logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

10 manieren om het Rijksmuseum thuis te ontdekken


Het Rijksmuseum lanceerde 26 maart een nieuwe online rondgang door de Eregalerij. Scrollend door de nieuwste hoge resolutie 360º beelden, ‘wandelen’ bezoekers langs de meesterwerken van het Rijksmuseum, waaronder De Nachtwacht, Het melkmeisje en Marten & Oopjen. Bij achttien werken zijn videoverhalen te zien en is tot op het kleinste detail in te zoomen. Het platform Ontdek Rijksmuseum Meesterwerken is nu gratis beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Rijksmuseum Thuis

Nu wij fysiek niet onze deuren kunnen openen, is het Rijksmuseum online open voor iedereen. Onder de noemer Rijksmuseum Thuis biedt het Rijksmuseum 10 verschillende online platforms en series:

Rijksmuseum opent Eregalerij online

Met Ontdek Rijksmuseum meesterwerken lijkt het net alsof je in het hart van het museum op pad bent met een multimediatour. De tour voert langs achttien meesterwerken in de Eregalerij en is voor iedereen toegankelijk door de toevoeging van tekst- en audiofragmenten. Ook is de interactieve website  Beleef de Nachtwacht opgenomen waardoor er extra veel verhalen beschikbaar zijn over Rembrandts beroemdste werk. Ontdek Rijksmuseum meesterwerken is connected by KPN.

Rijksmuseumconservatoren vanuit hun eigen huis

De conservatoren van het Rijksmuseum delen vanuit huis in korte video’s verhalen over hun favoriete kunstwerken. De video’s verschijnen op de sociale mediakanalen van het Rijksmuseum. In de eerste video vertelt hoofd Schilder- en beeldhouwkunst Pieter Roelofs over het huishouden van Jan Steen.

Rijksstudio: de online collectie

Met Rijksstudio kan iedereen bijna 700.000 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum gratis én op hoge resolutie tot in het diepste detail bekijken, downloaden en delen. Rijksstudio is mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij.

Rijks App

De Rijksmuseum app biedt ook thuis voldoende vertier met multimediatours, Rijksstudio en meer onder één knop. Scroll en swipe door de kunstwerken en zoom in tot de kleinste details. Ook biedt de Rijks App een online tour in Nederlandse gebarentaal. In de nieuwe geavanceerde versie die over een paar weken gelanceerd wordt, is het ook mogelijk om zelf tours te maken. De Rijks app is connected by KPN.

Operatie Nachtwacht

Blijf op de hoogte van al het nieuws rondom Operatie Nachtwacht. Op de webpagina van Operatie Nachtwacht leggen experts uit wat voor onderzoek zij doen naar Rembrandts beroemdste werk in video’s en artikelen. Operatie Nachtwacht wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner AkzoNobel, The Bennink Foundation, PACCAR Foundation, American Express Foundation, Segula Technologies, Bruker Nano Analytics, Stichting Zabawas, Stichting Thurkowfonds en particuliere schenkers via het Rijkmuseum Fonds.

RijksCreative

Op het YouTube kanaal RijksCreative lichten docenten van de Teekenschool in korte tutorials technieken van de grote meesters toe. Er staan inmiddels drie seizoenen online.

RijksTube

Op het YouTube kanaal RijksTube vind je korte video’s waarin vanuit de kunst wordt gekeken naar hedendaagse popcultuur. Zo worden er bijvoorbeeld verbanden gelegd tussen De Nachtwacht en de poster van Avengers: Infinity War.

Rijks Stories

Volg de verhalen van het Rijksmuseum, waaronder video’s van de conservatoren, exclusieve kijkjes achter de schermen, de blog 10 dingen en het online programma Sleutels van het Rijksmuseum. Hierin krijgen bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels van het Rijksmuseum. Met o.a. Eric Corton, Janny van der Heijden en Tim Hofman.

Podcast In het Rijks

In de podcast In het Rijks vertellen conservatoren, experts en kunstenaars verhalen over kunstwerken en hun makers. De nieuwste aflevering Caravaggio-Bernini is nu te beluisteren via de bekende podcast apps.

Rijksmuseum voor families

Ook online is er voor families en kinderen genoeg te beleven. Op de Rijksmuseumwebsite staan kleurplaten, Quest-strips en magazines speciaal voor kinderen.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.