en initiatieven. Heb je zelf het geluk dat je niet gepest wordt? Dan is het wel belangrijk dat je weet in welke vormen pesten kan voorkomen. Misschien doe je er – onbewust en onbedoeld – zelfs aan mee, door erbij te staan, misschien te lachen om gemene grapjes of op andere manieren.

Hoe je er achter kunt komen? Tja. Wat dacht je van een filmpje met een grote bak popcorn? D’r zijn vervelendere manieren om zoiets te leren, nietwaar? Pesten is namelijk een veelgebruikt onderwerp in films. Houd je bijvoorbeeld van fantasy, draken en magische wezens? Dan is de klassieker The NeverEnding Story iets voor je. Het gaat over de jongen Bastian, die op school gepest wordt. Hij zoekt een schuilplekje, en beland op de zolder van zijn school, waar hij een magisch boek vind. Daardoor komt hij in een magische wereld, waar hij leert trots te zijn en zichzelf te beschermen.

Of de stiekem ook wel heel grappige film Mathilda, waarin een hoogbegaafd meisje wordt gepest door haar ouders, haar oudere broer én het schoolhoofd. Gelukkig heeft ze zelf een heel lieve juf, die ook gepest wordt door het schoolhoofd. Zelfs zo erg, dat ze uit haar eigen huis is gejaagd en in een klein, vervallen hutje woont… Mathilda ontdekt dat ze heel wat meer kan dan alleen slimme plannetjes bedenken, en beschikt over verborgen krachten. Dát zal die pestkoppen betaald zetten!

carnageEen iets grovere film is de Nederlandse klassieker Ciske de Rat, met een nog piepjonge Danny de Munk in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich lang geleden af, en je ontmoet Ciske als een echt straatschoffie. Met veel liedjes en muziek, spanning, frustratie en niet altijd even positieve wendingen… Heel wat moderner is Cyberbully, de nieuwe vorm van pesten. Iedereen is immers 24/7 online, en dankzij Facebook, Twitter, Whatsapp en alle denkbare social media krijgen pesters het soms wel heel makkelijk. Je hoeft geen agenda’s meer naast elkaar te leggen om iemand het leven zuur te maken… Dat cyberpesten ook verstrekkende gevolgen kan hebben zie je in de indrukwekkende film Cyberbully.

Heel actueel maar dan met een grappige twist is de film Carnage. De titel klinkt bruut, maar het is wel een best grappige film met een serieuze ondertoon. Want: waar komt pestgedrag nu eigenlijk vandaan? ligt het bij de pester, is de gepeste te gewillig of weerloos, of ligt de bron misschien bij de ouders? In de film Carnage komen twee ouderparen bij elkaar: het ene ouderpaar hoort bij het slachtoffer, de andere bij de pester. Zullen zij tot elkaar komen?

Al deze film, maar nog veel meer, kun je zien op Netflix.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.