logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

12 stellingen van kinderen voor een beter leefklimaat: Kids Climate Conference 2014


V.l.n.r. Kids Climate Conference deelnemers Rivka Abraham en Ischa Abraham uit Almere en Commissaris van de Koning van Flevoland Leen Verbeek
V.l.n.r. Kids Climate Conference deelnemers Rivka Abraham en Ischa Abraham uit Almere en Commissaris van de Koning van Flevoland Leen Verbeek

De 154 deelnemers van Kids Climate Conference 2014 kunnen terugkijken op een inspirerend en productief weekend. Alle ingrediënten waren aanwezig voor een topevenement: workshops als ‘Nemostratie’, ‘Van stappen naar vliegen’, ‘Ik heb wat voor jou!’ plus presentaties en optredens… De uitkomst van deze junior klimaattop bestaat uit 12 concrete stellingen voor een beter leefklimaat. Deze stellingen worden in de vorm van een Klimaatbundel aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de gemeenten van de deelnemende kinderen aangeboden. Daarnaast ontvangen alle Commissarissen van de Koning de duurzame aanbevelingen in de vorm van flessenpost.

Vanmiddag werd de eerste flessenpost aan de Commissaris van de Koning van Flevoland overhandigd door twee deelnemers afkomstig uit Almere. PostNL, partner van Kids Climate Conference 2014, kwam om klokslag 12:00 uur voorrijden met het pakketje. Naud Frese, Directeur MKB & Major Accounts PostNL, verklaarde: “PostNL levert een bijdrage aan de wereld om ons heen op de gebieden waar we goed in zijn. We beperken de uitstoot van CO2 en lopen voorop met nieuwe vormen van transport en bezorging die bijdragen aan meer veiligheid en een beter milieu. Zodoende zijn we ook partner van de Kids Climate Conference, omdat we het belangrijk vinden dat kinderen al vroeg besef krijgen hoe we kunnen zorgen voor een schonere toekomst.”

Initiatiefnemers Center Parcs en het Wereld Natuur Fonds kijken tevreden terug op de geslaagde klimaattop. JeanHenkens, huisbioloog van Center Parcs, verklaarde: “Je kan dromen van een betere wereld en een schoon milieu, maar hier op de derde Kids Climate Conference zijn de mooiste dromen omgezet naar supergoede ideeën. Het was een fantastische dag.” De volgende stap is om samen met alle partners een concrete invulling te geven aan de 12 duurzame aanbevelingen van de jonge deelnemers. De samenwerking tussen de Pierre & Vacances Center Group en de Missing Chapter Foundation, de stichting van Laurentien van Oranje, zal hier een belangrijke rol bij spelen. Zij zullen namelijk helpen bij het in contact brengen van huidige besluitvormers met de verfrissende ideeën van toekomstige besluitvormers.

De 12 stellingen:

1.            Een jeugdbeweging “Jongeren voor Natuur” (JvN) oprichten waar alle activiteiten om het milieu en de natuur draaien.

2.            Een Kids Climate Conference in ieder land van de wereld organiseren.

3.            Alle rivieren komen uit in de zee en dienen een soort “zeef” te krijgen, waardoor het plastic afval wordt tegengehouden en niet langer in zee terecht komt. Dit plastic kan nadien worden hergebruikt.

4.            Plastic opnieuw waardevol maken door er meer spullen van te maken.

5.            Zeven aan veerboten bevestigen.

6.            Verpakkingen maken die oplossen in zout water.

7.            Kinderen moeten hun ouders motiveren om meer streekproducten te kopen en zelf meegaan met boodschappen doen.

8.            Het gebruikte water van de douche later voor het toilet hergebruiken.

9.            Per straat ruimte maken voor een eigen moestuin, een koe, een aantal kippen en een boomgaard.

10.          Een mechanisme maken om onderwater afval op te rapen.

11.          Elektrische boten maken, zodat er minder boten met olie varen.

12.          Milieu moet een vak worden op de middelbare school.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.