logo-liggend-wit-donkerblauw

Boek recensie: 101 vragen over voeding, Andre Huygebaert en Bruno De Meunenaer

101 vragen over voeding Andre Huygebaert en Bruno De Meunenaer

Beide schrijvers werken aan de universiteit van Gent op het vlak van voedsel en levensmiddelentechnologie. Ze krijgen dus heel wat studenten over de vloer, aan wie ze onderwijs geven op deze vakgebieden. In het boek 101 vragen over voeding geven ze antwoord op de meest gestelde vragen die ze te horen kregen over de kwaliteit en eigenschappen van onze voeding. De antwoorden zijn kort, bondig en wetenschappelijk, maar wel op een toegankelijke manier geschreven.

Vragen over voeding

Er is heel wat geschreven en gezegd over voeding. Zo zou geroosterd brood een stuk gezonder zijn dan normaal brood, de schil van appels ongezond (want: pesticiden) en tegelijkertijd het gezondste deel van een appel (daar zitten de meeste vitamines in). En wat is het verschil in voedingswaarde tussen wit, bruin en volkorenbrood? Wat is glutenintolerantie? Is de korst van brood gezonder dan het kruim? Zijn er groenten die meer beschermstoffen bevatten dan andere, de zogenoemde supergroenten? Wat wordt bedoeld met tuinverse en marktverse groenten? Kan men te veel fruit eten? Veel adviezen en tips zijn tegenstrijdig. Logisch dat je het als consument op een gegeven moment ook niet meer weet. TIjd voor een deskundig en vooral eenduidig antwoord! In dit boek worden feiten bevestigd en fabels ontkracht.

Duidelijke uitleg

De kracht van 101 vragen over voeding is wel de manier van antwoorden. Het boek is eenvoudig en helder geschreven, maar ook niet op een kleinerende of heel commerciële manier. Het is niet grappig, vrolijk of vermakelijk. Dit boek is geschreven om antwoord te geven op vragen en productkennis op verschillende vlakken te vergroten. Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken, zoals Peulvruchten, Eieren, Chocolade, Suiker, Water, koffie en thee. Ieder hoofdstuk behandelt de betreffende productgroep en geeft niet alleen antwoord op concrete vragen, maar geeft ook wat tekst en uitleg over de verschillende groepen. Hoe kun je ze onderverdelen, wat is de gezonde keuze… en waarom? Ook wordt kort ingegaan op verschillende manieren van voedselbereiding (van magnetron tot stomen en alles daar tussenin) en bewaren (vers, in pot, diepgevroren).

Ga direct naar 101 vragen over voeding op BOL.com.


Recensie over 101 vragen over voeding

ondanks de vrolijke kaft is het boekje niet bepaald vrolijk geschreven. Het is een eerlijk en degelijk boek waarmee je jouw productkennis vergroot over de verschillende voedingsgroepen en waarbij je antwoord krijgt op 101 van de meestgestelde vragen over voeding. De antwoorden zijn wetenschappelijk onderbouwd en helder omschreven. Aan het eind van ieder hoofdstukje krijg je bovendien een heldere conclusie, gebaseerd op de gegeven informatie. Prettig leesbaar, verhelderend en informatief.

Score: 8


Informatie

101 vragen over voeding,
Illustrator: nvt
Uitgever: Houtekiet, 312 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789089248206. Prijs: 24.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.